Nedskärningar får stark kritik

STATENS MUSIKVERK2013-03-26

De senaste månaderna har varit turbulenta på Statens musikverk. Forskare, kulturarbetare och personal har protesterat högljutt mot kraftiga nedskärningar – samtidigt som ett antal medarbetare beskriver en arbets­plats med mycket oro och lågt i tak.

Bara ett år efter starten av Statens musik­verk förklarade ledningen att myndigheten stod inför stora nedskärningar.

Totalt får nio personer sluta. Särskilt hårt drabbas Musik- och teaterbiblioteket, där en fjärdedel av de anställda försvinner.

Generaldirektör Stina Westerberg menar att höjda hyror i kombina­tion med alltför låga statsbidrag har orsakat den ansträngda ekonomin.

Protesterna har varit många, och högljudda. Musik- och teatervetare har uttryckt sin oro för de unika musik- och teatersamlingarna, en protestgrupp på Facebook har mer än 6 700 medlemmar, Sveriges dramatikerförbund har skrivit debattartiklar, liksom Kungliga musikaliska akademien och många fler.

Nu kommer också rapporter från medarbetare som menar att kulturen på myndigheten präglas av oro – och att krishanteringen har varit under­målig. Publikt har pratat med flera medarbetare, men ingen av dem vill framträda med namn. De menar att många mår dåligt, att ledningen är frånvarande och driver igenom sina beslut nästan helt utan dialog med de anställda.

Men Stina Westerberg själv känner inte igen bilden.

– Vi har följt alla regler. Mbl-förhandlingarna var sekretessbelagda och det kan nog upplevas som jobbigt. Men det har bara varit av omtanke, för att inte oroa i onödan.

Nicholas Eastop på Statens musikverk har varit STs representant i förhandlingarna.

– Jag har aldrig varit i en sådan här situation förut, utan fick fråga STs kansli om råd. De bedömde att arbetsgivaren ville göra det rätta i en svår situation och rådde oss att inte vara konfrontativa. I slutänden är det väldigt få ST-medlemmar som har drabbats. Men hela processen har varit oerhört påfrestande.

På en ljudinspelning från ett personalmöte som Publikt har tagit del av säger Stina Westerberg att om Statens musikverk hade varit en privat verksamhet hade medarbetare stängts av på grund av illojalitet. »Det finns folk som inte är särskilt, vad ska jag säga, lojala med verksamheten… som går ut i media och pratar. Och det får jag inte efterforska och det gör jag inte heller.« Men i närings­livet, säger hon, hade de »blivit avstängda«.

– Det var olyckligt formulerat. Vi har meddelarfrihet och jag menade inte att någon var illojal, säger Stina Westerberg.

Men vad menade du egentligen?

– Det var bara en kommentar till att det hade varit så mycket uppmärksamhet i media. Ingenting annat.

Stina Westerberg säger att en omorganisation med nedskärningar alltid är svår, men hon tycker inte att hon själv kunde ha gjort annorlunda.

– Nej, jag kan inte se det. Nu är den nya enheten på plats och stämningen börjar bli riktigt bra. Så jag har gott hopp om framtiden. 

Generaldirektör Stina Westerberg. Foto: Jan-Olav Wedin.
Generaldirektör Stina Westerberg. Foto: Jan-Olav Wedin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Sigge (ej verifierad) tis, 03/26/2013 - 15:40
Flera människor slogs ut redan i november på Musikmuseet om man får tro info i Facebookgrupperna. Även St-medlemmar utsattes för ledningens mobbning, trakasserier och brist på information.
Sekretessperioden måste ha varit lång?
Inlagt av Simon (ej verifierad) tis, 03/26/2013 - 15:56
Man undrar om stämningen är god även bland dom långtids sjukskrivna som drabbades för länge sen av GD-s omänskliga och okunniga beteende och handling. Ingen kris hantering verkar ha funnits. Hur hjälper ST dom som är drabbade?
Inlagt av Ellen (ej verifierad) tis, 03/26/2013 - 17:08
Hur menar ST-representanten och fackets kansli med att inte vara konfrontativa? Det är väl en av fackets roller ändå även nuförtiden trots att uppåtslickandet ofta premieras? Att stötta enskilda människor och kollektivet och att motarbeta arbetsgivarens besparingar som i slutänden inte är några besparingar heller vilket ofta har visat sig senare. Att man slår sönder fungerande strukturer kostar ofta mycket och leder inte heller framåt.
Mycket mer konfrontation från facket, tack!
Inlagt av Anna (ej verifierad) ons, 03/27/2013 - 06:57
Så skönt att ni skriver om detta men att det som Stina Westerberg säger i slutet är bra stämning nu känns som ett ansiktet. Så är det ju inte! Och varför skulle i så fall företagshälsovården behöva kopplas in i det här skedet, om allt nu är så bra?!
Inlagt av Maria (ej verifierad) mån, 12/09/2013 - 12:19
Hej,
Har Publikt gått vidare med och undersöka Statens musikverk där det har gjorts två psykosociala undersökningar med nedslående resultat för Ledningen?
Sjukskrivningar fortsätter.
Det vore också intressant att se om de verkligen sparat några pengar efter som de måste köpa in dyra tjänster etc nu.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA