Migrationsverket aktivt mot människohandel

MIGRATIONSVERKET2018-11-19

Migrationsverket ligger bakom en stor del av de anmälningar om människohandel som kommer in till Polisen. Att Migrationsverket är en viktig aktör bekräftas av Polisen.

”Den ökning vi sett de senaste åren beror till stor del på att Migrationsverket identifierar och rapporterar fler fall till oss”, uppger Kajsa Wahlberg, kriminalkommissarie och nationell rapportör i människohandelsfrågor på polisen, i ett pressmeddelande.

Antalet anmälda fall av människohandel för sexuella ändamål med barn ökade mellan 2015 och 2017 från 15 till 23 fall. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet. I de flesta av dessa fall låg Migrationsverket bakom anmälan.

Kajsa Wahlberg sammanställer årliga rapporter om människohandel från Polisen till regeringen. Där jämförs och analyseras information från den egna myndigheten med information från andra aktörer, exempelvis Migrationsverket och frivilligorganisationer.

”Olika aktörer har olika erfarenheter av människohandel beroende på vilka människor de möter. Vi ser Migrationsverket som en väldigt viktig aktör i arbetet mot människohandel”, kommenterar Kajsa Wahlberg.

Informationen från Migrationsverket kan handla om kön och ålder på brottsoffren, varifrån de kommer och vilka former av människohandel som de har utsatts för. På senare år har Migrationsverket bland annat rapporterat till polisen om den människohandel för sexuella ändamål som drabbar kvinnor från Nigeria. Ofta smugglas de till Libyen och förs sedan med båt till Italien och Spanien.

Anmälningar om människohandel leder sällan till fällande domar. Förra året anmäldes 82 brott gällande människohandel för sexuella ändamål. Men åtal väcktes bara i fem fall. I ett fall ledde åtalet till en fällande dom för tre personer. Det var ett mål där offret var en ung kvinna från Nigeria där en medarbetare på en av Migrationsverkets ansökningsenheter hade misstänkt att kvinnan kunde vara utsatt och anmält det.

Anmälda fall av människohandel

Antal anmälda fall av människohandel 2017 (2016 års siffra inom parentes)

  • Sexuella ändamål med barn under 18 år: 23 (15)
  • Sexuella ändamål med person 18 år eller äldre: 59 (66)
  • Tvångsarbete med barn under 18 år: 12 (8)
  • Tvångsarbete med person 18 år eller äldre: 27 (19)
  • Tiggeri med barn under 18 år: 13 (6)
  • Tiggeri med person 18 år eller äldre: 27 (27)
  • Organhandel med barn under 18 år: 2 (1)
  • Organhandel med person 18 år eller äldre: 0 (0)
  • Krigstjänst med barn under 18 år: 1 (3)
  • Krigstjänst med person 18 år eller äldre: 0 (0)
  • Övriga ändamål med barn under 18 år: 11 (31)
  • Övriga ändamål med person 18 år eller äldre: 39 (21)

Källa: Polismyndigheten

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA