Minskade resultat av ekobrottskamp

EKOBROTTSLIGHET2016-04-05

Tolv myndigheters gemensamma arbete mot ekonomisk brottslighet gav magrare resultat under 2015 än året innan. Det framgår av myndigheternas rapport till regeringen.

Under 2014 dömdes 100 personer till sammanlagt 328 års fängelse som följd av insatser som gjorts i det gemensamma arbetet mot ekonomisk brottlighet. Motsvarande siffra för 2015 blev 49 dömda som fick dela på 104 fängelseår. Värdet av egendom som blivit förverkad, skadestånd och företagsböter som utdömts i samband med rättegångarna har också minskat mellan åren, från drygt 94 miljoner kronor 2014 till drygt 13 miljoner kronor 2015.

”Utfallet av rättsliga processer i form av lagföring, skadestånd och förverkande av brottsutbyte har sammantaget varit lägre än tidigare år. Detta är främst en naturlig följd av att motsvarande siffror för 2014 var mycket höga. Under 2016 ser vi fram emot utfallet av ett antal rättegångar som beräknas bli färdiga”, skriver rikspolischef Dan Eliasson i förordet till rapporten.

Dan Eliasson är ordförande i det samverkansråd som leder samarbetet mot den ekonomiska brottsligheten.

Under 2015 redovisades i huvudsak två stora narkotikabeslag. I ett ärende beslagtogs 23 kg cannabis och nästan 16 kilo kokain. I ett annat ärende beslagtogs 8 kilo cannabis. Under 2014 redovisades fler beslag jämfört med 2015, medan den beslagtagna mängden narkotika var mindre.

Den totala redovisade arbetstiden i projektet för samverkande och andra berörda myndigheter har sjunkit för varje år sedan samverkan inleddes år 2012. Då redovisade myndigheterna 435 000 arbetstimmar i projektet, förra året var de nere i 361 000 timmar. Av den samlade tiden var 270 000 timmar polisens arbetsinsats, en minskning med tio procent jämfört med året innan.

Rapporten pekar på den stora samhällsnyttan av de gemensamma insatserna mot ekonomisk brottslighet. Eftersom den grova organiserade brottsligheten har komplexa brottsupplägg krävs också ett multidisciplinärt angreppssätt i det brottsförebyggande och brottsbekämpande arbetet. Att arbeta gemensamt mot den grova organiserade brottsligheten bedöms därför vara en förutsättning för en effektiv brottsbekämpning.

”Den inriktning som Samverkansrådet slagit fast för de kommande två åren innebär att vi ska fortsätta arbeta mot strategiska personer och deras nätverk. Vi ska dessutom ha ett ökat fokus på brottsförebyggande insatser i syfte att stärka allmänhetens säkerhet och trygghet”, skriver Dan Eliasson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA