Neddragningar ger arbetslösa sämre stöd

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-05-23

Nu börjar Arbetsförmedlingens omfattande neddragningar att märkas genom sämre stöd till dem som står längst från arbetsmarknaden, enligt en intern rapport. Det uppger Ekot.

Den främsta orsaken till att stödet till de arbetslösa blivit sämre är enligt Arbetsförmedlingen att budgeten för arbetsmarknadspolitiska program har minskat kraftigt. Men också den pågående minskningen av personalstyrkan slår hårt mot dem som står längst från arbetsmarknaden.

Enligt den interna rapporten kan resultaten, och därmed stödet till de arbetslösa, försämras ytterligare i takt med att de pågående neddragningarna genomförs fullt ut. När Arbetsförmedlingen tvingas prioritera hårdare med fokus på de som står långt från arbetsmarknaden är risken att personer som ännu inte varit arbetslösa länge kan hamna i långtidsarbetslöshet, enligt Christina Storm Wiklander, chef för Arbetsförmedlingen i norra Sverige:

”Det kan få effekten att långtidsarbetslösheten kan öka. Men vad jag också vill säga är att det här är en övergångsperiod för vi ska ha ett nytt system som är fullt utbyggt år 2021, och då kommer fristående aktörer in för att göra det jobbet. Då har vi en helt annan situation, så det här är ju vad vi kallar för glappet, under 1,5 år. Då kan det kanske bli sämre innan det blir bättre igen”, säger hon till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA