Annons:
Det var den indragna flextiden som avgjorde när Suzanne Rosenlind bestämde sig för att sluta på Migrationsverket. »Jag vill inte arbeta med en arbetsgivare som inte litar på sin egen personal«, säger hon.Bild:Staffan Gustavsson
Migrationsverket
Nyhet
AVElin Ekselius0 kommentarerTyck till!

Medarbetarna berättar om kaos på myndigheten

Rapporter om de miljontals människor som befinner sig på flykt fyller nyheterna. Nu larmar medarbetare på Migrationsverket i Norr­köping om att anställda får magproblem, yrsel, sömnsvårigheter och näsblod av stressen.

Den 11 november skulle Suzanne Rosen­lind ha firat 40 år som medarbetare på Migrationsverket och dess föregångare Invandrarverket. 

– Vad jag har älskat att jobba här! Det är som att alltid vara mitt i världen, fast man är i Norrköping.

Suzanne Rosenlind arbetar som besluts­fattare på tillståndsenheten. Hon hade planerat att arbeta i flera år till, men nu tänker hon gå i pension – fast hon inte ens har fyllt 61 år. Den sista tiden »har blivit droppen«.

– Allt blir mer och mer kontrollerat. Under det senaste året har jag varit så arg på arbetsgivaren! Vissa morgnar har jag skakat av ilska, så att jag knappt kunde få på mig mascaran.

Hon reser sig upp och går några steg för att lugna sig. 

Arbetsbelastningen på Migrationsverket har varit tuff länge. Myndig­heten nyanställer konstant för att möta behovet, men Fredrik Bergman, ord­förande för STs sektionsstyrelse i region öst, säger att situationen är ohållbar. 

– Man pratar om pinnar och produktionsmål. Det har hänt att personal smyger hit på kvällar för att de inte vill visa att de inte hinner med jobbet på arbetsdagen. 

Nyanställda kastas snabbt in i »produktion« och måste ofta efter kort tid utbilda andra nyanställda. 

– Den här myndigheten går runt på ren lojalitet från medarbetarna! Mot myndigheten, men framför allt mot de sökande, säger Fredrik Bergman.

Huvudskyddsombudet inom Migra­tionsverkets region öst har skrivit en så kallad 6:6a-anmälan om arbetsmiljön vid asylprövningen i Norrköping. Om inte myndigheten snarast vidtar åtgärder går den vidare till Arbetsmiljö­verket. I anmälan berättar anställda att de lider av yrsel, oro, sömn- och koncentrationssvårig­heter, näsblod och magproblem. Situationen beskrivs som kaotisk och förvirrad, med bristande kommunikation och planering.

ST har nyligen genomfört fem tviste­förhandlingar på Migrationsverket – bland annat om brott mot det lokala arbets­tids­avtalet. En av tvisterna handlar om att medarbetare inte längre tillåts utnyttja sin möjlighet till flextid.

– Plötsligt beslutar arbetsgivaren att medarbetare på vissa enheter ska jobba precis mellan 8 och 16.27. Men jag kan säga att ingen här går hem klockan 16.27 när det står ensamma barn och väntar, säger Fredrik Bergman.

Suzanne Rosenlinds kollega Åsa Hammarlund har trivts med att komma till jobbet vid halv sju på morgonen. Då har hon kunnat arbeta koncentrerat utan avbrott. Nu har hennes produktion sjunkit, förklarar hon. 

Åsa Hammarlund säger att myndigheten förlorar massor av kompetens när Suzanne Rosen­lind och andra erfarna medarbetare väljer att sluta. Det hotar också rättssäkerheten.

– Nya medarbetare utan erfarenhet får komplicerade ärenden, ibland utan tillräcklig grund att stå på. Och det känns som om man inte bryr sig om all den erfarenhet som man förlorar.

Men Suzanne Rosenlind har bestämt sig. Hon säger att under nästan 40 år på myndigheten har det bara varit lugnt under ett halvår, på 1980-talet. Men för henne blev frågan om flextid droppen.

– Jag har gnott på i alla år, men känner mig inte betrodd längre. Jag vill inte arbeta med en arbetsgivare som inte litar på sin egen personal, säger hon.

Elisabeth Boholm, som är chef i region öst, säger att myndigheten alltid arbetar för en god arbetsmiljö och att hon lyssnar på enhetscheferna när det handlar om arbetsmiljöfrågor.

– De säger till om de får problem som de inte kan hantera, men det har de inte gjort.

Men huvudskyddsombudet larmar om att medarbetare mår väldigt dåligt i din region. Vad har du för ansvar?

– Det är enhetschefernas ansvar. Och jag har inte fått några signaler om problem från dem.

Bli den första att tycka till!
Du kanske också är intresserad av

Migrationsverket bröt mot regler vid rekrytering

rättsväsendetNyhetTvå jurister i Göteborg har startat en organisation som kostnadsfritt ska hjälpa personer som anser sig oskyldigt dömda. Oskyldighetsprojektet är en ideell organisation efter en amerikansk förebild.
KriminalvårdenNyhetKriminalvårdens generaldirektör Stefan Strömberg har beslutat att säga upp de lokala kollektivavtalen på myndigheten. Arbetsgivaren vill ha nya avtal som bättre motsvarar Kriminalvårdens behov, och som är anpassade till det centrala avtalet för myndigheterna. STs avdelningsordförande Per Sunneborn är inte förvånad, säger han till Publikt.
MedlingsinstitutetNyhetTrots stor medial uppmärksamhet kring förra årets hamnkonflikt och pilotstrejken sammanfattar Medlingsinstitutet förra året som lugnt. Generaldirektören Irene Wennemo anser att arbetsmarknadens parter tar ansvar. Nu blickar man framåt mot årets stora avtalsrörelse.
Fördjupning: avtalsrörelsenFördjupningI år får 2,8 miljoner anställda nya avtal om löner och villkor. Först ut är parterna i industrin, och det avtal de träffar lär sätta nivån även för STs medlemmar. Men industrins ”märke” har försvagats de senaste åren och kritiker vill se den svenska lönebildningen förändras.
OmlokaliseringNyhetFyra av de fem statliga myndigheter som föreslagits flytta jobb till Härnösand är negativa till förslaget, rapporterar SVT. Den femte myndigheten har ännu inte lämnat sitt remissvar.
ArbetsmiljöNyhet Regionala skyddsombud bör få utökad tillträdesrätt till alla arbetsplatser som har kollektiv­avtal. Det skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, tillsammans med ordförandena för fackförbunden Byggnads och IF Metall på DN Debatt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har beslutat att återupprätta fast bemanning på kontoren i Pajala, Storuman, Vilhelmina, Jokkmokk och Hammarstrand. De fyra förstnämnda kontoren skulle enligt tidigare beslut enbart bemannas av tillrest personal för bokade möten, och kontoret i Hammarstrand skulle avvecklas.
ArbetsförmedlingenNyhetEn tidigare anställd vid Arbetsförmedlingen åtalsanmäls av myndigheten. Mannen ska enligt anmälan ha tagit emot 10 000 kronor för att hjälpa en arbetssökande med tillfälligt uppehållstillstånd att få jobb.
SocialförsäkringarNyhetAntalet personer som beviljats sjukersättning har enligt Försäkringskassans egen statistik aldrig varit så få som under förra året, skriver Arbetet. Totalt beviljades 5 478 personer sjukersättning under 2019.
MigrationsverketNyhetJustitiekanslern, JK, riktar kritik mot Migrationsverket för brister i samband med behandlingen av två asylsökande bröder från Afghanistan. Den ene brodern tog sitt liv när han fick avslag på asylansökan. Men JK anser inte att staten har något skadeståndsansvar för den kvarvarande yngre brodern.
StatsförvaltningNyhetI höstas efterlyste Riksrevisionen ett hårdare jobb från regeringens sida med att åtgärda problemen med föråldrade it-system hos myndigheter. Men regeringen, som nu har lämnat sitt svar till riksdagen, håller inte med och pekar på att flera åtgärder genomförts.
​SEXUELLA TRAKASSERIERNyhetParterna bör samverka för att få kollektivavtal som fokuserar på sexuella trakasserier, skriver juristen och tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en rapport från tankesmedjan Arena Idé. Hon framhåller Kanadas fackföreningsrörelse som en inspirationskälla.
MigrationsverketNyhetEn anställd vid Migrationsverket i Malmö som arbetade med att ge stöd till nyanlända asylsökande har dömts till fängelse för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och rattfylleri. Myndigheten ser allvarligt på brotten och vill avskeda mannen.
DigitaliseringNyhetTCO drar nu igång en stor utbildningssatsning, riktad till hundratals medlemmar i tre medlemsförbund. Satsningen görs i samarbete med innovationsstiftelsen Nesta och Google i fem europeiska länder.
MutorNyhetEn tjänsteman på Transportstyrelsen har enligt Dagens Nyheter åtalsanmälts för misstänkt mutbrott. Men utredningen lades ned sedan preskriptionstiden gått ut. Tjänstemannen arbetar fortfarande kvar vid myndigheten.
SPÅRTRAFIKENNyhetFågelbajs och dun gör arbetsmiljön ohälsosam på flera tunnelbanestationer i Stockholm. Vid en station har man tvingats stänga av luftkonditioneringen för att undvika att andas in partiklar, skriver huvudskyddsombudet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har hittills säkrat möjligheten till lokal närvaro på 99 av de 132 orter där myndigheten beslutat att avveckla kontor, enligt en ny rapport från myndigheten. Men ST inom Arbetsförmedlingen kritiserar att samarbetet med Statens servicecenter benämns som att man ”säkrat närvaron”.
POLISENNyhetJohanna Lindgrens provanställning vid Polisen avslutades med motiveringen att hon har dyslexi. Diskriminering, ansåg facket, som drev saken till Arbetsdomstolen. I början av mars kommer domen. ”Det är fortfarande mitt drömjobb, men jag har ingen tillit till Polisen som arbetsgivare längre”, säger Johanna Lindgren till Publikt.
DigitaliseringNyhetEfter en utvärdering föreslår Statskontoret att Digitaliseringsrådets kansli avvecklas och att den rådgivande uppgiften överförs till Regeringskansliet. Vissa andra uppgifter kan övertas av Myndigheten för digital förvaltning, anser Statskontoret.
SCBNyhetDen bristande kvaliteten i SCBs underlag har medfört fel som gjort att arbetskraftsundersökningarna har påverkats på ett allvarligt sätt, konstaterar myndigheten i en rapport till regeringen.
SPÅRTRAFIKENNyhetST och Arriva har nått en uppgörelse om ersättning till en spårvagnsförare som nekats sjuklön under sjukutredning. ST ansåg att kollektivavtalets regler innebar att arbetsgivaren var skyldig att betala sjuklön – men Arriva höll inte med. ”Medlemmen ville ha ett avslut”, säger STs jurist Joakim Lindqvist till Publikt.
KriminalvårdenNyhetDomstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren blir ny generaldirektör för Kriminalvården, meddelade justitieminister Morgan Johansson vid en presskonferens i dag. "Jag är mån om en god relation med de fackliga organisationerna", säger Martin Holmgren till Publikt.
StatsförvaltningNyhetRegeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att se över och ge förslag på förändringar i miljöledningsförordningen. Syftet är att stärka de statliga myndigheternas miljöarbete.
DemokratiNyhetRegeringen har tillsatt en parlamentarisk utredning som ska utreda ett starkare skydd för demokratin och domstolarnas oberoende. I uppdraget ingår också att utreda möjligheterna för ett förbud mot medlemskap i terrororganisationer.
SCBNyhetYtterligare ett av de företag som SCB anlitar för att göra telefonintervjuer till sina undersökningar, Mind, har haft stora problem med leveranser och kvalitet, rapporterar SVT. Tidigare har myndigheten meddelat att man bryter med leverantören Evry på grund av kvalitetsproblem.
KriminalvårdenNyhetFacken inom Kriminalvården har i ett öppet brev uttryckt sin oro över beläggningssituationen och samtidigt riktat tuff kritik mot arbetsgivaren på flera punkter. Nu svarar ledningen på kritiken och lovar samtidigt nya platser med start redan under våren.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot att Försäkringskassan inte lyckats få bukt med de långa handläggningstiderna inom omprövningsverksamheten – trots upprepade påtryckningar.