Myndigheter borde informera mer om EU

STATSFÖRVALTNING2019-06-14

Statens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.

På regeringens uppdrag har Statskontoret gjort en analys av tolv myndigheters arbete med frågor om delaktighet i EU. Enligt rapporten ger många myndigheter grundläggande information om sitt EU-arbete. De flesta av de granskade myndigheterna genomför också någon form av samråd med intresseorganisationer eller ideella föreningar för att ta del av deras synpunkter. Men alla myndigheter i undersökningen skulle kunna göra mer för att göra det lättare för intressenter att vara delaktiga i EU-arbetet.

Enligt rapporten har myndigheterna olika ambitionsnivå i delaktighetsarbetet. Statskontoret föreslår därför att det ska fastställas en miniminivå för vilken information om EU-arbetet som myndigheterna ska publicera. Rapporten förordar också att myndigheter som bereder beslut som är bindande för svenska aktörer ska informera och samråda på ett mer genomtänkt och förutsägbart sätt än andra myndigheter.

De intresseorganisationer och ideella föreningar som Statskontoret haft kontakt med anser att det inte finns några skäl för skillnaderna i myndigheternas arbetsformer, och de uppfattar att myndighetskontakterna ofta är slumpartade och personberoende. Organisationerna tycker att det är otydligt vad som är myndigheternas respektive Regeringskansliets ansvar i processerna. Det kan göra att intressenterna kan missa möjligheten att lämna sina synpunkter på ett förslag, skriver Statskontoret:

”Vår generella bild är att myndigheterna kan utveckla sitt arbete för att öka delaktigheten. Alla myndigheter i vår undersökning skulle i olika utsträckning kunna lära något av hur andra myndigheter arbetar”, skriver myndigheten i sin rapport.

Tolv myndigheter granskades

Statskontorets granskning har inriktats på tolv myndigheter och sex departement.

Finansdepartementet:
Finansinspektionen
Konsumentverket

Justitiedepartementet:
Migrationsverket
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

Miljö- och energidepartementet:
Kemikalieinspektionen
Naturvårdsverket

Näringsdepartementet:
Livsmedelsverket
Jordbruksverket

Socialdepartementet:
Folkhälsomyndigheten
Socialstyrelsen

Utrikesdepartementet:
Kommerskollegium
Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Swedac

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA