Njutning med mat och ensamhet

KULTUR: SANNA TÖRINGE2003-12-17
Av:  Sanna Töringe

Rytm och lugna andetag, så är språket i Anna-Karin Palms nya noveller. Jag känner mig glad över att få följa hennes författarskap, för hon utforskar och går vidare.

Alla berättelserna i In i öknen har hettan som en gemensam komponent, och handlingarna utspelar sig runt Medelhavet. Öknen både hägrar, hotar och lockar.

Det är alltid retfullt att behöva bli jämförd med någon annan, men en novell i samlingen får mig att tänka på Virginia Woolfs underbara sätt att skriva.

Den handlar om en kvinna som inte följer med på familjens utflykt utan njuter sin dag i ensamhet. Utsökt.

Vi är många som kastar oss över deckare skrivna av Elizabeth George.

Hennes radarpar Barbara Havers och Thomas Lynley är suveräna som polisfigurer, och vi får veta just lagom mycket om deras personlighet för att vårt intresse ska hållas vid liv.

I Minnets labyrint tycker jag att författaren har gett sig in på fel spår. Det känns som om hon helst av allt hade velat skriva en djuppsykologisk roman, men varit tvungen att lägga till några mord, eftersom det är som deckarförfattare hon säljer sina böcker. Intrigen är komplicerad och familjedramat kantrar.

En gammaldags modig redaktör borde ha gripit in och fått författaren att sansa sig och rensa upp i de snåriga psykoanalytiska samtalen, som till slut bara blir tröttsamma.

Anna Bergenström är för mig nästan en mytisk person. Finns hon i verkligheten? Jag beundrar henne mycket och tänker på alla hon har uppfostrat i köket.

Ännu vet jag inte hur mycket jag kommer att använda hennes och Fanny Bergenströms nya kokbok Kärlek, oliver och timjan, det får tiden utvisa.

Bilderna i boken, som är förföriskt vackra och fräscha, anknyter till Medelhavet och det är mest ur mattraditionen därifrån som hon hämtat sitt material.

Som kokboksförfattare fortsätter hon sitt fostrande och nu handlar det rätt igenom om hälsosam mat. Hennes brödrecept är som vanligt suveräna och jag anar också att det finns ett nytänkande att själv ta tillvara speciellt bland recepten på efterrätter.

Anna Bergenström verkar ha provat ut alternativa ingredienser som gör att man kan tillåta sig att frossa i smaskiga desserter som fruktpajer och annat.

Hon är alls ingen puritan och hennes nya mathållning kan nog få oss att både leva längre och njuta mer.

Böcker

Anna-Karin Palm: In i öknnen (Albert Bonniers förlag)
Elizabeth George: Minnets labyrint (Prisma)
Anna Bergenström, Fanny Bergenström: Kärlek, oliver och timjan (Albert Bonniers förlag)

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA