Annons:
”Schnauzer är ingen förstagångshund, de kräver en fast hand”, säger Maria Ringbom om sina älskade hundar.Bild:Karl Melander
Min fritid
Fördjupning
AVJenny Damberg0 kommentarerTyck till!

”När valparna föds tar jag semester”

Vid sidan av jobbet på Försäkringskassan driver ST-medlemmen Maria Ringbom en kennel där hon föder upp schnauzrar.

"För tillfället har jag nio valpar hemma. De är sex veckor och snart leveransklara.

Det är inte helt lätt att få ihop livet när man har valpar. I början tar jag semester, senare blir det flex. Försäkringskassan är en bra arbetsgivare på det viset, men det gäller att säga till i tid.

Kenneln heter Pinnsveins efter det gutniska ordet för igelkott. Gutniska är det ursprungliga språk som talades på Gotland. Jag växte upp i kvarteret Igelkotten, det är taget därifrån.

De valpar jag har hemma nu har alla namn efter gutniska ord som börjar på k. En av tikarna heter till exempel Kera, som betyder 'bry sig om', och en av hanhundarna Kavat, som betyder försiktig och varsam.

Det finns tre skilda schnauzerraser – dvärg-, mellan- och den större riesenschnauzern. Jag föder upp mellanstorleken, som är den ursprungliga. Från början kommer de från Tyskland där de användes som stallhundar. De älskar att fånga råttor och får de upp ett spår är det nästan omöjligt att stoppa dem.

Jag valde schnauzer eftersom det är en ras de flesta allergiker tål, och båda mina barn är pälsdjursallergiker. En schnauzer fäller inga hår, ungefär fyra gånger per år behöver man trimma dem genom att rycka av pälsen.

Vill man föda upp valpar måste man meritera sina hundar genom att ställa ut dem. Det är så man kontrollerar att de uppfyller rasstandarden och är godkända att använda i avel. Varje år åker jag på ett tiotal utställningar, både i Sverige och utomlands.

Som uppfödare får man ganska bra kontakt med valpköparna, och när man träffas på utställningar är det som att möta sin lilla familj i ringen. Det är roligt, nästan som en liten klubb för inbördes beundran."

Berättat för Jenny Damberg

Maria Ringbom

Ålder: 52 år.

Bor: I Vibble, Visby.

Arbete: Försäkringshandläggare för internationell vård på Försäkringskassan.

Gör på fritiden: Driver Pinnsveins kennel.

Bli den första att tycka till!
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighets chef? Publikt har hela listan.
POLISENNyhetPå vissa orter är det månadslång kö för att göra nytt pass. För personalen på en del expeditioner är arbetssituationen ansträngd med stress och små möjligheter till raster, enligt passhandläggare som Publikt har talat med.
ArbetsrättNyhetI går beslutade riksdagen att förändra reglerna om strejkrätt från 1 augusti i år. Lagändringen innebär att fredsplikten utökas på arbetsplatser där det finns kollektivavtal.
Fördjupning: TjänstemannaansvarFördjupningPolitikerna i riksdagen vill att det ska bli lättare att straffa myndighetsanställda som begår fel i tjänsten. Men facken kämpar emot, och forskare är inte övertygade.
ArbetsrättNyhetAnställningsskyddet förlängs från 67 till 69 års ålder, beslutade riksdagen i går. De nya reglerna införs stegvis.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassan och Kriminalvården är de myndigheter som välkomnat flest nya tillsvidareanställda medarbetare hittills under 2019, drygt 1 000 anställda vardera. Enligt Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, handlar det främst om att täcka upp för dem som slutat.
LÖNERNyhetUnder 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
Statliga bolagNyhetFör första gången någonsin är mer än varannan styrelseordförande i de statliga bolagen en kvinna. Värdet av de statligt ägda bolagen ökade under förra året med 60 miljarder kronor, enligt regeringens årliga redogörelse.
SpårtrafikNyhetFrån och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.
EnergimyndighetenNyhetEnergimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler. Nu har myndigheten tillsatt en intern utredning.
StatsförvaltningNyhetRegeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket och Socialstyrelsen.
HögskolanNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Enligt skrivelsen skapar systemet stora arbetsmiljöproblem och risker för doktorandernas rättssäkerhet.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.
ArbetsmiljöNyhetPå flera myndigheter har antalet anmälda fall där anställda utsatts för hot och våld ökat, visar Publikts granskning. Erica Zemgals blev misshandlad av en arbetssökande. ”Jag hade inte en chans att larma innan knytnävsslaget kom”, säger hon.