Mutmisstankar vid ambassaden i Amman

UD2017-03-24

En person som säger sig jobba på Sveriges ambassad i Jordanien har försökt ta betalt för att ge förtur till uppehållstillstånd. En kvinna har uppmanats att betala över 100 000 kronor, uppger SVT och Ekot.

Just nu utreder Sveriges ambassad i Jordaniens huvudstad Amman om mutor och svarthandel förekommit när det gäller kötider för familjeåterförening, avslöjar Ekot och SVT gemensamt.

En kvinna som stannat i Jordanien med sina två söner försökte ansluta till mannen i familjen, som tagit en mer osäker väg över Medelhavet till Sverige. För att kunna ansöka om återförening behövde kvinnan först köa till en intervju på ambassaden.

Kön var flera månader lång och kvinnan blev uppringd av en person som sade sig jobba på Migrationsverket. Vid samtalet fick hon ett erbjudande om att gå före i kön mot en avgift på strax över 100 000 kronor, vilket hon uppfattade som att en muta behövdes.

Personen som ringde hade information som i detalj beskrev kvinnans och familjens ärende. Bland annat vilket datum som intervjun skulle ske. När kvinnan blev uppringd en andra gång spelade hon in samtalet. Efter att ha förklarat att hon inte kan betala så mycket pengar uppmanades hon att föreslå en summa hon skulle ha råd med, enligt inspelningen som Ekot och SVT tagit del av.

Sveriges ambassadör i Amman Erik Ullenhag meddelar att händelsen nu utreds av ambassaden.

”Vi har fått uppgifter om att det ska finnas möjligheter att på något sätt komma före i kön genom att köpa sig en köplats, mer än så kan jag inte gå in på när vi har en pågående utredning”, säger Erik Ullenhag till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA