Negativa besked triggar hot mot anställda

KRIMINALVÅRDEN2018-10-02

Förra året ökade antalet anmälningar om hot och våld mot anställda inom Kriminalvården. De flesta fallen handlade om en enskild klient som hotat en anställd efter att ha delgivits ett negativt besked, skriver myndigheten i en ny rapport.

Kriminalvårdens säkerhetsavdelning har analyserat alla anmälningar om hot och våld mot anställda på fem av landets sju klass 1-anstalter.

2016 anmäldes 110 incidenter om hot och våld mot personalen på dessa anstalter. 2017 hade antalet incidenter mer än fördubblats till 227.

Under förra året genomförde Kriminalvården utbildningar för personalen kring vikten av att rapportera incidenter. Det kan åtminstone delvis förklara ökningen, skriver man i rapporten.

Säkerhetsavdelningen har studerat 101 incidenter närmare. Av dem rörde 82 procent hot och 18 procent våld.

”Bilden av att incidenter oftast uppstår när vi delger klienter negativa besked är entydig. Det är en viktig kunskap som visar att vi behöver rikta in vårt arbete mot att fortsätta utveckla vårt förhållningssätt till klienterna. Det hjälper inte att installera en säkerhetskamera till när man ska delge ett negativt beslut”, skriver Kriminalvårdens säkerhetsdirektör Kenneth Holm på myndighetens webbplats.

Säkerhetsavdelningen konstaterar att orsakerna till förra årets ökning av inrapporterade incidenter med hot och våld mot personalen är komplexa. Men i stora drag framkommer att det ofta rör sig om en enskild klient i åldern 26 till 37 år som är missnöjd efter att ha fått ett negativt besked. Det kan röra sig om vardagliga händelser som visitationer, tillrättavisningar, en indragen promenad eller en delgivning.

Enligt myndigheten finns det inga samband mellan ensamarbete och hot och våld mot anställda.

”Det tyder på att verksamhetsställena gör väldigt bra riskbedömningar”, kommenterar Kenneth Holm.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA