Medlemmar inom kriminalvården känner sig kränkta

ST2004-08-18

Överbeläggning, låga löner och outbildad personal har bidragit till problemen inom kriminalvården, säger Kristina Eriksson, nyvald avdelningsordförande för ST.

Kristina Eriksson utgår från att regeringen avsätter pengar till de extra säkerhetsåtgärder som nu införs på landets fängelser.

Kriminalvården har haft ett sparbeting under flera år. Närmare en halv miljard kronor måste sparas för att få budgeten i balans 2006.

–Besparingarna har i första hand gått ut över programverksamheten, men även över säkerheten, säger Kristina                   Eriksson.

Hon tycker att gd Lena Häll Erikssons beslut att införa inpasseringskontroller för personalen är helt i sin ordning. Däremot gillar hon inte att beslutet lades på bordet utan förhandling.

Justitieministerns utspel om att bygga ett specialfängelse för de allra farligaste fångarna tror hon inte på.

–Det blir bara värre för både fångar och personal. Antalet fritagningar ökar säkert och det blir mer hot och våld, menar Kristina Eriksson.

Många medlemmar har hört av sig till henne och varit upprörda och ledsna över Lena Häll Erikssons uttalande i media om korruption bland personalen.

–De känner sig kränkta. Hon borde ha varit mer nyanserad och inte dragit personalen över en kam. De flesta gör faktiskt ett bra jobb!

I dag anställs vårdare med bättre utbildning, men det finns fortfarande en hel del personal som inte fått kriminalvårdens grundutbildning, förklarar Kristina Eriksson.

Hon anser att det behövs vårdare med såväl bättre utbildning som längre arbetslivserfarenhet som klarar av jobbet med bland annat det ökande antalet psykiskt sjuka.

– Men problemet är den dåliga lönen och den låga statusen på jobbet. Och den blir inte bättre av att vår högsta chef går ut med att personalen är korrumperad!

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA