Mutmisstankar anmäldes inte

FÖRVALTNING2011-12-22

Ledningarna för Sjöfartsverket och Transportstyrelsen har avstått från att polisanmäla misstankar om mutor inom den numer nedlagda myndigheten Sjöfartsinspektionen.

Enligt en skrivelse från november 2009 som Ekot tagit del av, och publicerat på webben, fick ledningen för Transportstyrelsen kunskap om att anställda vid Sjöfartsinspektionen vid upprepade tillfällen fått vinflaskor av minst ett rederi, och bjudits på julbord av ett annat. I skrivelsen hänvisas till ett internt PM som föreskriver att statliga myndigheter är skyldiga att polisanmäla anställda vid misstanke om mutbrott.

Men trots slutsatsen att mutor faktiskt förekommit valde Transportstyrelsen att underlåta att polisanmäla det inträffade. Myndigheten överlämnade istället informationen om ärendet till Sjöfartsstyrelsen, som vid den aktuella tiden var huvudman för Sjöfartsinspektionen.

”Jag förklarade att det var Sjöfartsverkets sak att ta ställning till om man ville polisanmäla och Sjöfartsverket deklarerade att det var deras sak att ta ställning till om man ville polisanmäla”, säger Transportstyrelsens generaldirektör Staffan Widlert till Ekot.

Inte heller Sjöfartsverket har gjort någon polisanmälan om de aktuella händelserna som ska ha inträffat kring jul 2007. Dåvarande chefen för Sjöfartsinspektionen, Johan Fransson, säger till Ekot att han inte kunde göra någon polisanmälan, då den som berättat om händelserna inte ville stå för uppgifterna.

Statsåklagare Nils-Erik Schultz på Riksenheten mot korruption anser att någon av myndigheterna borde ha gjort en polisanmälan, eftersom en statlig myndighet är skyldig att anmäla misstankar om att en anställd kan ha begått mutbrott:

”I och med det jag sett och hört nu så ser jag att det finns stor anledning att räkna med att det kan bli en förundersökning”, säger Nils-Erik Schultz till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA