Mild kritik mot Migrationsverket

REVISION2016-06-15

Om Migrationsverket hade arbetat effektivare och mer systematiskt hade bättre asylboenden kunnat ordnas till lägre pris. Det är en av slutsatserna som Riksrevisionen drar efter en granskning.

Migrationsverket ordnade asylboenden för nästan fyra miljarder kronor under 2015. Riksrevisionen konstaterar att Migrationsverket visade stor handlingskraft under året.

Alla asylsökande fick tak över huvudet, även när situationen var som mest ansträngd, konstaterar Riksrevisionen i sin granskning. Men boendena kunde ha klarats både bättre och billigare:

”Migrationsverket har klarat av att ordna asylboenden. Men om de hade varit bättre förberedda och haft ett mer systematiskt arbetssätt före hösten 2015 hade både bättre och billigare boende kunnat ordnas. Situationen hade också varit bättre för både de asylsökande, Migrationsverkets personal och leverantörerna av boenden”, skriver riksrevisor Susanne Ackum i ett pressmeddelande.

Enligt Riksrevisionen skulle Migrationsverket kunnat förbättra möjligheterna att få fler billigare hyresbostäder, genom till exempel bättre tipshantering och stöd till mottagningsenheterna. Även upphandlingarna av asylboenden kan förbättras.

Kraven har också varierat mellan myndighetens olika upphandlingar, vilket har försvårat för leverantörer och Migrationsverkets personal att veta vad som egentligen gäller. Även rutinerna för fakturahantering kan förbättras, anser Riksrevisionen.

Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson välkomnar Riksrevisionens granskning, och lovar att myndigheten ska ta till sig av synpunkterna:

”Jag är glad för den förståelse som Riksrevisionen visat för vår situation och vårt uppdrag. Vi tar nu till oss utredningens rekommendationer som kan förbättra vår verksamhet”, skriver han i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA