Miljarder till forskning används inte

FORSKNING2015-06-08

Sveriges lärosäten använder inte de statliga anslagen till forskning. Under 2014 blev nästan 17 miljarder kronor av statens anslag outnyttjade av universitet och högskolor, skriver Dagens Nyheter.

Under senare år har staten ökat anslagen till forskningen. Men universitet och högskolor har inte förmått att utnyttja pengarna. Redan för fem år sedan konstaterade Riksrevisionen att 12,8 miljarder kronor låg outnyttjade. Men trots omfattande debatt om lärosätenas oförmåga att använda resurserna har de outnyttjade medlen fortsatt att öka, samtidigt som anslagen höjts.

”Problemet kvarstår. Vetenskapsrådet har fått i uppdrag att jobba med ökad långsiktighet och göra det lättare för forskarna att använda pengarna. I övrigt verkar det inte ha skett så mycket”, säger Nina Gustafsson Åberg på Riksrevisionen till Dagens Nyheter.

Lunds universitet är sämst i landet på att göra av med sina forskningsmedel. Enligt siffror som Dagens Nyheter fått från Universitetskanslerämbetet, UKÄ, fick Lunds universitet 3,3 miljarder kronor ”över” av 2014 års forskningsanslag.

”Jag förstår att det kan vara ­iögonfallande. I början berodde det på att vi fick flera stora investeringar i starka forskningsmiljöer och systemet hade ingen beredskap för att hålla jämna steg med pengarna, men man tycker att det borde ha hämtat sig nu”, säger Torbjörn von Schantz, rektor på Lunds universitet till tidningen.

Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson, S, är bekymrad över att resurserna inte kommer till användning:

”Vi behöver alltid se över att våra forskningsmedel används på absolut mest effektiva sätt. Att det är de forskningsprojekt som har möjlighet att dras igång som finansieras. Att pengarna läggs på hög är en tendens, det tar tid att bygga upp ett nytt forskningsprojekt. Men om bidragen inte används är det naturligtvis ett problem”, säger hon till Dagens Nyheter.

De är sämst på att göra av med anslagen

  1. Lunds universitet 3 332 miljoner kronor
  2. Karolinska institutet 2 593 miljoner kronor
  3. Uppsala universitet 1 991 miljoner kronor
  4. Göteborgs universitet 1 681 miljoner kronor
  5. Chalmers tekniska högskola 908 miljoner kronor
  6. Kungliga tekniska högskolan 889 miljoner kronor
  7. Stockholms universitet 879 miljoner kronor
  8. Sveriges Lantbruksuniversitet 812 miljoner kronor
  9. Umeå universitet 764 miljoner kronor
  10. Linköpings universitet 667 miljoner kronor

Källa UKÄ/DN

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA