Myndigheters interna revision brister

STATSFÖRVALTNING2017-02-24

Riksrevisionen föreslår att varje myndighet som ska leva upp till kravet på fungerande internrevision ska åläggas att ha en egen internrevisor på heltid. Anledningen är att det finns brister i internrevisionen.

Riksrevisionen har i samband med en granskning upptäckt brister när det gäller internrevisorers organisatoriska oberoende. Myndigheten lyfter fram att alla internrevisorer inte får möjlighet att träffa sin uppdragsgivare. Granskningen pekar också på brister i myndigheternas arbete att självständigt ta fram riskanalyser.

”En förutsättning för att internrevisionen ska lyckas med sitt uppdrag är att den arbetar utifrån en självständig riskanalys. Där finns det en hel del kvar att göra”, skriver Riksrevisionens Robert Boije i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten fungerar i och för sig Regeringskansliets samordning av internrevisionen, men information om brister kommer inte alltid fram till berört departement. En annan slutsats är att systemet med internrevision blir sårbart när flera myndigheter delar på samma internrevisor.

”Brister i den externa kvalitetssäkringen av internrevisorernas arbete väcker också viss oro. Vissa myndigheter gör den alldeles för sällan – eller till och med inte alls”, skriver projektledaren Maria Ljunggren.

Riksrevisionen rekommenderar regeringen att överväga att kräva att varje myndighet som lyder under internrevisionsförordningen ska ha minst en internrevisor på heltid. Myndigheten föreslår också att regeringen överväger att förtydliga att internrevisionen ska lämna en årlig bedömning av myndighetens interna styrning och kontroll till myndighetsledningen. Dessutom bör regeringen ge Ekonomistyrningsverket i uppdrag att samordna den externa kvalitetssäkringen av internrevisionen, samt säkerställa att den genomförs minst vart tredje år.

Fakta Internrevision

Reglerna om internrevision i statlig verksamhet beslutades i samband med 1990-talets statsfinansiella kris och bristande internstyrning och kontroll i den statliga förvaltningen.

Internrevision krävs i dag vid 69 olika myndigheter..

Internrevisionen ska analysera verksamhetens risker och självständigt granska om myndighetsledningens styrning och kontroll är tillräckligt bra.

Källa: Riksrevisionen

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA