Medarbetare överraskade av beskedet

DO2011-02-01

Inte förvånad, men ändå överraskad. Så reagerade flera DO-anställda på regeringens beslut att flytta på myndighetens chef Katri Linna. ”En bra åtgärd”, säger utredaren Märit Borgström. ”Det har varit turbulent ganska länge.”

Personalen fick information om DO Katri Linnas avgång vid ett personalmöte klockan ett. Men ryktena började surra på myndigheten redan tidigare:

– Medierna började ringa redan klockan tolv och be om intervjuer med Katri Linna, säger Eva Rosengren som är pressekreterare och ledamot i STs avdelningsstyrelse på myndigheten. Jag gillar inte att vi får besked bakvägen.

Men innebörden i beskedet överraskar inte Eva Rosengren:

– Personligen är jag inte så förvånad. Det var väntat med tanke på den massiva kritiken mot Katri Linnas ledarskap och diskussionen om arbetsmiljön. Men andra blev chockade och pratar nu igenom situationen på enheterna.

ST-avdelningen har ännu inte hunnit sätta ut något möte om situationen, men hade ett möte i förra veckan, berättar Eva Rosengren.

– Vår förbundsordförande Annette Carnhede deltog och hade bra åsikter om medlemmarnas rätt att använda sitt meddelarskydd för att påtala missförhållanden, säger Eva Rosengren. Men nu måste vi ta tag i den dagliga verksamheten och få lugn och ro. Folk vill arbeta och göra ett bra jobb.

Märit Borgström, som är utredare på myndigheten och tidigare var personalchef och chef för administrativa enheten, tycker att regeringen tog ett klokt beslut:

– Klagomålen över Katri Linnas ledarstil har varit återkommande och det har skapat problem i organisationen. Att avsätta henne löser inte alla problem, men det ger möjlighet till den nystart myndigheten behöver.

Vad är viktigast hos en ny chef?

– Att vara entusiastisk inför frågorna och att ha förmågan att styra och leda så att medarbetarna känner att de betrodda.

Och för myndigheten?

– Att i högre grad arbeta med aktiva åtgärdsbestämmelser i lagen så att vi förändrar samhället och slutar diskriminera.

Har myndigheten tagit skada av turbulensen?

– Ja, det är olyckligt när myndighetschefen blir kritiserad så hårt för sin ledarstil. Just vår myndighet borde vara ett föredöme.

ST Press har talat med STs avdelningsordförande Eva Nikell, som inte vill uttala sig.

Katri Linna har meddelat att hon enbart ger kommentarer till TT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA