Nordiskt ljus över filmvärlden

KULTUR: FILM OCH DVD2012-03-27

Fredrik Sahlin tipsar om dvd-släpp under april. Tre av filmerna kommer från Norge: ”Gemene svensk har fortfarande samma förhållande till norsk film som ett barn har till spenat, men den ström av goda dramer som sakta rinner in kanske kan ändra på den saken”, skriver han.

Av:  Fredrik Sahlin

April tillhör Norge. Det har nämnts förut, även i denna spalt, att oljemagnaterna i väst på senare tid har börjat spotta ur sig sevärd och angelägen film. Och från att för några år sedan bara ha importerat en norrbagge vart tredje år, visar de svenska distributörerna nu att de vill vara med på framgångståget. Eller… nja, framgångståg är kanske att ta i. Gemene svensk har fortfarande samma förhållande till norsk film som ett barn har till spenat, men den ström av goda dramer som sakta rinner in kanske kan ändra på den saken.

Ligg med mig, Repris och Oslo 31 augusti. Alla tre är sevärda skapelser som kommer på dvd 4 april. Den förstnämnda är en komedi om en ung tjejs sexuella uppvaknande, de två sistnämnda har ni kanske hört talas om förut: en duo dramer som på ett vigt och inspirerat vis skildrar ung intellektuell medelklass på andra sidan kölen. Båda regisserade av Norges hetaste filmhopp Joachim Trier. Den 13 april kommer dessutom det norska punkiga uppväxtdramat Revolt på bio.

A Royal Affair. Även dansken kan. Det vet vi sedan länge, även om vissa hävdar att det har börjat kärva lite i maskineriet. Den här berättelsen om livläkarens besök hos danske kungen Kristian VII (och framför allt läkarens förbjudna dito hos den unga drottningen) har dock redan haft framgång vid filmfestivalen i Berlin. Storyn är densamma som i P O Enquists kända roman, men A Royal Affair bygger på en dansk förlaga och, som man säger i trailern, ett verkligt skeende som förändrade (den danska) historien. I huvudrollerna ser vi produktionslandets hetaste hunk Mads Mikkelsen och rådjursögda svenskan Alicia Vikander. (Bio 20/4)

Snön på Kilimanjaro. Regissören Robert Guédiguian är inte en ombytlig man, han berättar alltid om knepiga mänsk­liga relationer i hemstaden Marseille men han är smått unik i sin förmåga att variera sig inom givna ramar. I Snön på Kilimanjaro (som alltså inte har något med Ernest Hemingways novell att göra utan i stället syftar på en gammal smör­sång) lyckas han skapa ett charmigt men ändå kännbart verk om så föga filmiska företeelser som arbetslöshet och avgångsvederlag.

Iron Sky hyser årets kanske mest förryckta grundpremiss: nazisterna flydde efter krigsslutet till månens baksida, nu kommer de tillbaka för att erövra jorden. I vanliga fall går den här sortens b-filmer direkt till en undanskymd dvd-hylla, men denna finska produktion har skapat en så stark »buzz« i branschen att distributörerna tror på en biolansering. Ja, vem vet, april kanske i stället tillhör Finland? (Bio 18/4)

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA