Mikael Åsbergs favorithobby är att bygga elgitarrer.<br> FOTO: PER LANDÉN
Mikael Åsbergs favorithobby är att bygga elgitarrer.<br> FOTO: PER LANDÉN

Mikaels gitarrbygge slukar tid och pengar

FÖRDJUPNING: INTERVJU2008-06-03

Mikael Åsberg är ST-medlem och har en dyr och tålamodskrävande hobby: Han bygger elgitarrer. Men försörjningen fixar han som boendesamordnare på Migrationsverket.

Hur kom du på idén att bygga elgitarrer?

– Jag är intresserad av snickeri och gillar utmaningar. I min ungdom spelade jag i ett band och då brukade jag »hotta upp« elgitarren med ny mikrofon eller byta ut andra delar. När jag slutade med det var jag länge utan elgitarr. Men när en jobbarkompis ville ha råd inför köp av en fick jag en ingivelse. Jag köpte en elgitarr själv och började leta efter böcker om hur man bygger en. Jag köpte en planka, gjorde gitarrkropp och hals och så har det rullat på under de senaste fyra åren.

Hur har du lärt dig?

– Genom internet och böcker. Jag har numera ett 15-tal gitarrböcker, mest amerikanska titlar. Det är mycket terminologi att lära in via ordböcker. Man måste också tänka själv när man bygger och göra fräsmallar. Jag fräser ut mallar för gitarrens hals, bak- och framsida. Hittills har jag byggt Fenderkopior – Fender är ett amerikanskt märke. Man får inte serieproducera så jag har byggt för eget bruk.

Vilket träslag använder du?

– Det är klassiskt att använda mahogny men jag tycker att man ska tänka ekologiskt. Därför har jag använt svensk al men gitarrens hals är av svenskt lönnträ. Det gäller att hitta nordiska träslag som ger samma klangljud som mahogny har. Greppbrädan, en mörk träbit ovanför halsen, är av rosewood eller jakaranda. Mina gitarrer, jag har tre klara, har också svensk mikrofon.

Hur lång tid tar det att bygga en elgitarr?

– I dag tar det mig några månader men när jag började tog det nästan ett par år innan den första gitarren blev färdig. Jag hade inte maskiner och visste inte vilka specialverktyg och filar som behövdes. Nu har jag skaffat dem efter hand.

Hur blev den första gitarren?

– Halsen blev ganska klumpig men den går att spela på. Jag är nöjd, det var ju den första och en seger. Sen höjer man ribban och de två andra gitarrerna blev bättre. Man blir aldrig fullärd men man kan lära sig göra en bra produkt. Svårt men roligt.

Vad är svårast?

– Att få tiden att räcka till. Lacken på gitarren är lite kämpig. Två av mina gitarrer har 25 lager lack som ska poleras så att den blir slät. Det gör jag för hand. En yrkesman gör lacken på tio dagar men jag hinner bara med några lager under en helg. För mig tar det nästan en månad. Egendesign är också lite svårt – gitarren ska ju vara snygg och bra att spela på ergonomiskt.

Är det en dyr hobby?

– Ja, väldigt dyr. Särskilt vissa filar och specialverktyg kostar och jag har köpt många begagnade delar på nätet. De stora kostnaderna gäller stall – där strängarna sitter –, stämskruvar och mikrofon.

Vilka planer har du?

– Jag ska försöka göra egen design och har börjat med loggan, en mås som breder ut sina vingar. Bilder på den och på gitarrerna finns på min hemsida. Jag hoppas kunna sälja en av de byggda gitarrerna för att få pengar till att fortsätta bygga.

ÄMNEN:

Övrigt
Inlagt av Chris (ej verifierad) sön, 11/09/2008 - 17:39
Härligt att se dig få med din hobby i ST press! Kanske bra reklam för nytt framtida yrke? ;)

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA