Ministern förhörs om Postnords framtid

POSTEN2017-02-21

Näringsminister Mikael Damberg kommer idag till en planerad utfrågning i riksdagens näringsutskott om regeringens planer för Postnord. Anledningen är de ekonomiska problem Postnord står inför.

Postnord redovisade en förlust på en miljard kronor för sista kvartalet 2016. Medan den svenska delen av bolaget gör bra resultat är det kris i Danmark. En snabb uppgång av digitala försändelser och stor nedgång på brevbefordran har lett till stora förluster. För hela året redovisar den danska verksamheten en förlust med 1,9 miljarder kronor, medan den svenska verksamheten gav ett överskott på 750 miljoner.

Näringsutskottet har kallat in näringsminister Mikael Damberg, S, för att få information om vad regeringen vill göra åt krisen i Postnord.

”Posten har ju i uppgift att dela ut post i hela landet till både enskilda och företag. Och det förutsätter att svenska posten har en bra ekonomisk verksamhet och att det fungerar väl. Och det är klart är det stora problem med ekonomin och med förtroendet så är risken att det här ifrågasätts”, säger utskottets vice ordförande Lars Hjälmered, M, till Ekot.

Svenska Posten slogs ihop med den likaledes statliga danska posten till Postnord år 2008. Ägarandelarna mellan de två regeringarna är 60 procent för Sverige och 40 procent för Danmark – men i uppgörelsen ingick att vardera landet skulle ha 50 procent av rösterna i det gemensamma bolaget. Därför måste Sverige och Danmark försöka vara överens om besluten.

Mikael Damberg säger till Ekot att han känner oro för att de danska problemen ska smitta av sig till Sverige.

”Vi utesluter inga handlingsalternativ och utgår ifrån att göra det bästa möjliga av Postnord, men framför allt vill vi bevaka den svenska postdelens verksamhet i det här mycket knepiga ekonomiska läget i Danmark”, säger han till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA