Annons:
ohälsa
Fördjupning
AVAnn-Charlotte Viklund0 kommentarerTyck till!

Ministern vill fatta beslut redan i vår

Hans Karlsson säger sig förstå ilskan över att han presenterade egna förslag om ohälsan redan innan parterna hade avslutat sina samtal. Men det var ingen olyckshändelse.

Läs mer

Fick veta på intranätet

– Det finns endast ett skäl till att jag agerade som jag gjorde: Jag vill kunna gå till riksdagen med en proposition - flera propositioner, om så behövs - tidigt i vår för att få dem behandlade under vårriksdagen. Besluten kan då träda i kraft redan 1 juli.

Efter drygt fyra månader som minister och efter att ha plöjt igenom ett antal  ohälsoutredningar, statistik och åtgärdsförslag ville arbetslivsministern inte vänta längre, varken på remissbehandlingen av parternas förslag eller på nya ohälsosiffror.

Han tror dessutom att hans otålighet banat väg för en snabbare behandling av kommande förslag, som han räknar med att kunna arbeta in i den proposition man redan börjat skriva på.

Hans Karlssons uppdrag – att halvera antalet sjukdagar till 2008 – betraktas av  många som omöjligt. Själv har han en annan uppfattning, och det är därför han vill att något ska börja hända snabbt.

Starka skäl talar både för och emot att införa ekonomiska drivkrafter som gör  det lättare för de sjukskrivna att återgå till arbetet, resonerar Hans Karlsson. Själv ser han två viktiga invändningar mot en konstruktion med ekonomiska drivkrafter:

1.)
De som redan har en svag ställning på arbetsmarknaden får det ännu svårare.


2.) Gör man något fundamentalt nytt i sjukförsäkringen, öppnas marknaden för en privatisering av försäkringen.

Mot dessa invändningar står en ekonomisk realitet, nämligen att den som är långtidssjukskriven kanske redan ersatts med en vikarie, som går för fullt. Då finns det inga ekonomiska skäl för arbetsgivaren att försöka få tillbaka den långtidssjukskrivna. Kostar det däremot pengar att inte göra det, ökar förmodligen även intresset att lyckas, säger ministern.

Själv tror han på ökad stimulans och stöd från samhället för att öppna fler arbetsplatser för dem som idag har svårt att komma in av egen kraft.

Coachning, ett system där en stödperson på nästan heltid ägnar sig åt att hitta ett  lämpligt jobb till den som varit långtidssjuk eller arbetslös, är något Hans Karlsson vill uppmuntra. Men processen måste tillåtas ta tid, eftersom det oftast också handlar om att vänja sig vid något helt nytt.

– Jag som gammal målare hade nog stretat emot med klackarna i gruset både  länge och bestämt, om man hade velat skola om mig till exempel till sjukvårdsbiträde, ifall jag inte kunnat fortsätta som målare.

Coachning är alltså rätt metod för den vars enda alternativ är sjukersättning (tidigare förtidspension). Andra som vill byta jobb får även i fortsättningen klara processen av egen kraft, trots att en TCO-undersökning visar att varannan tjänsteman inte tror att det är möjligt.

Hur ofta vantrivsel på jobbet leder till sjukskrivning finns det ingen statistik på. Däremot finns det arbetsplatser där folk trivs med sina arbetsuppgifter och med varandra och därför också är friska. Hans Karlsson nämner Värö Bruk i Halland, som han besökt och där de anställda känner sig synliggjorda och delaktiga i förändringar.

Det räcker inte med en tekniskt sett god yttre arbetsmiljö, om inte arbetsledningen är kompetent.

– Själv känner jag mig trygg i 75 procent av det som är mitt ansvarsområde – arbetsmiljö, arbetsmarknadspolitik och lönebildning – men försäkringskassan och dess terminologi känns ännu inte riktigt som hemmaplan. Jag jobbar därför som sjutton för att komma ut och lära mig hur det går till ”i verkstan”, hur det är på riktigt.
 
Någon allmän rehabiliteringsförsäkring är ministern ännu inte beredd att diskutera. Han har heller inte funderat på att införa en ”garantisedel” till alla, som varit långtidssjuka i mer än 60 dagar, så att arbetsgivaren slipper betala ifall de återinsjuknar inom ett eller två år.

På tal om morötter till den som ”låter sig rehabiliteras” medger Hans Karlsson att olika ersättningsnivåer i sjukförsäkringen och a-kassan är ett grundläggande problem. De borde naturligtvis vara lika höga, men dagens ohälsokostnader lämnar inget utrymme för en höjning av ersättningen från a-kassan.

– Min stora utmaning är och förblir att lösa ohälsofrågan utan att försämra sjukförsäkringen.

På frågan om regeringen är inställd på att det kostar stora pengar att vända sjukskrivningskurvorna åt rätt håll, svarar ministern bestämt ja.

– Men innan vi sätter igång vill regeringen känna sig trygg i att åtgärderna inte leder till nya långsiktigt ökande kostnader.
Att vara minister och ta emot både ris och ros är ungefär som Hans Karlsson hade föreställt sig. Att regera har däremot visat sig vara betydligt svårare, inte minst på grund av alla papper som måste läsas.

– Beslutsunderlagen ska vara klara på måndag. Därefter har man tid fram till torsdag att läsa allt, förstå allt och sätta sig in i både stort som smått, innan  regeringen ska fatta beslut i frågorna.

– Att stå i riksdagen och svara på frågor direkt, ”på volley”, utan att veta vad som kommer, känns också i magen!

Detta föreslår Hans Karlsson
  • Gör deltidssjukskrivning till förstahandsval.
  • Efter 8 veckors sjukskrivning ska beslutsunderlaget kompletteras av en läkare med fördjupad utbildning i försäkringsmedicin.
  • Låt arbetsgivaren betala 15–50 procent av sjukpenningen efter de första 14 dagarna; sänk samtidigt arbetsgivaravgiften med 0,75–2,5 procent.
  • Försäkringskassan ska kalla sjukskrivna, arbetsgivare, företagshälsovården och arbetsförmedlingen till avstämningsmöten oftare än idag.
  • Se över reglerna för karensdag, särskilt vid koncentrerad arbetstid.
  • Byt ut sjukpenning mot sjukersättning eller aktivitetsersättning senast efter ett års sjukskrivning. Tidsbegränsa rätten till sjukersättning till tre år i taget för den som inte fyllt 60 år.
  • Ge arbetsförmedlingen i uppdrag att hitta jobb till den som inte kan återgå till det gamla.
Bli den första att tycka till!
KronofogdenNyhetMellan 25 000 och 30 000 ärenden i kö i väntan på att registreras. Upp mot 80 dagars handläggningstid. Medarbetarna på den enhet inom Kronofogden som jobbar med betalningsföreläggande har det tungt, konstaterar Malin Almkvist Klaesson, STs ordförande på myndigheten.
RiksgäldenNyhetDe senaste två åren har Riksgälden köpt ut medarbetare för minst sju miljoner kronor, uppger Dagens Industri. Relationerna mellan riksgäldsdirektör Hans Lindblad och personalen är ansträngda.
DomstolarnaNyhetAntalet beslagtagna föremål vid tingsrätterna har mer än tiodubblats de senaste sju åren, uppger SVT. Det främsta skälet är att fler tingsrätter har infört säkerhetskontroller, som tidigare inte funnits.
Fördjupning: DistansarbeteFördjupningMöjligheten att jobba hem­ifrån kan underlätta var­dagen för många anställda – men när alla inte är på plats påverkas också kommunikation och arbetsgemenskap. Flera statliga arbetsgivare framhåller vikten av att kolleger träffas i vardagen.
KlimatetNyhetTusentals tyskar klimatstrejkar på betald arbetstid i dag, skriver Dagens Nyheter. 3 200 tyska företag från olika branscher står bakom initiativet Entrepreneurs für future, och många av dem stänger för att låta sina anställda delta i protesterna.
STATENS SERVICECENTERNyhetDatainspektionen har fått in flera anmälningar om att den lönehantering som sköts av Statens servicecenter läcker personuppgifter till obehöriga. Nu inleder myndigheten en granskning av de påstådda incidenterna.
SocialförsäkringarNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Försäkringskassan sedan ett överklagande genom felaktig hantering hos myndigheten blivit liggande i nio månader utan att behandlas.
STATSBUDGETENNyhetArbetsförmedlingen får som tidigare aviserats extra tillskott i statsbudgeten för nästa år. Men det betyder inte nödvändigtvis att nedlagda lokalkontor återuppstår. ”Däremot har regeringen varit väldigt tydlig gentemot Arbetsförmedlingen om att det måste finnas möjligheter till god service i hela landet”, säger finansminister Magdalena Andersson, S, till Publikt.
STATSBUDGETENNyhetMigrationsverket, Polisen och Kriminalvården är några av de myndigheter som får ökat anslag i regeringens budgetproposition. "För att kunna beta av och snabba på handläggningen behöver Migrationsverket ytterligare resurser", säger finansminister Magdalena Andersson, S, till Publikt.
STATENS SERVICECENTERNyhetStatens servicecenter, SSC, hör till statsbudgetens vinnare med ett tillskott på närmare 140 miljoner kronor. I det ingår resurser för fyra nya servicekontor, men generaldirektören Thomas Pålsson räknar med att det blir fler.
TCONyhetTCO anser att regeringens arbetsmarknadspolitiska satsning i budgeten för 2020 är otillräcklig. TCO saknar bland annat besked om hur högskolor och universitet ska bidra till omställningen på arbetsmarknaden.
STATSFÖRVALTNINGNyhetKvinnorna har gått om männen på de högsta statliga posterna, visar regeringens redovisning i budgetpropositionen. Bland de 199 myndighetscheferna är 104 kvinnor och 95 män.
StatsbudgetenNyhetArbetsförmedlingen får ett tillskott på förvaltningsanslaget för de kommande åren för att ”upprätthålla takten i reformeringen” och ”undvika ytterligare neddragningar” utöver de som redan aviserats, skriver regeringen i ett pressmeddelande dagen innan budgetpropositionen presenteras. ST anser att det är positivt att det kommer ett tillskott – men att summan är för låg.
SocialförsäkringarNyhetDen snabba ökningen av privata välfärdslösningar hotar den svenska modellen, hävdar ekonomen John Lapidus vid Göteborgs universitet i en nyutkommen bok.
JÄMSTÄLLDHETNyhetMetoderna i Diskrimineringsombudsmannens tillsyn är naiva och ineffektiva, skriver den tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en debattartikel med anledning av Publikts avslöjande att många statliga myndigheter inte lever upp till lagens krav på årliga lönekartläggningar. Enligt Lena Svenaeus är den bristande tillsynen skälet till att lagen inte respekteras.
BiståndNyhetHöstbudgeten kommer att innehålla 175 miljoner kronor extra till Sidas förvaltningsbudget, enligt ett pressmeddelande. Syftet är att säkra ett effektivt bistånd genom bättre kontroll och utvärdering.
DomstolarnaNyhetAntalet kvinnliga domstolschefer har i det närmaste fördubblats de senaste tio åren, uppger Ekot, som tagit del av Domstolsverkets egen statistik.
STATSBUDGETENNyhetArbetsförmedlingen kommer få mer pengar till externa aktörer, ytterligare 193 miljoner kronor nästa år. Anslaget kommer sedan att växa undan för undan fram till 2022, uppger Dagens industri.
Brottsförebyggande rådetNyhetStatskontoret ska göra en djupgående granskning av verksamheten vid Brottsförebyggande rådet, Brå, för att analysera hur Brå har använt sina resurstillskott och hanterat förtydligandena av sina uppgifter.
KriminalvårdenNyhetEn anställd vid Kriminalvården hotas av åtal för grovt vapenbrott sedan han gripits av polis i Linköping med ett skarpladdat hagelgevär i bilen, rapporterar nyhetsbyrån Siren.
SocialförsäkringarNyhetBåde Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan brister i sin hantering av sanktioner, när personer i etableringsersättningen brutit mot reglerna. Det konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i en tillsynsrapport.
REGERINGENNyhetI måndags lämnade Eva Nordmark TCO för att bli ny arbetsmarknadsminister. I dag har hon besökt Arbetsförmedlingens kontor i Ljungby. Den närmaste tiden ska hon ägna sig åt att skapa sig en bild av läget på myndigheten. Hon vill också prioritera arbetsmiljöfrågorna. ”Vi behöver ha ett mycket starkt fokus på den psykiska ohälsan och pressen i arbetslivet”, säger hon till Publikt.
STATSBUDGETENNyhetFinansinspektionen, Skatteverket och tre länsstyrelser föreslås få ett ökat budgetanslag på totalt 42 miljoner kronor med början nästa år. Pengarna ska gå till att bekämpa pengatvätt på olika sätt, enligt ett pressmeddelande från regeringen.
HögskolanNyhetI en internationell jämförelse ger en akademisk utbildning i Sverige lite resultat i lönekuvertet. Det visar OECDs senaste lönerapport Education at a glance 2019, rapporterar Ekot.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetEfter rapporter om arbetsmiljöproblem kallades Myndigheten för arbetsmiljökunskaps generaldirektör Nader Ahmadi till departementet för att förklara sig. Nu ska konsulter hjälpa honom med ledarskapet, skriver tidningen Arbetarskydd.
A-kassaNyhetEnligt en dom från förvaltningsrätten ska semesterersättning räknas med i underlaget för a-kassa. Målet har drivits av LO-TCO Rättsskydd för en medlem i Unionen.
Inspektionen för socialförsäkringenNyhetFör ett par veckor sedan invigde Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, sitt nya huvudkontor i Göteborg. Efter beslutet i januari 2018 om omlokalisering har ISF nu i sin helhet flyttat från Stockholm till Göteborg. 12 av 55 anställda har följt med.
ArbetsrättNyhetFackförbundet Kommunal har anmält Arbetsmiljöverket till Justitieombudsmannen, JO, för att myndigheten har upphävt ett skyddsstopp utan att först kontakta skyddsombudet, skriver Arbetet.
DigitaliseringNyhetEtt gemensamt system för säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte skulle ge stora samhällsekonomiska effekter och nyttor, enligt en rapport som sju statliga myndigheter lämnat till regeringen.
REGERINGENNyhetTCOs ordförande Eva Nordmark lämnar sin post och tar över som ny arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson, S. Det meddelade statsminister Stefan Löfven, S, på dagens riksmöte.
STATSFÖRVALTNINGNyhetDet blir fyra nya servicekontor i Västerbotten, Dalarna och Värmland, meddelade statsminister Stefan Löfven, S, i sin regeringsförklaring. Kontoren placeras i Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele.
Tweet från Domstolsverket
RättsväsendetNyhetAnslagen till de rättsvårdande myndigheterna höjs med 700 miljoner kronor under 2020. Störst anslagshöjning går till Domstolsverket med 280 miljoner kronor.
ArbetsrättNyhetEn medarbetare vid Arbetsförmedlingen, som tidigare i år fick sex års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott, avskedas från sin anställning. Det har personalansvarsnämnden beslutat, skriver Arbetet.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetEtt ökat budgetanslag med 5 miljoner kronor ska hjälpa Arbetsmiljöverket att råda bot på fusk och brottslighet i arbetslivet. Pengarna ska gå till myndighetens inspektionsverksamhet, enligt ett pressmeddelande från regeringen.
TULLVERKETNyhetDet kommande budgetförslaget innehåller en permanent ökning av Tullverkets anslag med 110 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att förhindra att vapen kommer in i landet, uppger SVT.