Miljöpartiets statliga a-kassa får mothugg

A-KASSAN 2008-02-25

Miljöpartiets styrelse vill ha en statlig arbetslöshetsförsäkring som samordnas med sjukförsäkringen. Ett ohållbart förslag, anser TCOs ordförande Sture Nordh.

Miljöpartiet överger tanken om en generell medborgarlön och vill i stället driva frågan om att göra om dagens a-kassa till en statlig arbetslöshetsförsäkring. Den skulle i sin tur administreras av en ny jättemyndighet som även skulle ha hand om både sjukförsäkringen och det kommunala försörjningsstödet.

Men tanken på en statlig arbetslöshetsförsäkring avvisas av TCOs ordförande Sture Nordh. Dels vore det närmast omöjligt att ha en och samma försäkring för både sjuka och arbetslösa, anser han, eftersom kvalifikationerna för att få ersättning är så olika. Men framför allt skulle det bli ytterst svårt att motivera varför en del måste betala en försäkring som de har marginell eller obefintlig nytta av själva.

– Det är väldigt bra att miljöpartiet övergivit idén om en medborgarlön, med väldigt låga ersättningstak i arbetslöshets- och sjukförsäkringen. Om den som inte arbetar får lika hög ersättning som den som arbetar, då lämnar vi den helt avgörande frågan om en inkomstbortfallsprincip.

– Men det måste finnas ett samband mellan att betala avgift till försäkringen och att ha rätt till ersättning. Det är även problemet med regeringens förslag om obligatorisk a-kassa: att vara tvungen att vara försäkrad även om man inte har rätt att få a-kassa.

Vad skulle hända om a-kassan helt förstatligades?

– Jag tror att det skulle påverka organisationsgraden och försvaga våra möjligheter att upprätthålla avtalen. I Norge har man en allmän försäkring. Där är organisationsgraden omkring 55 procent. Om man är intresserad av facklig organisationsgrad och den branschkunskap som finns i fackförbunden, då ska man ha kvar kopplingen till facket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA