Annons:
En svensk polis med samiskt ursprung, spelad av Gustaf Hammarsten, och en fransk polis med algeriska rötter, spelad av Leïla Bekhti, utreder tillsammans ett bestialiskt mord i SVTs nya storsatsning »Midnattssol«.
TV-serie
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

Norrländsk dramatik i ny stor tv-serie

Gustaf Hammarsten spelar en av huvudrollerna i den nya svensk-franska tv-seriesatsningen Midnattssol. Serien vill bjuda på andlös spänning, enga­gerande drama och sam­tidigt berätta om dagens Europa, där fördomar och intolerans växer.

Vi slår oss ned på en bänk i Kronobergsparken i Stockholm, i sensommar­solen. Skådespelaren Gustaf Hammarsten bor precis runt hörnet. Barn leker intill, hundägare strosar förbi. Kont­rasten mot några av de otäcka scenerna i Midnattssol är slående. Thrillern, som är en samproduktion mellan bland andra SVT och Canal+, utspelar sig mestadels i Kirunatrakten, samt i Paris och i Nordafrika. Stad står mot vildmark och olika kulturer krockar i denna tv-serie, där den stora världen speglas i den lilla.

– Jag har aldrig varit med i en så mustig thriller tidigare, och med så intressanta roller. Det blir både drama och action, men serien har även en politisk botten, säger Gustaf Hammarsten.

Öppningsscenen är bestialisk i sin grymhet. En närbild på ett ansikte med irrande, stressad blick. Mannen som ligger fastspänd verkar livrädd. När kameran zoomar ut förstår man varför… Det blir det första av en rad symbol­laddade mord som öppnar upp för hat och konflikter i den norrländska gruvorten. Samtidigt kontrasteras de råa scenerna mot det vidsträckta, vidunderliga fjällandskapet som färg­lägger berättelsen.

Gustaf Hammarstens rollfigur, åklagaren Anders Harnesk, blir oväntat assistent till förundersökningsledaren för ett mord där offret visar sig vara fransman. Anders ses som en skrivbordsprodukt av sina nya medarbetare.

– Han har inte varit så ambitiös i sin karriär, utan har tidigare mest sysslat med fortkörningar och krogbråk. Så hamnar han i den här arbetsmiljön där det krävs skit under naglarna och lite muskler på överarmarna.

Nej, Anders har inget av macho över sig – i Hammarstens gestaltning framstår han snarare som en smått disträ men engagerad pappa. Med samiskt ursprung. Den franska polisen Kahina Zadi, spelad av Leïla Bekhti, som sänds till Kiruna för att medverka i utredningen, har i sin tur algeriska rötter. De två kollegerna konfronteras båda med sitt förflutna, som de mer eller mindre har förnekat.

– De delar samma problematik och bär på något inom sig som hindrar dem att bli sina sanna jag, berättar Måns Mårlind när jag ringer upp honom.

Han har skrivit manus och regisserar serien tillsammans med Björn Stein. Duon var bland annat med och skapade första säsongen av SVTs megasuccé »Bron«.

– Här ville vi berätta om ett allt brunare Europa, men det var lite svårgreppbart och stort. Så kom vi att tänka på en oförlöst konflikt i Norrland, mellan svenskar och samer.

Det är ingen slump att musikvinjetten är samisk jojk och att de samiska sångarna Sofia Jannok och Maxi­da Märak har fått ett par roller. För att historien ska kännas äkta var det väsent­ligt att de samiska rollerna spelas av samer och att skådespelarna talar norrländska.

– Vi är noga med detaljerna, för berättelsens skull. Den blir starkare om den känns verklig, säger Måns Mårlind.

Han hoppas att Midnattssol ska berätta något som många inte känner till om de trakter där serien utspelar sig:

– Handen på hjärtat, att belysa fördomar och den rasism som samerna har varit utsatta för, det var det som fick oss engagerade.

Inspelningsförhållandena var stundtals krävande, men en av de största utmaningarna under produktionen var ändå kulturkrocken mellan det svenska och det franska arbetssättet. Måns Mårlind konstaterar att fransmännen är vana vid en mer hierarkisk, toppstyrd struktur.

– När SVT väl har gjort sitt val får man som kreatör ett stort förtroende, de säger: kör. I Frankrike håller ledningen mer koll på arbetet.

Måns Mårlind kallar serien en high concept-thriller, en historia lite större än den gängse som är »fantastisk och närmast cinematisk«. Det förekommer också övernaturliga inslag, något som Gustaf Hammarsten tycker är spännande:

– Vi människor försöker hela tiden få verkligheten att hänga ihop, som ett kopplingsschema, men vad gör vi när instruktionsboken inte längre gäller, när reglerna sätts ur spel?

Måns Mårlind säger att tanken med de övernaturliga inslagen är att tittarna ska börja undra över vad det egentligen är som händer.

– Men ambitionen har inte varit att skriva en fräck thriller, utan att hitta en botten som berör och som folk kan engagera sig i.

Vann publikens pris på tv-festival
  • Midnattssol har premiär i SVT1 den 23 oktober och sänds i åtta avsnitt.
  • I april vann Midnattssol publikens pris på tv-festivalen Series Mania i Paris.
  • Peter Stormare har en roll i serien.
  • Gustaf Hammarsten har tidigare medverkat i tv-serier som Fröken Frimans krig, Våra vänners liv, adventskalendern Tjuvarnas jul, den amerikanska film­komedin Brüno, filmen Tillsammans och i deckare som Beck och Wallander.
Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
Nationella transportenhetenFördjupningAnders von Gegerfelt, Daniel Sjöblom, Thomas Näslund och Daniel Johansson kör frihetsberövade personer på Kriminalvårdens och andra myndigheters uppdrag. Människorna de kör kan vara våldsamma och farliga och Kriminalvårdens nationella transportenhet sätter säkerheten främst.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, inleder en tillsyn för att kontrollera att högskolor och universitet följer diskrimineringslagens krav på att aktivt arbeta mot diskriminering.
ArbetsmiljöNyhetPå flera myndigheter har antalet anmälda fall där anställda utsatts för hot och våld ökat, visar Publikts granskning. Erica Zemgals blev misshandlad av en arbetssökande. ”Jag hade inte en chans att larma innan knytnävsslaget kom”, säger hon.
KriminalvårdenNyhetBristen på platser i flera häkten och en allmän platsbrist i landets fängelser har lett till negativa konsekvenser för de intagna, konstaterar JO efter en serie inspektioner.
SiSNyhetEn anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts i hovrätten till fängelse i 3,5 år för flera fall av våldtäkt mot barn, rapporterar Ekot. Brotten har begåtts på ett ungdomshem där mannen jobbade.
ARBETSMILJÖNyhetAntalet godkända arbetsskador ligger i stort sett stilla, enligt en ny rapport från AFA Försäkring. Detta efter närmast en fördubbling sedan 2007.
JONyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Länsstyrelsen i Skåne län, sedan en lantbrukare ännu efter tre år inte fått något besked om en ansökan om jordbruksstöd. Det visar enligt JO en förvånansvärd nonchalans.
SjukförsäkringNyhetKvinnor sjukskrivs i högre grad än män för psykisk ohälsa trots likartad funktionsnedsättning, visar en rapport från Riksrevisionen. "Granskningen visar att sjukförsäkringssystemet inte verkar kunna åstadkomma en likformig bedömning av kvinnor och män", kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren rapporten.
Statens servicecenterNyhetStatens servicecenter, SSC, bjuder in fler myndigheter och aktörer att delta i samarbetet vid de lokala servicekontoren. I en debattartikel skriver myndighetens generaldirektör Thomas Pålsson att bibehållen offentlig service kräver nya arbetssätt.
StatsförvaltningNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Pensionsmyndigheten för att myndigheten inte haft koll på sin e-post. I närmare tio års tid skickades e-post till en adress som ingen hade till uppgift att kontrollera.
RIKSARKIVETNyhetEn privatperson som begärde ut allmänna uppgifter från Riksarkivet fakturerades för de 15 minuter som det tog att leta fram uppgifterna. Nu kritiseras myndigheten av Justitieombudsmannen.
ARBETSDOMSTOLENNyhetST stämmer ett privat städbolag i Arbetsdomstolen eftersom en anställd ST-medlem inte fått sjuklön för fyra dagars frånvaro. Arbetsgivaren har kollektivavtal med ett annat fackförbund, men det är ingen anledning till att inte driva målet, menar förbundets jurist Veera Littmarck.
StatsförvaltningNyhetDen statliga närvaron och servicen är ojämnt fördelad över landet. Norrbottens och Gotlands län tillhör topp tre både sett till antalet statliga arbetsställen per invånare och till antalet sysselsatta i statlig förvaltning per invånare. Det framgår av en kartläggning som gjorts av landets länsstyrelser i samverkan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen gjorde rätt när myndigheten efter sju år gav upp om att hitta ett jobb åt en arbetssökande. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast. Det fanns särskilda skäl att återkalla hens anvisning till jobb- och utvecklingsgarantin.
MigrationNyhetDomstolarnas handläggning i migrationsmål är orimligt långsam, konstaterar Justitieombudsmannen, JO, efter en granskning. JO har granskat ett ärende där en 14-årig pojke fått vänta nästan fyra år på ett beslut om uppehållstillstånd.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens matchningsarbete vilar på en svag kunskapsgrund. Det konstaterar Riksrevisionen efter en granskning. Enligt rapporten ökar det risken för att arbetssökande inte får likvärdigt stöd.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetGeneraldirektören Mikael Sjöberg lämnar Arbetsförmedlingen när hans förordnande går ut nästa år. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger till Sveriges Radio att hon är nöjd med hans arbete men att det är dags att byta chef.
StatsförvaltningNyhetNio myndigheter samverkar i planer för att lansera en e-tjänstelegitimation för statsanställda, skriver Computer Sweden. 36 000 anställda berörs inledningsvis av tjänsten, som ska drivas av Försäkringskassan.