Nervös för scenen

KULTUR: MUSIK2012-05-08

På nya skivan rör sig Frida Hyvönen från Paris via Bali till Benny Anderssons musikstudio på Skeppsholmen i Stockholm. Också musikaliskt har hon rört sig långt från sina tidigare album.

Av:  Anders Dahlbom

Frida Hyvönen sitter i en hotellmatsal i Stockholm och sträcker på sig. Hon är på besök i stan för att prata om sitt nya album To the soul. Det är en skiva som hon till största delen skrev i sin hemstad Paris, dit hon flyttade för drygt ett och ett halvt år sedan.

– För mig var det nytt att vara i en livlig miljö och en kulturellt storslagen stad. Det har känts annorlunda att skapa musik när man är bland så många människor, säger hon, som tidigare bodde och skrev musik i sin villa i den lilla byn Flarken i Västerbotten.

På skivan rör sig Frida Hyvönen rejält geografiskt. I textraderna landar hon både vid en gammal bensinmack i Norrland och en sandstrand på Bali. Ändå känns det som om hennes musik framför allt utgår från henne själv. Hon nickar bestämt.

– Mitt språk befinner sig på en inre plats. Det är dit jag måste ta mig när jag skriver, säger hon.

Samtidigt är resandet en viktig del i Frida Hyvönens skapandeprocess. Inför To the soul var hon ute och reste under ett års tid för att samla inspiration.

– Det är inte så att alla resor blir till texter. Men var man sätter sina fötter påverkar enormt mycket hur man ser på sin tillvaro nästa dag. För mig är det en nödvändig arbetsmetod att resa, säger hon.

Hon hamnade i Paris mest för att hon och maken alltid varit sugna på staden. Första tiden hyrde hon en lokal på den gata där franske national­ikonen Serge Gainsbourg brukade spela in. Mest skrev hon hemma i lägen­heten vid flygeln.

Egentligen hade Frida Hyvönen tänkt spela in skivan själv, men ett oväntat telefonsamtal från Benny Anders­son ändrade planen. Han visade sig vara ett av hennes fan och undrade om de inte skulle inleda ett samarbete. To the soulär därför inspelad i Benny Anderssons nybyggda studio på Skeppsholmen i Stockholm, tillsammans med Frida Hyvönens ständige producent Jari Haapalainen.

– Lokalen har glasdörrar och fönsterluckor så att man kan släppa in ljus från alla håll. Jag är en person som blir gans­ka påverkad av ljus, och därinne blir det oerhört vackert, säger Frida Hyvönen.

Musikaliskt har hon tagit sig långt på sju år. Om debuten var koncentrerad till hennes röst och ett piano, skriver Frida Hyvönen i dag mer orkestrerat och storslaget. Hon säger att hon inte är ett dugg orolig för hur skivan kommer att tas emot av kritiker och tyckare.

– Däremot är jag nervös för hur ska jag få till det på scen som jag vill. Jag är rädd att jag inte ska vara nöjd. Jag har väldigt höga krav. Helst skulle jag vilja repa med mitt band hela tiden, jag känner mig rastlös. Jag vill att det ska uppstå något när man spelar, att man ska vara i nuet hela tiden, säger hon.

Det är svårt att inte le stort när man först ser omslagsbilden till To the soul. Mot en svart bakgrund står Frida Hyvönen med en yxa i högsta hugg och måttar ett slag mot en brinnande stubbe. Det är så dramatiskt hög­travande att bara en person med stor humor skulle komma på idén.

– Ursprunget var den något komiska tanken att jag är en person som för själens skull försöker hugga en eld i två delar. Det dualistiska med gott och ont. Rätt fåfängt! På mina album har det alltid varit jag och något till – som jag är drabbad av. På första skivan är det jag och ett piano som är drabbat av en sorts Poltergeist. På den andra är jag med en häst, som dreglar lite på mig. Jag ser omslagen som en bildserie på en person, som inte nödvändigtvis är jag. En serie som verkligen går att tolka komiskt, säger hon och skrattar.

Eld på bild är också alltid vackert.

– Ja, eld är så iögonfallande. Jag har aldrig fått till att använda pyroteknik när jag är ute på turné. Det är ofta så mycket försäkringsgrejer, det är ingen scen som vill ha det. Men det här är and­ra gången jag pratar om det, så nu får jag väl fixa det på turnén. Annars blir väl folk besvikna!

Frida Hyvönen är aktuell med skivan To the soul och Sverigespelningar i maj.
Frida Hyvönen är aktuell med skivan To the soul och Sverigespelningar i maj.

Ny skiva och nya spelningar

  • Namn: Frida Hyvönen.
  • Ålder: 34 år.
  • Från: Robertsfors,Västerbotten.
  • Bor: Paris, elfte arrondissementet.
  • Skivor: Until death comes (2005) och Silence is wild (2008) samt de två samarbetsskivorna Frida Hyvönen gives you: music from the dance performance Pudel (2007) och Frida Hyvönen gives you: music from Drottninglandet (2009).
  • Aktuell: Nya skivan To the soul och Sverige-spelningar i maj.

  

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA