Frågan om hur myndigheter bemöter hbtq-personer kommer att stå i centrum för STs deltagande i sommarens Pridefestivaler.
Bild: Mostphotos
Frågan om hur myndigheter bemöter hbtq-personer kommer att stå i centrum för STs deltagande i sommarens Pridefestivaler.

Myndigheters bemötande ST-tema på årets Pride

PRIDE2018-06-07

ST kommer att delta på sommarens Pridefestivaler i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund. Förbundets fokus är myndigheternas bemötande av hbtq-personer. Åsa Hole i STs förbundsstyrelse säger att facken har ett stort ansvar att visa att de står för alla männi­skors rätt att vara som de är.

– Det finns flera rapporter som visar att hbtq-personer känner att de inte får ett bra bemötande i kontakter med myndigheterna. Exempelvis upplever många att de förutsätts vara hetero­sexuella, säger ST-ombudsmannen Bojana Mandic, som samordnar förbundets aktiviteter i frågan.

ST lyfter fram Migrationsverket, Kriminalvården och Statens institutionsstyrelse som exempel på myndigheter som arbetat för att höja kompetensen genom hbtq-certifieringar.

Sverige är i år värdland för det europeiska samarbetet Europride, som äger rum i Stockholm och Göteborg. ST planerar att ha två seminarier under Euro­pride i Stockholm. Förbundet kommer också att delta i paraderna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund under egen flagg.

Åsa Hole i STs förbundsstyrelse sitter med i TCOs utvecklingsgrupp för jämställdhet och mångfald. Hon tycker att facken har ett stort ansvar att visa i praktisk handling att de står för alla människors rätt att vara som de är.

– Pride är en demokratimanifestation utan dess like, säger hon.

Åsa Hole arbetar på Myndigheten för stöd till trossamfund. Myndig­hetens chef Åke Göransson deltog i förra årets Prideparad och skrev ett debatt­inlägg i Publikt om det. Men frågan diskuteras knappast myndighetschefer emellan, säger han:

– Statens värdegrund är allas lika värde, men att det skulle vara viktigt att manifestera det på det här sättet pratar vi tyvärr inte så mycket om. Jag ser det som en del av mitt uppdrag – både att fira att man kan mötas med sina olikheter, men också som en motkraft till dem som värderar människor utifrån etnisk bakgrund, religiös identitet, sexuell läggning eller vad det månde vara.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Pride
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA