Annons:

Mer krävs för att minska arbetslösheten

Vårbudgetens satsningar för fler jobb räcker inte. Det kommer att behövas ytterligare insatser för att nå målet att minska arbetslösheten.

Det mål som finansminister Magdalena Andersson formu­lerade när hon presenterade regeringens vårbudget var lika tydligt som självklart: »Sysselsättningen ska upp och arbets­lösheten ned«. 

Ingen lär ifrågasätta att det behövs krafttag för att få fler i arbete i ett läge där arbetslösheten ligger på nästan 8 procent – det är en oacceptabel nivå. Många enskilda människor drabbas hårt, men den höga arbetslösheten är dessutom ett stort problem för landets ekonomi.

Regeringen vill möta detta med »framtidsinvesteringar«: nya utbildningsplatser, ökat anslag till järnvägsunderhåll och subventioner för bostadsbyggande. Det är kloka satsningar – för att arbetsmarknaden ska fungera bättre behövs mer utbildad arbetskraft som kan pendla med fungerande tåg­trafik och har möjlighet att hitta bostäder på orter där det finns jobb. Åtgärderna skapar dessutom i sig nya jobb inom exempelvis hög­skolorna och byggbranschen. 

Det är också positivt att Arbetsförmedlingen i vårbudgeten får ökade anslag för att bättre kunna stödja fler att hitta jobb. 

Att regeringen gör sådana satsningar trots att Sverige dras med underskott i statsfinanserna möter uppskattning från många håll. »Det är bra att regeringen för en lite mer expansiv politik«, kommenterade exempelvis Annika Winsth, Nordeas chefsekonom, budgeten i en intervju med TT. 

Men frågan är om den är expansiv nog. Flera andra bedömare önskar mer och kritiserar vårbudgeten för att inte vara tillräckligt offensiv. Bland dem finns flera fackliga röster. »Arbetslösheten är alldeles för hög och vår bedömning är att insatserna som görs inte är tillräckliga«, var STs ordförande Britta Lejons dom. TCOs ordförande Eva Nordmark menade att det som saknades från både regering och opposition var ett långsiktigt perspektiv och samsyn om hur fler och bättre jobb ska skapas.

Tyvärr har politikerna inte kunnat samla sig till en sådan konstruktiv samsyn över blockgränserna kring hur fler ska få arbete. De borgerliga partierna anser exempelvis att minskade rot- och rutavdrag och slopad nedsättning av arbetsgivar­avgifterna för unga kommer att leda till att jobb försvinner. Rege­ringen försvarar sig å sin sida med att de jobb just dessa åtgärder kan skapa är mycket dyra för statskassan och att pengarna behövs för andra insatser. 

Till skillnad från i höstas, när de borgerliga partiernas budget vann över regeringens i riksdagsomröstningen, kan Social­demo­kraterna och Miljöpartiet nu väntas få igenom sina förslag. Men vårbudgeten är egentligen bara en komplettering. Större reformer brukar ha sin plats i höstbudgeten, som lägger fast linjen för nästa budgetår.

Och om Magdalena Andersson ska lyckas i sin ambition att sysselsättningen ska upp och arbetslösheten ned, kommer det då att behövas ytterligare investeringar i infrastruktur, byggande samt utbildning och forskning. Vi måste få se betydligt mer långtgående och mer långsiktiga insatser för att skapa en bättre fungerande arbetsmarknad och få fler människor i arbete.

Alexander Armiento, chefredaktör

Bli den första att tycka till!
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor. Sammantaget ökade a-kassorna sina utbetalningar med 11,6 procent.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.