Motstånd mot praktik i arresten

POLISEN2010-06-08

Inom Polisen pågår diskussioner om att låta Lyftpraktikanter arbeta i arresten. Högst olämpligt, inte minst ur arbetsmiljösynpunkt, anser ST inom polisväsendet.

Vid Polisen i Kalmar län finns ett förslag om att Lyftpraktikanter ska praktisera i arresten.

– Vi har haft det uppe på ett ledningsmöte och vi har deklarerat att vi är emot, säger Bo Gustavsson, ST-ordförande på Polisen i Kalmar.

Enligt honom är alla inblandade fackförbund och skyddsombud överens om den inställningen.

Bo Gustavsson är också kritisk till dagens situation, där bevakningsföretag bemannar arresten på många orter eftersom det i praktiken råder anställningsstopp.

– Och då menar arbetsgivaren att Lyftpraktikanter i arresten inte har några undanträngande effekter, eftersom det är bevakningsföretag och inte anställda som gör jobbet i dag, säger han.

I Kalmar har man även gjort en risk- och säkerhetsanalys. Den visar att det är en hård arbetsmiljö som råder i arresten.

– Frågan är inte om det händer något, utan när. Många som frihetsberövas är drogpåverkade, konstaterar Bo Gustavsson.

Men enligt Birgitta Kronudd, HR-chef på Polisen i Kalmar län, är frågan om Lyftpraktikanter i arresten än så länge bara ett förslag.

– Vi har på en förfrågan från Rikspolisstyrelsen sagt att vi kan ta emot fem Lyftpraktikanter, men frågan om var de ska praktisera har inte varit uppe på samverkansmöte än.

Även inom Polisen i Gävleborgs län pågår diskussioner om att ta in Lyftpraktikanter som arrestvakter.

Karin Svenning, ordförande för ST inom Polisen, är mycket kritisk.

– Med tanke på arbetsmiljön är arresten väldigt olämplig för praktikanter. Det kan vara extrema arbetsförhållanden med hot och våld, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA