Rättsmedicinalverket får priset "Årets rullgardin" av Föreningen grävande journalister.
Bild: Getty Images
Rättsmedicinalverket får priset "Årets rullgardin" av Föreningen grävande journalister.

Myndighet får ”pris” för sin slutenhet

RÄTTSMEDICINALVERKET2019-04-02

Rättsmedicinalverket tilldelas den föga smickrande utmärkelsen ”Årets Rullgardin 2018” av Föreningen grävande journalister. Myndigheten får priset med motiveringen att den ”gång på gång försvårat insyn och granskning från journalister”.

I kölvattnet av debatten kring medicinska åldersbedömningar har Rättsmedicinalverket inte lyckats leva upp till den öppenhet och transparens som ska prägla svenska myndigheter, skriver Föreningen grävande journalister i ett pressmeddelande.

Motiveringen till utmärkelsen Årets Rullgardin 2018 lyder: ”För att med en oroväckande nonchalans gentemot den tradition av offentlighet och transparens som ska prägla svenska myndigheter försvårat en rad journalisters bevakning och granskning av medicinska åldersbedömningar.”

Föreningen grävande journalister, FGJ, menar att reportrar från bland annat Svenska Dagbladet, Läkartidningen och Upsala Nya Tidning hänvisats till en kommunikationsavdelning ”vars viktigaste uppgift vid vissa tillfällen tycks ha varit att lyckas undgå att svara på journalisters frågor. Det är inte anständigt en svensk myndighet.”

Föreningen anser att Rättsmedicinalverkets generaldirektör Lars Werkström måste vända den oroväckande trenden.

Årets rullgardin delas ut i samband med Grävseminariet i Kalmar 5-6 april. Rättsmedicinalverket har bjudits in för att ta emot priset.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Kai (ej verifierad) fre, 04/12/2019 - 07:44
Tog RMV emot priset? Är medlemmar i FGJ fortfarande intresserade av uppgifter om myndigheten?

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA