Minskad kontroll av sjukskrivningar

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2015-05-21

Trots att sjukskrivningarna sedan 2011 har blivit allt längre har Försäkringskassans kontroll av de sjukskrivnas rätt till ersättning minskat. Det konstaterar ISF i en ny rapport.

Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, har studerat i vilken utsträckning sjukskrivningar avslutas i samband med tidsgränserna i sjukförsäkringen. Myndigheten har också granskat om Försäkringskassan prövar den sjukskrivnes rätt till ersättning, och vilka långsiktiga effekter tidsgränserna fått för individen. Enligt rapporten har Försäkringskassans granskningar minskat kraftigt.

I sjukförsäkringen finns tidsgränser vid 90 och 180 dagar inom vilken rätten till sjukpenning senast ska prövas. Under år 2011 genomfördes 90-dagarsprövningen i tid i mer än 70 procent av fallen, år 2014 var andelen nere i drygt 45 procent. ISF konstaterar att 180-dagarsprövningen utvecklats på ett liknande sätt. Sedan 2011 avslutas också allt färre sjukskrivningar vid tidsgränserna.

”De färre kontrollerna har med all sannolikhet bidragit till att sjukskrivningarna blivit längre, men hur mycket är svårt att säga”, kommenterar Pathric Hägglund, en av rapportens författare, i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten är förlängningen av sjukskrivningstiderna generell och omfattar såväl män som kvinnor och sjukskrivna med olika diagnoser. Rapporten konstaterar ett samband mellan prövningar genomförda vid tidsgränserna och avslutade sjukskrivningar Enligt ISF visar forskningen att tidsgränser och kontroll i olika former har betydelse: ju mer kontroll, desto kortare blir ersättningsperioderna i genomsnitt. Enligt rapporten är det därmed sannolikt att den försämrade regeltillämpningen är en delförklaring till de allt längre sjukskrivningarna och den högre sjukfrånvaron under de senaste åren.

Den försvagade kontrollen kan också ha lett till fler sjukskrivningar, därför att lägre prövningsfrekvens och ökad sjukfrånvaro i sig kan ha skickat signaler om att det har blivit enklare att beviljas ersättning, menar ISF i rapporten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA