Annons:
Det var den indragna flextiden som avgjorde när Suzanne Rosenlind bestämde sig för att sluta på Migrationsverket. »Jag vill inte arbeta med en arbetsgivare som inte litar på sin egen personal«, säger hon.Bild:Staffan Gustavsson
Migrationsverket
Nyhet
AVElin Ekselius0 kommentarerTyck till!

Medarbetarna berättar om kaos på myndigheten

Rapporter om de miljontals människor som befinner sig på flykt fyller nyheterna. Nu larmar medarbetare på Migrationsverket i Norr­köping om att anställda får magproblem, yrsel, sömnsvårigheter och näsblod av stressen.

Den 11 november skulle Suzanne Rosen­lind ha firat 40 år som medarbetare på Migrationsverket och dess föregångare Invandrarverket. 

– Vad jag har älskat att jobba här! Det är som att alltid vara mitt i världen, fast man är i Norrköping.

Suzanne Rosenlind arbetar som besluts­fattare på tillståndsenheten. Hon hade planerat att arbeta i flera år till, men nu tänker hon gå i pension – fast hon inte ens har fyllt 61 år. Den sista tiden »har blivit droppen«.

– Allt blir mer och mer kontrollerat. Under det senaste året har jag varit så arg på arbetsgivaren! Vissa morgnar har jag skakat av ilska, så att jag knappt kunde få på mig mascaran.

Hon reser sig upp och går några steg för att lugna sig. 

Arbetsbelastningen på Migrationsverket har varit tuff länge. Myndig­heten nyanställer konstant för att möta behovet, men Fredrik Bergman, ord­förande för STs sektionsstyrelse i region öst, säger att situationen är ohållbar. 

– Man pratar om pinnar och produktionsmål. Det har hänt att personal smyger hit på kvällar för att de inte vill visa att de inte hinner med jobbet på arbetsdagen. 

Nyanställda kastas snabbt in i »produktion« och måste ofta efter kort tid utbilda andra nyanställda. 

– Den här myndigheten går runt på ren lojalitet från medarbetarna! Mot myndigheten, men framför allt mot de sökande, säger Fredrik Bergman.

Huvudskyddsombudet inom Migra­tionsverkets region öst har skrivit en så kallad 6:6a-anmälan om arbetsmiljön vid asylprövningen i Norrköping. Om inte myndigheten snarast vidtar åtgärder går den vidare till Arbetsmiljö­verket. I anmälan berättar anställda att de lider av yrsel, oro, sömn- och koncentrationssvårig­heter, näsblod och magproblem. Situationen beskrivs som kaotisk och förvirrad, med bristande kommunikation och planering.

ST har nyligen genomfört fem tviste­förhandlingar på Migrationsverket – bland annat om brott mot det lokala arbets­tids­avtalet. En av tvisterna handlar om att medarbetare inte längre tillåts utnyttja sin möjlighet till flextid.

– Plötsligt beslutar arbetsgivaren att medarbetare på vissa enheter ska jobba precis mellan 8 och 16.27. Men jag kan säga att ingen här går hem klockan 16.27 när det står ensamma barn och väntar, säger Fredrik Bergman.

Suzanne Rosenlinds kollega Åsa Hammarlund har trivts med att komma till jobbet vid halv sju på morgonen. Då har hon kunnat arbeta koncentrerat utan avbrott. Nu har hennes produktion sjunkit, förklarar hon. 

Åsa Hammarlund säger att myndigheten förlorar massor av kompetens när Suzanne Rosen­lind och andra erfarna medarbetare väljer att sluta. Det hotar också rättssäkerheten.

– Nya medarbetare utan erfarenhet får komplicerade ärenden, ibland utan tillräcklig grund att stå på. Och det känns som om man inte bryr sig om all den erfarenhet som man förlorar.

Men Suzanne Rosenlind har bestämt sig. Hon säger att under nästan 40 år på myndigheten har det bara varit lugnt under ett halvår, på 1980-talet. Men för henne blev frågan om flextid droppen.

– Jag har gnott på i alla år, men känner mig inte betrodd längre. Jag vill inte arbeta med en arbetsgivare som inte litar på sin egen personal, säger hon.

Elisabeth Boholm, som är chef i region öst, säger att myndigheten alltid arbetar för en god arbetsmiljö och att hon lyssnar på enhetscheferna när det handlar om arbetsmiljöfrågor.

– De säger till om de får problem som de inte kan hantera, men det har de inte gjort.

Men huvudskyddsombudet larmar om att medarbetare mår väldigt dåligt i din region. Vad har du för ansvar?

– Det är enhetschefernas ansvar. Och jag har inte fått några signaler om problem från dem.

Bli den första att tycka till!
Du kanske också är intresserad av

Migrationsverket bröt mot regler vid rekrytering

spårtrafikNyhetNya uniformer har gett personalen på Pågatågen stora problem. De ger starka stötar. Efter en anmälan till Arbetsmiljöverket anser skyddsombudet Therese Nilsson att arbetsgivaren äntligen tar frågan på allvar.
DigitaliseringNyhetÖkad automatisering i förvaltningen och en mer kostnadseffektiv modell för digitalisering av förvaltningsgemensam infrastruktur ska utredas av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, Lantmäteriet och Ekonomistyrningsverket, ESV.
Hot och våldNyhetDet ska i fortsättningen finnas färre personliga uppgifter på offentliganställdas tjänstekort. Syftet är enligt regeringen att minska tjänstemännens utsatthet.
ArbetsförmedlingenNyhetVänsterpartiets Jonas Sjöstedt står fast vid att partiet vill rikta en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsministern Eva Nordmark, S. Det beskedet gav han vid en frågestund i riksdagen i dag. En timme senare meddelade Moderaterna och Kristdemokraterna att de stöder en misstroendeförklaring om regeringen inte ändrar sig till på tisdag.
ArbetsförmedlingenNyhetMaria Mindhammar blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från tjänsten som överdirektör på myndigheten. "En viktig uppgift nu är att skapa arbetsro", säger hon.
ArbetsdomstolenNyhetST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.
HögskolanNyhetRegeringen uppdrar till 18 universitet och högskolor att anordna fler sommarkurser. Lärarutbildningar ska prioriteras särskilt. I budgeten för 2020 finns 75 miljoner kronor avsatt för sommarkurser.
SCBNyhetDe svenska nationalräkenskaperna håller tillräckligt hög kvalitet, men statistiken har brister som kan leda till att finanspolitiska beslut fattas på felaktig grund, enligt en granskning från Riksrevisionen.
KriminalvårdenNyhetEfter en inspektion av kvinnoanstalten i Ystad i september riktar nu chefs-JO Elisabeth Rynning hård kritik mot människosynen inom Kriminalvården.
RegeringskanslietNyhetDen ordningsvakt som suttit anhållen misstänkt för en vapenstöld på Regeringskansliet försattes på tisdagseftermiddagen på fri fot. Han är fortfarande misstänkt, men på den lägre misstankegraden, skriver Dagens Nyheter.
HögskolanNyhetEn forskarexamen ger liten utdelning i lönekuvertet på arbetsmarknaden. Den slutsatsen drar Universitetskanslersämbetet, UKÄ, efter en granskning. Doktorshatten betalar sig bäst inom medicin och hälsovetenskap.
SiSNyhetEn anställd vid ett av Statens institutionsstyrelses behandlingshem avskedas från sin tjänst på myndigheten efter att ha dömts för våldtäkt mot barn. Mannen har haft en sexuell förbindelse med en 13-årig flicka han träffat på sin fritid.
RegeringskanslietNyhetEn ordningsvakt vid Regeringskansliet i Rosenbad har anhållits av polisen, misstänkt för att ha stulit ett vapen på arbetsplatsen. Enligt medias uppgifter är mannen anställd av Securitas, som ansvarar för bevakningen av Rosenbad.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets omorganisation skapar oro bland personalen, och de operativa cheferna anser att motiven bakom vilken typ av neddragningar som myndigheten väljer att göra är svåra att förstå, enligt en ny rapport från Statskontoret. Samtidigt är myndighetens mål för digitalisering otydligt, i kombination med krånglande it-system, anser Statskontoret.
StatsförvaltningNyhetNästan alla som får anställning på en statlig myndighet erbjuds en introduktionsutbildning, enligt en enkät som Statskontoret har genomfört. De flesta myndigheter genomför utbildningen i egen regi.
SiSNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Statens institutionsstyrelses, SiS, ungdomshem Tysslinge, sedan en intagen ungdom lagts ned och hållits fast mot golvet av personalen.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetEtikprövningsmyndigheten spelade in möten via videolänk mot personalens vilja. Anställda ska också ha blivit ombedda att hitta sin ersättare vid ledighet och att bekosta terminalglasögon själv, hävdar medarbetare som Publikt har talat med. ”Mycket av det här är ny information för mig”, säger direktör Johan Modin till Publikt.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetFörsäkringskassans växande kö av ärenden som gäller individer med funktionsnedsättning har fått myndigheten att beordra övertid. Nu får Försäkringskassan kritik av Justitieombudsmannen på flera punkter när det gäller handläggningen av ärendena.
KriminalvårdenNyhetDet var tjänstefel när transportledaren beordrade Kriminalvårdens fångtransport att stanna för en kisspaus sommaren 2018, slår hovrätten fast. Under rasten vid vägkanten flydde en morddömd fånge som sedan inte har påträffats.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassans chef Nils Öberg är orolig över vad reformeringen av Arbetsförmedlingen kommer att leda till, säger han i en intervju med TT. Förändringarna kommer att påverka samarbetet mellan myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingens lokala närvaro ska stärkas och en del av de kontor som myndighetens ledning har aviserat ska stänga kommer att bli kvar, meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, på en presskonferens i dag. Hon lovade också att presentera en ny generaldirektör innan jul.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn kriminalvårdare som dömts till ett villkorligt fängelsestraff och samhällstjänst för misshandel av en sexbrottsdömd läkare på Kronobergshäktet i Stockholm överklagar sin dom. Det gör även den misshandlade läkaren, då han anser att våldet som han utsattes för var grövre än vad tingsrätten har kommit fram till.
Inspektionen för vård och omsorgNyhetInspektionen för vård och omsorg, IVO, lever inte upp till de förväntningar som fanns när myndigheten inrättades, enligt en granskning från Riksrevisionen. Delvis beror det på bristande styrning från regeringen, anser Riksrevisionen.
FinlandNyhetPoststrejken i Finland är över sedan den finländska Posten och facket kommit överens om att paketsorterarna ska fortsätta att omfattas av sitt tidigare kollektivavtal, trots att deras anställningar flyttats till ett dotterbolag.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetOmkring halva personalstyrkan har lämnat den nystartade Etikprövningsmyndigheten och flera medarbetare har varit sjukskrivna under året. Anställda beskriver en stressad arbetsmiljö och kritiserar ledarskapet inom myndigheten. ”Det finns säkert saker som vi som är ansvariga kan förbättra”, säger myndighetens direktör Johan Modin till Publikt.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeskedet om att parterna bakom januariavtalet förhandlar om att åtminstone delvis stoppa stängningarna av Arbetsförmedlingens lokalkontor tas emot med glädje av facket. ”Men med tanke på att man redan har börjat lägga ned kontor så måste man agera fort för att få någon effekt”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.