Missat körkort kan leda till misshandel

VÄGVERKET2003-09-12

Hot, skadegörelse, till och med misshandel drabbar inte sällan dem som arbetar med förarprov, Vägverkets trafikinspektörer.

I mitten av augusti blev en trafikinspektör i Stockholm misshandlad av en besviken och arg körkortsaspirant. Under försommaren drabbades en kollega i Landskrona av samma sak.

Sådana händelser kommer fram och polisanmäls. Men för mindre allvarliga incidenter finns ett stort mörkertal, tror säkerhetssamordnare Jimmy Andersson på Vägverkets förarprovsenhet. Under 2002 rapporterades ett trettiotal hot och en handfull våldsincidenter.

En orsak till osäkerheten är att Vägverket inte haft ett enhetligt rapporteringssystem. Ett sådant ska nu byggas upp.

– Vi ska också genomföra en säkerhetsanalys. Sedan ska vi utarbeta nya och förbättrade säkerhetsrutiner, berättar Jimmy Andersson.

Detta arbete görs tillsammans med enhetens huvudskyddsombud, Arbetsmiljöinspektionen och Previa.

Verket har utbildat alla skyddsombud och chefer i säkerhetsfrågor. Säkerhetsfrågorna har också fått en större plats i grundutbildningen.

– De flesta kundkontakter är givetvis positiva, understryker Klas-Ove Kindlund, som arbetar med trafikinspektörfrågor i ST-Vägverket. Men vi ska ha en beredskap. Man ska inte vara ensam på förrättningsorten, men man är ensam i bilen. Det man kan göra är att försöka se till att man kommer in samtidigt, och att lokalen är belägen så att det ger en ökad säkerhet.

En del trafikinspektör har också bärbara larm.

Vid yrkesförarprov är det mycket som står på spel, framhåller Klas-Ove Kindlund.

– Det kan handla om jobb eller arbetslöshet.

Ett problem är att polisanmälda hot eller misshandel inte leder till att körkortstillståndet återkallas omedelbart.

– Länsstyrelsen gör ingen återkallelse av körkortstillstånd innan dom har fallit, så om personen beställer en ny tid kan vi inte neka. Men man kan se till att det blir två prövare nästa gång, säger Klas-Ove Kindlund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA