Medlare gör försök med Spårtrafiken

AVTALSRÖRELSEN2013-06-13

Medlingsinstitutet ger sig nu in i spårtrafikens avtalsrörelse. ST och Almega har begärt frivillig medling. Seko och Almega får automatiskt medling eftersom det finns risk för konflikt.

ST och Almega enades på onsdagen om att begära så kallad fri medling från statliga Medlingsinstitutet. Medlarna kommer att titta på alla frågor som hittills förts upp på förhandlingsbordet.

– Sedan lägger de fram ett förslag till förhandlingslösning som båda parter är fria att acceptera eller förkasta, säger STs förhandlingsledare Maria Olwaeus.

Genom medlingen behåller STs medlemmar rätten till retroaktivitet i de löneökningar parterna enas om, något som hotar att gå förlorat vid en konflikt. Om medlarna inte lyckas hjälpa ST och Almega kan ST fortfarande välja att gå ut i konflikt.
Seko, som varslat om strejk för lokförare och ombordpersonal på pendel-, lokal- och regionaltåg i framför allt storstäderna från 20 juni, omfattas också av medling.

Parter som varslar om någon form av konflikt måste informera Medlingsinstitutet samt låta medlarna få en chans att medla.

Almega kommer inte att teckna avtal enbart med ST eller enbart med Seko, enligt Lars Friberg, avtalsansvarig för Almega Spårtrafikföretagen.

– Vi vill gå i mål med både ST och Seko. Det här är ett medarbetaravtal där alla villkor utom lönerna gäller lika för alla. Som arbetsgivare måste vi sy ihop ett avtal som ser likadant ut för alla, säger Lars Friberg.

Han tonar ned omfattningen av den lockout som Almega lagt mot Seko.

– Det är ingen upptrappning. Här rör det sig om direkt spegling av Sekos strejk.

Men det finns även yrkesgrupper som kan komma att drabbas av lockout som en konsekvens av en eventuell strejk.

– Det är anställda som inte kan sysselsättas om det skulle bli en strejk. Då är det inte rimligt att arbetsgivarna ska betala lön utan det får Seko betala, säger Lars Friberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA