Annons:
Mikael Åsbergs favorithobby är att bygga elgitarrer.<br> FOTO: PER LANDÉN
Intervju
Fördjupning
AVMarianne Wiberg1 kommentarerTyck till!

Mikaels gitarrbygge slukar tid och pengar

Mikael Åsberg är ST-medlem och har en dyr och tålamodskrävande hobby: Han bygger elgitarrer. Men försörjningen fixar han som boendesamordnare på Migrationsverket. 

 Hur kom du på idén att bygga elgitarrer?

– Jag är intresserad av snickeri och gillar utmaningar. I min ungdom spelade jag i ett band och då brukade jag »hotta upp« elgitarren med ny mikrofon eller byta ut andra delar. När jag slutade med det var jag länge utan elgitarr. Men när en jobbarkompis ville ha råd inför köp av en fick jag en ingivelse. Jag köpte en elgitarr själv och började leta efter böcker om hur man bygger en. Jag köpte en planka, gjorde gitarrkropp och hals och så har det rullat på under de senaste fyra åren.

Hur har du lärt dig?

– Genom internet och böcker. Jag har numera ett 15-tal gitarrböcker, mest amerikanska titlar. Det är mycket terminologi att lära in via ordböcker. Man måste också tänka själv när man bygger och göra fräsmallar. Jag fräser ut mallar för gitarrens hals, bak- och framsida. Hittills har jag byggt Fenderkopior – Fender är ett amerikanskt märke. Man får inte serieproducera så jag har byggt för eget bruk.

Vilket träslag använder du?

– Det är klassiskt att använda mahogny men jag tycker att man ska tänka ekologiskt. Därför har jag använt svensk al men gitarrens hals är av svenskt lönnträ. Det gäller att hitta nordiska träslag som ger samma klangljud som mahogny har. Greppbrädan, en mörk träbit ovanför halsen, är av rosewood eller jakaranda. Mina gitarrer, jag har tre klara, har också svensk mikrofon.

Hur lång  tid tar det att bygga en elgitarr?

– I dag tar det mig några månader men när jag började tog det nästan ett par år innan den första gitarren blev färdig. Jag hade inte maskiner och visste inte vilka specialverktyg och filar som behövdes. Nu har jag skaffat dem efter hand.

Hur blev den första gitarren?

– Halsen blev ganska klumpig men den går att spela på. Jag är nöjd, det var ju den första och en seger. Sen höjer man ribban och de två andra gitarrerna blev bättre. Man blir aldrig fullärd men man kan lära sig göra en bra produkt. Svårt men roligt.

Vad är svårast?

– Att få tiden att räcka till. Lacken på gitarren är lite kämpig. Två av mina gitarrer har  25 lager lack som ska poleras så att den blir slät. Det gör jag för hand. En yrkesman gör lacken på tio dagar men jag hinner bara med några lager under en helg. För mig tar det nästan en månad. Egendesign är också lite svårt – gitarren ska ju vara snygg och bra att spela på ergonomiskt.

Är det en dyr hobby?

– Ja, väldigt dyr. Särskilt vissa filar och specialverktyg kostar och jag har köpt många begagnade delar på nätet. De stora kostnaderna gäller stall – där strängarna sitter –, stämskruvar och  mikrofon.

Vilka planer har du?

– Jag ska försöka göra egen design och har börjat med loggan, en mås som breder ut sina vingar. Bilder på den och på gitarrerna finns på min hemsida. Jag hoppas kunna sälja en av de byggda gitarrerna för att få pengar till att fortsätta bygga.

 

Inlagt av Chris sön, 11/09/2008 - 17:39
Härligt att se dig få med din hobby i ST press! Kanske bra reklam för nytt framtida yrke? ;)
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsbelastningen är ohälsosam i flera av Arbetsförmedlingens regioner. Det kan bli aktuellt med en nationell anmälan. ”Vi har lämnat vår bedömning av läget till arbetsgivaren. Nu är det upp till dem att bemöta den”, säger nationella huvudskyddsombudet Mattias Gustafsson till Publikt.
POLISENNyhetPolisen i Fyrbodal, region väst, har haft ett vinlotteri för personal och chefer varje torsdag i lunchmatsalen, enligt en tillbudsanmälan. Nu sätter ledningen stopp för lotteriet. ”Det är inte särskilt lämpligt och då får vi sluta med det”, säger gruppchef Sten-Anders Jakobsson till Publikt.
UpphandlingNyhetAntalet anbudsgivare per offentlig upphandling ökar för första gången sedan 2012, och andelen överklagade upphandlingar minskar för fjärde året i rad. Det visar statistik från Upphandlingsmyndigheten.
På jobbet: lönerPå jobbetDet är lätt att känna sig illa behandlad om kolleger med samma arbetsuppgifter tjänar betydligt mer. Men det är svårt att slå fast vad som är rätt lön. Så förbered dig väl med goda argument.
ArbetsmarknadNyhetPolariseringen ökar på svensk arbetsmarknad. Antalet sysselsatta med höga löner och antalet med låga löner ökar, medan mellanskiktet minskar, visar en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
SOCIALFÖRSÄKRINGNyhetVarje år betalar det svenska välfärdssystemet ut runt 18 miljarder kronor på felaktiga grunder, enligt en rapport från en statlig delegation. Oftast beror det på att de uppgifter som utbetalningsbesluten grundas på inte stämmer, skriver delegationen.
DigitaliseringNyhetGenom att bygga upp en förvaltningsgemensam digital infrastruktur för informationsutbyte kan staten enligt regeringen spara miljarder. Myndigheten för digital förvaltning, Digg, har därför fått två nya uppdrag på området.
JämställdhetNyhetSkogsstyrelsen stoppar alla inköp från motorsågstillverkaren Stihl, skriver Dagens Nyheter. Anledningen är att företaget använder en kalender med lättklädda kvinnor i sin marknadsföring.
ArbetsmarknadNyhetSex av tio vill kunna vidareutbilda sig på distans och fyra av fem funderar på att byta yrke, visar en enkätundersökning bland yrkesaktiva över 35 år. En av tre av de tillfrågade vill jobba till 67 år eller längre.
SkatteverketNyhetSkatteverkets och Kronofogdens anställda får i år presentkort i julklapp av sina arbetsgivare. Nu skriver Expressen att företaget som levererat presentkorten har skatteskulder på 1,6 miljoner kronor och hotas av konkurs.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på en anstalt i mellersta Sverige menar att Kriminalvården har lämnat ut personuppgifter om hans besökare. När hans flickvän ringde för att boka besökstid fick hon till svar att tiden redan var bokad av en annan flickvän, enligt en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, som nu vill att Kriminalvården yttrar sig.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetDet finns inget stöd för att Försäkringskassans ärenden som gäller arbetsskadeförsäkringen skulle skötas olika beroende på vilket kön den sökande har, enligt en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen, Isf. Däremot finns det ett antal riskmoment som skulle kunna leda till ojämställd handläggning.
ArbetsrättNyhetPolisen Peter Springare har efter en förlikning fått 766 080 kronor av Polismyndigheten för att lämna sin anställning, uppger Expressen. Den omdebatterade polisen lämnade anställningen sista november.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingens region syd anmäls till Arbetsmiljöverket, med motiveringen att det inte är möjligt för de anställda att klara av uppdraget längre. ”Vi har blivit av med ofantligt mycket personal och de som är kvar har oförändrade arbetsuppgifter”, säger huvudskyddsombudet Dan Ribbenborg till Publikt.
IntegritetNyhetAnvändningen av hemliga tvångsmedel fortsätter att öka. Det redovisar regeringen i en skrivelse till riksdagen. Tvångsmedlen används främst vid brottstyperna narkotikabrott, narkotikasmuggling och våldsbrott.
ArbetsmarknadNyhetRedan från 40-årsåldern är åldersdiskriminering vanlig på den svenska arbetsmarknaden, enligt en rapport från Delegationen för senior arbetskraft. Samtidigt skriker arbetsmarknaden efter arbetskraft.
KorruptionNyhetRegeringen planerar att ta fram en nationell handlingsplan mot korruption. Planen ska ta ett mer samlat grepp om förekomsten av korruption med utgångspunkt i de problem och utmaningar som är specifika för Sverige.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetÄven om det borde ha skett för länge sedan är regeringens besked om att Arbetsförmedlingens omstöpning skjuts upp ett år goda nyheter, anser STs avdelningsordförande Fredrik Andersson. ”Man har gått för fort fram utan att ha en tydlig målbild”, säger han till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetOmstöpningen av Arbetsförmedlingen skjuts upp i ett år, meddelar regeringen i dag. Och reformen kommer inte, som januariavtalet fastslagit, att baseras på lagen om valfrihetsystem, LOV.
ArbetsförmedlingenNyhetRiksrevisionen ska djupgranska Arbetsförmedlingens arbete med äldre arbetslösa. Syftet är att klargöra om regeringens och Arbetsförmedlingens styrning är ändamålsenlig för ett längre arbetsliv.
spårtrafikNyhetNya uniformer har gett personalen på Pågatågen stora problem, eftersom de ger starka stötar. Efter en anmälan till Arbetsmiljöverket anser skyddsombudet Therese Nilsson att arbetsgivaren äntligen tar frågan på allvar.
DigitaliseringNyhetÖkad automatisering i förvaltningen och en mer kostnadseffektiv modell för digitalisering av förvaltningsgemensam infrastruktur ska utredas av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, Lantmäteriet och Ekonomistyrningsverket, ESV.
Hot och våldNyhetDet ska i fortsättningen finnas färre personliga uppgifter på offentliganställdas tjänstekort. Syftet är enligt regeringen att minska tjänstemännens utsatthet.
HögskolanNyhetEn statlig utredning avråder från att införa regler om att avslöjat fusk vid antagning till högskolan ska leda till att studenten förlorar sina betyg. Att återkalla betygen skulle vara en oproportionerligt ingripande åtgärd, anser utredningen.
ArbetsförmedlingenNyhetMaria Mindhammar blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från tjänsten som överdirektör på myndigheten. "En viktig uppgift nu är att skapa arbetsro", säger hon.
ArbetsdomstolenNyhetST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.