Annons:
Böcker
Kultur
AVSanna Töringe0 kommentarerTyck till!

Munro har aldrig varit bättre

Tänk att få följa med... till en nattklubb i Afrika, där Dantes helvetesskildring ter sig idyllisk, eller till en rävfarm i Kanada, där en kommande nobelpristagare ser detaljer hon senare kan berätta om, eller till en lägenhet i Brooklyn i New York där vägglössen klättrar i taket. Litteraturen bär oss i väg, långt bort.
  • Avd. för grubblerier av Jenny Offill får mig att gråta, någonstans på sidan 114. Det är en roman om otrohet, ensamhet, om de där sorgliga resterna av kärlek som finns kvar. Men det är en roman som inte liknar något annat, skriven i småstycken, som lappar på baksidan av ett kvitto, med blyertspenna och små små bokstäver. Allt blir till pusselbitar, tankar som man först blir konfunderad och lite irriterad på. Det finns de som släpper ifrån sig boken redan på sidan 28, för att den verkar så förbryllande. Men sedan föds det lilla barnet och så kommer vaknätterna och tristessen och vägglössen och några år senare pang, den där sekunden, då ögonen vidgas och hon inser att han är kär i en annan. (Natur & Kultur, översättning Alva Dahl)
  • Tram 83.är Fiston Mwanza Mujilas debut­roman. Han är dramatiker och spoken word­-poet. Han är född i Kongo och bosatt i Österrike. Boken är skriven i ett rasande tempo som inte är lätt att hänga med i. Tram 83 är en nattklubb i ett fiktivt afrikanskt land, där hela kontinentens problem verkar vara samlade. I ett helvete av exploatering, nykolonialism, sex, jazz, mörker och drinkar rör sig män och kvinnor mot varandra, som i krig. Det är bildrikt, rörigt och obehagligt, var så goda och träd in i denna värld! (Rámus förlag, översättning Elin Svahn)
  • Utsikten från Castle Rock.av Alice Munro är en självbiografi och hon har aldrig varit bättre än så här. Hon börjar med att följa sin släkts resa från Skottland till Amerika. Men själva släkthistorien är bara en bakgrund. Hur kan hon minnas och återge allt från sin ungdom så i detalj? Här finns smutsen, fattigdomen, skildringen från gjuteriet, där fadern arbetade. Munro berättar att hon som tonåring drömmer om att ligga under ett speciellt körsbärsträd och titta upp på blommorna. Hon realiserar sin dröm, men ligger obekvämt på marken och blir dessutom påkommen och måste hitta på en lögn för att förklara. Det är så bra, visst kan man känna igen sig! (Atlas, översättning Rose-Marie Nielsen)

Sanna Töringe är kulturjournalist. Hon tipsar om böcker i Publikt 

Bli den första att tycka till!
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor. Sammantaget ökade a-kassorna sina utbetalningar med 11,6 procent.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.