Annons:
Böcker
Kultur
AVSanna Töringe0 kommentarerTyck till!

Mördarens fru ser tillbaka

Kan man låtsas att allt är som vanligt fast framtiden kört in som ett lokomotiv i historien? Kan man låtsas att allt är som vanligt när politiska positioner nästan omärkligt flyttas? Kan man låtsas att allt är som vanligt när gränser stängs, ensamma barn försvinner och flyende motas bort?
  • Kvinnan som matade hundarna. av Kristien Hemmerechts får mig att tänka på »den galna kvinnan på vinden«. I Charlotte Brontës roman Jane Eyre finns den galna kvinnan inlåst på vinden. Kanske hon försvinner om man helt bortser från henne? Vad som har kallats kvinnors galenskap genom tiderna är intressant att skärskåda, men lika intressant är hur man kan dölja saker genom att blunda och hålla för öronen. I Hemmerechts märkliga roman finns två små inlåsta flickor. Det är en fiktiv rekonstruktion där Michelle Martin ser tillbaka på sitt liv efter en lång tid i fängelse. Hon levde med pedofilen och mördaren Marc Dutroux i Belgien och medan de små flickorna svalt ihjäl i källaren matade hon sina hundar och försökte låtsas att allt var som vanligt, nästan i alla fall. Det låter som en outhärdlig berättelse, men den är skriven med ett så lekfullt språk att den blir uthärdlig. (Rámus förlag, översättning Olov Hyllienmark)
  • Jag vill inte dö jag vill bara inte leverera. av Sara Granér är en tröst. De märkliga serie­figurerna säger både självklar­heter som man vill bevara i sitt hjärta, och kloka ord när det knackar på dörren som »Öppna inte! Världen kan va där ute! Eller vad fan som helst!!!« Jag gillar Granérs fulingar som faktiskt är väldigt söta och mitt i levande livet. Döden, vitaminer, fett, kvartalsrapporter och ljusare tider, allt behandlas här. Vad kan man göra mer än läsa serier när dysterheten övermannar en och vintern känns lång? Kanske lite musik och sex? (Ordfront förlag)
  • Eviga ögonblick. av Martin Nyström med illustrationer av Jockum Nordström kan ge tio vinterkvällar då man kan dyka ner i tio ögonblick ur den klassiska musikens historia. En sådan fin bok, med vidhängande cd-skiva. Här finns små essäer om hur musiken förflyttar sig framåt, tar ett språng och får det oväntade att hända. Det är hoppfullt, allt förändras hela tiden. (Fri tanke förlag) 
  • Sex i novellform i den litterära tidskriften Granta #6 piggar också upp. Materialet är ojämnt, det är en del av det roliga, allt kan inte tillfredsställa alla. Några av författarna är svenska, som Karolina Ramqvist, Martina Montelius, Staffan Lindberg och några till, andra har hämtats från Japan, Finland, Frankrike och USA. Granta har funnits som tidskrift i över hundra år och finns i många länder. (Albert Bonniers förlag)

Sanna Töringe är kulturjournalist. Hon tipsar om böcker i publikt.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor. Sammantaget ökade a-kassorna sina utbetalningar med 11,6 procent.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.