Minister: Orimligt stor press på chefer

ARBETSMILJÖ2018-05-18

Chefer i offentlig sektor arbetar under orimligt stor press. Det anser socialminister Annika Strandhäll, S. I ett studiosamtal hos Aftonbladet morgon diskuterade hon chefers arbetsvillkor med Sacos ordförande Göran Arrius.

”Det är orimligt att chefer inom offentlig sektor har en så stor press som idag. Vi behöver långsiktigt säkerställa att välfärdens medarbetare både har ett bra och nära chefskap. Välfärdens medarbetare ska inte bli sjuka av sina jobb”, sade Annika Strandhäll enligt ett pressmeddelande från Saco.

Samtalet i tv-studion utgick från Sacos rapport om chefers psykiska ohälsa, som Publikt tidigare skrivit om. Enligt rapporten är chefer oftast ensamma i sin yrkesroll och har en mycket hög arbetsbelastning. Värst drabbade är kvinnliga akademiker inom offentlig sektor.

”Psykisk ohälsa är vår tids vanligaste folkhälsosjukdom. I Sverige måste alla partier och hela samhället ta ansvar för att vända trenden. En avgörande del av det arbetet gör facken, arbetsgivarna och staten ihop. Det gör vi gemensamt genom att hitta lösningar för att färre ska bli sjuka av sina jobb”, sade Annika Strandhäll.

Enligt Sacos rapport har mer än sex av tio av de tillfrågade cheferna arbetat trots sjukdom för att ingen annan kan göra jobbet.

”Chefer inom offentlig sektor har oftast ansvar för stora personalgrupper. De måste genast minskas drastiskt så att chefer får sköta jobbet de är anställda för”, sade Saco-ordföranden Göran Arrius.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA