Annons:
kultur
Kultur
AVIngegerd Rönnberg0 kommentarerTyck till!

Melinda Kinnamans Julia når högst av alla

Det är för lite lek och frihet inom teatern, tycker Melinda Kinnaman. Därför tackade hon genast ja till att spela en Julia i trapets och hon har gått i cirkusträning.

Dagens repetitioner av Romeo och Julia på Dramaten, som görs i samarbete med Cirkus Cirkör, är över. Ensemblen, en mix av Dramatenskådespelare, commedia dell’arte-aktörer, cirkusartister och dansare försvinner ut i Stockholmskvällen.

Teaterns hantverkare tar över rummet och fortsätter bygga scenen som liknar en gigantisk skateboardramp och sträcker sig tio meter upp i luften. Mittemot ska det uppföras en lika hög publikgradäng, en trappstegsformad avsats för åskådare.

Konstruktionen blir till en cirkelrörelse, en evighetssymbol. Evigt aktuellt är också det kärleksdrama som där ska utspelas.

Melinda Kinnaman väntar på scenkanten och ställer chosefritt upp för fotografering i träningskläder och utan makeup. Hon ser inte så värst mycket äldre ut än då hon slog igenom som boxningsintresserad tjej i Lasse Hallströms film Mitt liv som hund 1985, men har hunnit fylla 30 år.

Glädjen Melinda Kinnaman utstrålar är ett av de bestående intrycken av mötet. Hon är lycklig över att få arbeta som skådespelare, talar om alla fantastiska människor hon mött i jobbet och vilken tur hon haft som fått vara med i så spännande sammanhang.

– Men naturligtvis handlar det inte bara om tur när man blir utvald, medger hon. Man har även något som folk vill ha och jag har lyckats leva upp till de chanser jag fått.

Som det största som hänt henne rankar hon Lars Noréns Personkrets 3:1 om människor på samhällets botten. Där spelade hon Flickan, som är heroinist och prostituerad. Pjäsen var ett psykiskt kraftprov som tog väldigt mycket men gav ännu mer.

Just nu tycker Melinda Kinnaman också att hon befinner sig i ett drömsammanhang. Med en Romeo och Julia i cirkustappning är det i första hand ett fysiskt kraftprov hon genomgår.

– Jag har alltid dragits till att jobba mer fysiskt och skulle gärna medverka i dansteaterföreställningar. Cirkus fascinerar mig därför att där är allt möjligt. Nycirkus har också något magiskt och poetiskt över sig. Julia är dessutom en underbar roll. Hon utvecklas från att vara en oskuldsfull lydig flicka till en kvinna som tar sitt öde i egna händer.

Föreställningen regisseras av Katrine Wiedemann och har premiär den 16 februari på Elverket. Texten är kraftigt nedstruken och många scener kommer Melinda Kinnaman att göra i trapets.

– Jag förvarnades om att det skulle bli hård träning och det har det verkligen varit. Men det har enbart känts roligt och aldrig jobbigt, trots att jag har värk i alla muskler och brännsår på kroppen efter tygsjoken vi klättrar i. Jag längtar efter att vi ska börja spela, så jag får visa vad jag kan, säger hon och utbrister att nu måste hon få något att äta.

Medan vi väntar på maten berättar Melinda Kinnaman att folk frågat om hon satsar på att bli cirkusartist nu.

– Men det handlar om att jag vill tänja gränser och lära mig nya saker. Jag har arbetat så mycket med naturalism och tunga texter.

Som skådespelare måste man själv ta ansvar för sin bildningsresa. Vad hon får ut av en uppsättning är också viktigare än vad kritikerna tycker om hennes insats.

– Av en regissör vill jag främst ha respekt och tillit. Då vågar man som skådespelare öppna sig och vara kreativ. Det finns väldigt många bra skådespelare, men inte så många bra regissörer.

Den regissör hon lärt sig mest av är Bo Widerberg. Hon medverkade bland annat i filmen Ormens väg på Hälleberget och TV-teatern Fadren.

– När jag kom in på Scenskolan var han jättestolt och insisterade på att följa mig dit första dagen.

Efter studierna fick Melinda Kinnaman direkt engagemang på Dramaten och är idag fast anställd där.

Främst har hon gestaltat ensamma, utsatta tjejer, något hon också fått mycket beröm för.

– Alla roller måste tas inifrån en själv och det kostar på att konfronteras med sina rädslor och svagheter. Men är texten välskriven är det värt det och då ger det även publiken något.

I ett par omgångar har Melinda Kinnaman varit tjänstledig för att delta i andra projekt och få lite nya perspektiv. I höstas spelade hon i  provokativa Bash på Stockholms stadsteater och hon har huvudrollen i Susan Taslimis filmdebut Hus i helvete. Denna öppnar Göteborgs filmfestival och går upp på biograferna 1 februari.

– Jag spelar den äldre systern i en iransk familj som bor i Sverige. Hon har kommit hem från USA för att vara med på sin lillasysters bröllop. Minoo säger sig ha jobbat som servitris men
har varit stripteasedansös, något publiken får veta via återblickar.

För att kunna gestalta den sidan av rollen övade Melinda Kinnaman med en tjej som varit strippa. De repeterade på en porrklubb och hon tyckte scenerna var rätt häftiga att göra.

– Men efteråt mådde jag väldigt dåligt. Det kändes nästan som om jag utsatt mig för ett kroppsligt övergrepp.

Hus i helvete är en lågbudgetfilm. Alla medverkande är amatörer – förutom Melinda och Ola Norell som spelar hennes ex. Någon stor reklamkampanj lär det inte bli.

– Jag hoppas verkligen att folk ska hitta fram till filmen ändå, för det är en helt underbar historia. Svart och rolig samtidigt. Manusmässigt finns det vissa likheter med andra filmer om de nya svenskarna, men den här står ändå helt på egna ben.

Efter Romeo och Julia kommer Melinda Kinnaman troligen att medverka i den pjäs som inviger Elverket som Dramatens scen för ny svensk dramatik i januari 2003.

– Stefan Larsson, som blir chef där, skickar sms-meddelanden om olika föreställningsidéer. Jag tycker allt låter spännande, säger hon och tar på ytterkläderna för en vandring mot tunnelbanan.

Som en sol lyser halsduken inköpt i Vietnam. Det var när hon reste runt i Asien ett halvår med sin dåvarande make.

– Ibland måste man frigöra sig från vardagen. Teater är inte allt i livet, slutar hon.

Ämnen: Kultur
Melinda Kinnaman
Skådespelare, född i november 1971. Började som barnskådespelare i bl a Lasse Hallströms film Mitt liv som hund (1985) och Bo Widerbergs Ormens väg på hälleberget. Utbildad vid Scenskolan, fast engagerad vid Dramaten. Har bland annat spelat i föreställningarna Närmanden, Körsbärsträdgården, Personkrets 3:1 och gjort titelrollen i Ifigenia. Är närmast aktuell i Romeo och Julia och filmen Hus i helvete.
Bli den första att tycka till!
POLISENNyhetVäntetiden för att få ett vapentillstånd kan vara upp till fyra månader beroende på var i landet man bor. Polisens handläggare beskriver en stressig arbetsmiljö, som kan påverka rättssäkerheten i besluten, enligt myndighetens internrevision. ”Man kan väl säga att man får göra rätt för lönen”, säger handläggaren och ST-medlemmen Yvonne Nordström till Publikt.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetEn anställd på Arbetsförmedlingen får en varning för att ha använt arbetsgivarens parkeringstillstånd privat. Den anställde har uppgett att tillståndet köptes av en okänd man och att han inte visste att det tillhörde myndigheten.
HÖGSKOLANNyhetStockholms universitets julbord för personalen kostade sammanlagt nästan 2,2 miljoner kronor 2018. Nu har förvaltningsrätten dömt universitetet till att betala 160 000 kronor i böter för felaktig upphandling.
SCBNyhetDen externa leverantör som samlar in data till SCBs arbetslöshetsstatistik har gjort fel som inneburit att ökningen av arbetslösheten överdrivits. ”Vi har identifierat att det är i den indatan som problemet ligger”, säger John Kling, enhetschef på SCB, till Publikt.
REGERINGENNyhetOmlokalisering av myndigheter, inrättande av fler servicekontor och utveckling av tillitsbaserad styrning i staten. Det är ansvarsområden som hamnar på nya civilministern Lena Mickos, S, bord. ”Jag har haft mycket att göra med staten i mina tidigare roller”, säger hon till Publikt.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetEn man som nyligen dömts till fängelse för att ha våldtagit en kollega under en personalfest bör bli av med jobbet, skriver Arbetsförmedlingen i en anmälan till personalansvarsnämnden.
SäkerhetsriskerNyhetRättssäkerheten för de personer som av Säpo utpekas som säkerhetshot ifrågasätts i en granskning som Sveriges Radios Ekot gjort. Varken de anklagade, deras juridiska ombud eller de myndigheter som ska döma får ta del av hela bevisningen.
LÖNERNyhetDe tio bäst betalda cheferna för statens bolag har alla mer än dubbelt så hög lön som den högst betalda generaldirektören, visar Publikts genomgång. Vattenfalls vd Magnus Hall har 1 125 037 kronor i månaden, vilket är mer än sex gånger så mycket som Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon tjänar.
rättsväsendetNyhetInte en enda gång har en person lyckats få rätt efter överklagan när Säkerhetspolisen, Säpo, beslutat att personen utgör ett säkerhetshot. Det visar en genomgång som Ekot gjort kring lagen om särskild utlänningskontroll.
MigrationsverketNyhetTusentals överklaganden av beslut från Migrationsverket ligger i landets förvaltningsdomstolar. Striden handlar om statens ersättningar till kommunerna för kostnader för nyanlända.
VälfärdsbrottNyhetBidragsbrott och brott mot välfärdssystemen begås ofta av organiserad brottslighet. Den är komplex och svår att bekämpa, enligt en rapport om den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetST stämmer Försäkringskassan i Arbetsdomstolen sedan myndigheten avskedat en medlem som lider av långvarig psykisk ohälsa och åtalsanmält hen för fusk med tidrapportering. ST menar att det saknas skäl för uppsägning. ”Arbetsgivaren bör kontrollera varför någon med en känd diagnos inte dyker upp”, säger förbundets jurist Joakim Lindqvist.
ArbetsförmedlingenNyhetFackförbundet ST JO-anmäler Arbetsförmedlingen. Besluten att lägga ner 132 lokalkontor fattades inte på rätt nivå, hävdar facket. "Det här har inte gått rätt till", säger Fredrik Andersson, STs avdelningsordförande på myndigheten.
TRANSPORTSTYRELSENNyhetTransportstyrelsen måste spara pengar och har satt stopp för konferenser, vidareutbildningar och rekrytering. ”Av det vi har hört hittills tror de inte på uppsägningar, men däremot blir det svårt att ersätta dem som slutar”, säger STs avdelningsordförande Anna Malmborg till Publikt.
KriminalvårdenNyhetI samband med onsdagens posthantering fick två medarbetare på Skänningeanstalten någon slags vitt pulver på sig. Ingen skadades och situationen stabil, enligt anstaltens chef Johan Molinder.
AvtalsrörelseNyhetLöneökningar på 3,5 procent årligen är en lämplig nivå mot bakgrund av inflationsmålet, förutsatt att produktivitetstillväxten återgår till normala nivåer. Det förordar statliga Konjunkturinstitutet, KI, i årets lönebildningsrapport.
ArbetsrättNyhetArbetsgivare inom vissa yrkesområden, däribland flera myndigheter, ska få utökade möjligheter att begära utdrag ur belastningsregistret, föreslår en statlig utredning. Det kan gälla arbetstagare eller uppdragstagare som tillfälligt är på myndigheten. Förslaget välkomnas av flera remissinstanser, som dock också reser vissa frågetecken.
STATSFÖRVALTNINGNyhetMånga myndigheter har föråldrade it-system. Dessutom arbetar varken regering eller myndigheter tillräckligt hårt för att göra någonting åt problemen som det medför, skriver Riksrevisionen efter en granskning.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar kritik mot Kriminalvården, sedan en kvinnlig intagen vid häktet i Uppsala i samband med en abort eskorterats av en manlig kriminalvårdare.
JämställdhetNyhetSverige är det mest jämställda landet i EU, enligt en kartläggning som genomförts av European Institute for Gender Equality, EIGE. Samtliga EUs medlemsländer har ingått i kartläggningen.
ArbetsförmedlingNyhetNär lagen om allmän platsanmälan upphävdes 2007 minskade antalet anmälda lediga jobb till Arbetsförmedlingen med 8-18 procent. Staten är fortfarande skyldig att anmäla lediga platser.
TransportstyrelsenNyhetTvå fartygsinspektörer på Transportstyrelsen bjöds på en trerättersmiddag i samband med en inspektion. Nu döms inspektörerna och befälhavaren på fartyget till dagsböter för tagande respektive givande av muta.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter har ökat sina lokalytor och hyreskostnader i Stockholmsområdet mellan 2017 och 2018, enligt en analys från Ekonomistyrningsverket, ESV. Ökningen bedöms fortsätta till och med 2020.
TEKNISKA MUSEETNyhetUnder en inspektionsrunda på ett antal av landets museibutiker upptäckte Kemikalieinspektionen att Tekniska museet sålde en nyckelring och en usb-laddare som innehåller cancerframkallande ämnen. Nu åtalsanmäls museet.
STATSFÖRVALTNINGNyhetSju myndigheter med uppdrag inom analys och utvärdering ska slås ihop, föreslår en statlig utredning. Men förslaget möts av kritik från berörda myndigheter, visar Publikts genomgång av remissvaren.
StatsförvaltningNyhetTillitsdelegationen vill ge Arbetsgivarverket ett tydligt uppdrag att, med stöd av Statskontoret och ESV, stödja myndigheternas arbete med att utveckla tillitsbaserad styrning och ledning inom staten.
STATSFÖRVALTNINGNyhetMyndigheter varnar för att möjligheten att väcka dröjsmålstalan om väntetiden på ett beslut blir längre än sex månader kan leda till ännu längre väntetider, rapporterar SVT. Ett exempel är medborgarskapsärenden.
ArbetsmiljöNyhetOffentliganställda ­känner större engagemang i sitt arbete än privatanställda, och kvinnor gör det i ännu högre utsträckning än män, enligt en studie från det finländska Arbetshälsoinstitutet och det belgiska universitetet KU Leuven.
StatsförvaltningNyhetArbetet med jämställdhetsintegrering inom de statliga myndigheterna ska fortsätta. Regeringens argument anser att det är en rättvisefråga, men också att det handlar om kvalitet och träffsäkerhet i offentlig verksamhet.
STATSFÖRVALTNINGNyhet17 av 26 tillfrågade myndigheter är skeptiska till regeringens förslag om att de ska bli tvungna att ansluta sig till vissa av Statens servicecenters ekonomitjänster. Flera myndigheter tror att det skulle leda till minskad effektivitet och ökade kostnader för administration, i stället för det omvända.
Debatt: StatsförvaltningenNyhetDe statliga myndigheterna har ett krav på sig att ständigt effektivisera sin verksamhet – men det system som är tänkt att öka produktiviteten leder till ständigt ökad arbetsbelastning för medarbetarna och borde skrotas, skriver Marcus Larsson och Åsa Plesner från Tankesmedjan Balans i en debattartikel i Publikt.