Minister vill öka jämställdheten i högskolan

JÄMSTÄLLDHET2016-01-26

Det är avgörande att vi kommer till rätta med ojämställdheten i högskolan. Det skriver Helene Hellmark Knutsson, S, minister med ansvar för högre utbildning och forskning, i en debattartikel.

Sett till antalet anställda är högskolan den största verksamheten staten bedriver. Totalt arbetar cirka 75 000 anställda inom högskolan, 51 procent kvinnor och 49 procent män. Men även om könsfördelningen är i stort sett jämn är verksamheten som sådan långt ifrån jämställd, skriver Helene Hellmark Knutsson i Dagens Arena. Könsbundna föreställningar påverkar studievalen, och kvinnor och män ges olika förutsättningar att klara sina studier. Också inom forskningen är det långt till jämställdhet:

”Trots att vi är världsledande när det gäller kvinnors deltagande på arbetsmarknaden så är 75 procent av professorerna män. Ökningen av andelen kvinnor som är professorer har dessutom saktat in de senaste åren och det finns strukturella löneskillnader mellan män och kvinnor inom högskolan”, skriver hon.

Det är avgörande att vi kommer tillrätta med ojämställdheten i högskolan för att ta tillvara människors kompetens, både för individens och Sveriges skull, skriver ministern. I högskolan ska kvinnor och män kunna verka på lika villkor och med samma möjligheter. Det ska vara självklart att kvinnor har samma möjligheter att nå toppositioner som män:

”Vi har alla att vinna på en ökad jämställdhet, och vi har alla ett ansvar att arbeta för det. Därför uppdrar regeringen nu universitet och högskolor via regleringsbreven att jämställdhetsintegrera sin verksamhet, så att alla delar av universitet och högskolors verksamhet omfattas av ett aktivt jämställdhetsarbete.”

Regeringen satsar fem miljoner kronor per år de närmaste fyra åren för att stödja jämställdhetsarbetet vid universitet och högskolor. Pengarna går till det Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA