Musik en viktig del av ungas identitet

KULTUR: KULTUR2003-12-02

Disneylåtar och Carola är sjukampsmästarinnan Carolina Klüfts favoriter. I likhet med många andra toppidrottare använder hon sig av musik för att peppa sig inför tävlingar.

Musik betyder mer än någonsin för ungdomar, säger Lars Lilliestam på Göteborgs universitet

Han har ställt frågor om musik till ett hundratal gymnasieungdomar. Ungdomarna fick lyssna på och tala om olika typer av musik, till exempel Mozart, dansband, Beatles, rythm & blues, hårdrock och hiphop.

– Dansbandsmusik och klassisk musik var lätt att klassificera. Mer modern musik var svårare, särskilt hiphop. Värderingarna är också tydliga. All musik är kringvävd av föreställningar som man måste förhålla sig till.

Lars Lilliestam blev överraskad av hur entydigt ungdomarna kategoriserade människor efter deras musiksmak.

– Kent är esteter, hiphop för losers och förortsbor, dansband är Volvo, villa och träningsoverall eller människor med dålig smak. Klassisk musik för bibliotekarier,   musiker och överklass.

Sådana tydliga fackindelningar är på gott och ont, anser han.

– Inställningen till musik bidrar till att bygga upp identiteten, en fråga som är väldigt brännande när man är 16 år. Man får ett verktyg att känna efter, identitet, sammanhållning, markerar revir. Musiken blir en symbol för ens livshållning och ideologi.

– Men det är också därför det blir så starka motsättningar, och det är lätt att bli chauvinistisk: ”alla dansbandälskare är idioter”. De många grupperingarna ger en bild av en ganska splittrad kultur och ett splittrat samhälle. Subkulturerna är dessutom ofta socialt grundade, så man kan säga att musiken befäster sociala skrankor.
Den musik man träffades av i sena tonåren bär man ofta med sig som en del i identiteten.

– Den musiken har en särställning i ditt livs soundtrack och du har kvar en slags distanslöshet till den. För mig, till exempel, betydde John Lennon mycket. Jag sörjde i veckor när han dog och kan fortfarande inte spela den skiva som gavs ut efter hans död.

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA