Myndigheter kan inte bedöma IT-notan

IT2015-11-04

Många myndigheter har svårt att bedöma hur stora IT-kostnader de har. Det konstaterar Ekonomistyrningsverket, ESV, efter en kartläggning av mer än 60 av de statliga myndigheterna.

Myndigheterna behöver utveckla och stärka sin interna styrning och kontroll när det gäller IT. ESV har lämnat en andra delrapport till regeringen om jämförelser av it-kostnader i staten. Rapporten bygger på en kartläggning av drygt 60 statliga myndigheters styrning och kontroll av it samt IT-kostnader. ESVs slutsats är att myndigheterna behöver utveckla sin interna styrning och kontroll.

Rapporten lyfter fram datalagringskostnader som ett område där många myndigheter hade svårt att ta fram det underlag som efterfrågades.

”Om en myndighet inte känner till vad de har för kostnader för exempelvis lagring, kan de inte heller ta ställning till utkontraktering eller jämföra kostnader för olika lösningar. Myndigheterna behöver få bättre kontroll på kostnaderna, inte minst för att kunna ta ställning i frågor om sin it-försörjning, där färre än hälften av myndigheterna har en fungerande strategi idag”, säger ESVs utredare Magnus Gunnarsson i ett pressmeddelande.

ESV föreslår att myndigheterna fortsätter arbeta med nyckeltal. Tillsammans med 20 av myndigheterna har ESV identifierat nya nyckeltal och sedan fört ut dem till de drygt 40 som inte tidigare beräknat dessa nyckeltal.

I december ska ESV slutredovisa sitt uppdrag till regeringen om hur mätning och rapportering av de statliga myndigheternas IT-användning kan utvecklas och hur statsförvaltningens digitalisering kan följas upp.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA