Marina Nilsson: Julen tar fram det värsta hos kvinnan

KRÖNIKA: GÄSTKRÖNIKA2010-11-23

I de mysiga julförberedelsernas namn åtar sig plötsligt kvinnor två tredjedelar av all julstädning, skriver Marina Nilsson, hemmafru och författare till boken »Hemmafru 2.0«.

Det är bara en tidsfråga innan någon av mina Facebook-vänner lägger ut sin första statusuppdatering på temat.

Ett »hackar mandel och lyssnar på Chris Isaak« eller kanske »hänger upp adventstjärnor och bara njuuuuter«.

Detta cyber-mys-skryt kommer att öka i styrka, i takt med att vi närmar oss dopparedan.

Det kommer att finnas dagar då man knappt kan öppna
datorn utan att möta någons hembakt stirrande lussekatt. Uppladdade bilder på glasburkar med handskriven etikett kommer lömskt att påminna om att det är hög tid för sillfiléerna, om du inte vill vara en patetisk halvfabrikats-loser som bara byter lag på Abbas färdiga. Eventuellt kommer någon till och med att berätta att de har stoppat sin egen korv, men där drar jag faktiskt gränsen för min egen julsnällhet och stoppar på mitt sätt, med ta bort-knappen.

                                                           — •l• —

Missförstå mig inte, jag är ingen julhatare. Jag tycker också det är fint med ljus fägring i allt detta kompakt vintermörka, och jag accepterar köttfrossan som en viktig del av vårt kulturarv. Men det är tråkigt att julen så ofta tar fram det värsta i oss, och då framför­allt hos kvinnor.

För under julen får alla latenta »hemmafrudrömmar« ett alibi som heter duga. Resten av året kan vi gnabba om vem som städade sist, men att två tredjedelar av svenska kvinnor ansvarar för huvuddelen av all julstädning (enligt statistik från TCO) verkar gå ganska obemärkt förbi. Likaså att 80 procent av kvinnorna köper och lagar all julmat, och ordnar med all pynt och juldekor.

Siffrorna förfärar mig inte så mycket. Det står var och en fritt att ägna sin surt förvärvade julledighet åt att städa och florsockerfrosta vinteräpplen till ett fint stilleben om man vill det.

Nej, det är myset jag vill åt.

                                                             — •l• —

I de mysiga julförberedelsernas namn finns näm­ligen ingen hejd på hur många timmar som kan läggas på vad som under resten av året rätt och slätt kallas hushållsarbete.

Arga Snickaren – tv-programmet där snickaren Anders Öfvergård hjälper par som fastnat i renoveringsfällan med att bland annat göra en realistisk tidsplan – borde göras i en julversion.

»Men hur tänker du nu? Knäckäpplen, glöggsill och surdegsbröd med valnötter. Hur lång tid tar det? Mosslindade hyacintlökar, placeringskort av pepparkaka och handgjord dörrkrans. Var landar vi då? Du får räkna med att flytta fram julafton till efter trettonhelgen om du ska hinna, och vem ska berätta den tråkiga nyheten för dina barn?«

I senaste numret av Amelia jul finns faktiskt en kvinna som berättar knepet om hur hon får sitt ambitiösa firande att gå ihop, utan migränanfall på självaste julafton.

Hör upp nu. Här kommer hemligheten.

Redan i september sammankallar hon familjen för att delegera allt som ska göras.

Marina Nilsson är frilansjournalist
och författare till boken »Hemmafru 2.0«.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA