Medlemmarna sa nej till lönebud

ST-DOMSTOL2003-07-30

En övervägande majoritet av domstolssekreterarna sade nej till arbetsgivarens bud på 7,1 procent. Nu kopplas en lokal lönenämnd in.

Det blev ett rungande nej när medlemmarna inom ST-Domstol för andra gången röstade om ett lönebud från arbetsgivaren. Den överväldigande majoriteten av de 2 000 medlemmarna ansåg att 7,1 procent under en period på två och ett halvt år är alldeles för lite.

– I många år har vi fått stå tillbaka för juristerna. Vi missunnar inte domarna högre löner, men vi vill också känna att vårt arbete är värt något, förklarar Evy Siverby, domstolssekreterare vid Södra Roslags tingsrätt.

– Vi tycker att medlemmarna har rätt. Budet är för lågt, säger Meijt Cederdahl, ordförande för ST-Domstol.
Frågan går därför vidare till en lokal lönenämnd. Den ska i första hand hitta en förhandlingslösning, i andra hand fastställa lönerna.

– Medlemmarna är informerade om att det finns risk för att lönenämnden fastställer lönen till 6,3 procent, vilken är den lägsta nivån enligt det centrala avtalet, säger Meijt Cederdahl.

– Men de är beredda att ta risken. Tålamodet börjar tryta. Domstolssekreterarna har tagit över en stor del av domarnas arbetsuppgifter vid beredning av målen. Någon gång måste vi få kompensation för detta.

Från ST-Domstols sida har det funnits förhoppningar om att parterna ska kunna diskutera den mer långsiktiga lönebildningen, trots att förhandlingarna brutit samman.
Men arbetsgivaren, Domstolsverket, sätter sig på tvären.

– Domstolsverket vill bara prata om procent. De har aldrig varit intresserade av att titta över lönebildningen, säger en besviken Anette Jellve, vice ordförande för ST-Domstol.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA