Mutmål till rätten först 2014  

KRIMINALVÅRDEN2013-08-13

Rättegången i den omfattande muthärvan inom Kriminalvården är framflyttad. Huvudförhandlingen mot de fyra personer som åtalats ska inledas först 7 januari 2014. När åtalet väcktes i februari var åklagarnas förhoppning att kunna inleda rättegången i augusti.

Den har beskrivits som den kanske största mutaffären i Sverige någonsin, och är definitivt den största i svensk statsförvaltning.

En av de fyra åtalade var tidigare fastighetschef på Kriminalvården. Via en vän som agerade mellanhand ska han enligt åtalet ha tagit emot stora belopp i mutor i samband med att Kriminalvården planerade för, byggde eller byggde om anstalter och häkten.

Förutom fastighetschefen och hans vän, mellanhanden, är också de tidigare cheferna för en arkitektbyrå och en konsultfirma åtalade.

Enligt åklagarna omfattar mutaffärerna totalt närmare 30 miljoner kronor.

Mutaffären avslöjades efter att Kriminalvården upprepade gånger granskats av Riksrevisionen. Granskningarna ledde till att Riksrevisionen kontaktade Riksenheten mot korruption som inledde en förundersökning.

Våren 2010 häktades den då nyligen pensionerade fastighetschefen. Utredningen som följde har komplicerats av att nya affärer avslöjats under utredningens gång.

Åtalet mot de fyra väcktes först i februari i år. Överåklagare Gunnar Stetler hoppades då kunna inleda rättegången i augusti. Men nu är alltså den omfattande rättegången framflyttad till att starta 7 januari 2014. Totalt beräknas huvudförhandlingen pågå i 20 dagar och vara avslutad 20 februari nästa år.
 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA