Annons:
En svensk polis med samiskt ursprung, spelad av Gustaf Hammarsten, och en fransk polis med algeriska rötter, spelad av Leïla Bekhti, utreder tillsammans ett bestialiskt mord i SVTs nya storsatsning »Midnattssol«.
TV-serie
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

Norrländsk dramatik i ny stor tv-serie

Gustaf Hammarsten spelar en av huvudrollerna i den nya svensk-franska tv-seriesatsningen Midnattssol. Serien vill bjuda på andlös spänning, enga­gerande drama och sam­tidigt berätta om dagens Europa, där fördomar och intolerans växer.

Vi slår oss ned på en bänk i Kronobergsparken i Stockholm, i sensommar­solen. Skådespelaren Gustaf Hammarsten bor precis runt hörnet. Barn leker intill, hundägare strosar förbi. Kont­rasten mot några av de otäcka scenerna i Midnattssol är slående. Thrillern, som är en samproduktion mellan bland andra SVT och Canal+, utspelar sig mestadels i Kirunatrakten, samt i Paris och i Nordafrika. Stad står mot vildmark och olika kulturer krockar i denna tv-serie, där den stora världen speglas i den lilla.

– Jag har aldrig varit med i en så mustig thriller tidigare, och med så intressanta roller. Det blir både drama och action, men serien har även en politisk botten, säger Gustaf Hammarsten.

Öppningsscenen är bestialisk i sin grymhet. En närbild på ett ansikte med irrande, stressad blick. Mannen som ligger fastspänd verkar livrädd. När kameran zoomar ut förstår man varför… Det blir det första av en rad symbol­laddade mord som öppnar upp för hat och konflikter i den norrländska gruvorten. Samtidigt kontrasteras de råa scenerna mot det vidsträckta, vidunderliga fjällandskapet som färg­lägger berättelsen.

Gustaf Hammarstens rollfigur, åklagaren Anders Harnesk, blir oväntat assistent till förundersökningsledaren för ett mord där offret visar sig vara fransman. Anders ses som en skrivbordsprodukt av sina nya medarbetare.

– Han har inte varit så ambitiös i sin karriär, utan har tidigare mest sysslat med fortkörningar och krogbråk. Så hamnar han i den här arbetsmiljön där det krävs skit under naglarna och lite muskler på överarmarna.

Nej, Anders har inget av macho över sig – i Hammarstens gestaltning framstår han snarare som en smått disträ men engagerad pappa. Med samiskt ursprung. Den franska polisen Kahina Zadi, spelad av Leïla Bekhti, som sänds till Kiruna för att medverka i utredningen, har i sin tur algeriska rötter. De två kollegerna konfronteras båda med sitt förflutna, som de mer eller mindre har förnekat.

– De delar samma problematik och bär på något inom sig som hindrar dem att bli sina sanna jag, berättar Måns Mårlind när jag ringer upp honom.

Han har skrivit manus och regisserar serien tillsammans med Björn Stein. Duon var bland annat med och skapade första säsongen av SVTs megasuccé »Bron«.

– Här ville vi berätta om ett allt brunare Europa, men det var lite svårgreppbart och stort. Så kom vi att tänka på en oförlöst konflikt i Norrland, mellan svenskar och samer.

Det är ingen slump att musikvinjetten är samisk jojk och att de samiska sångarna Sofia Jannok och Maxi­da Märak har fått ett par roller. För att historien ska kännas äkta var det väsent­ligt att de samiska rollerna spelas av samer och att skådespelarna talar norrländska.

– Vi är noga med detaljerna, för berättelsens skull. Den blir starkare om den känns verklig, säger Måns Mårlind.

Han hoppas att Midnattssol ska berätta något som många inte känner till om de trakter där serien utspelar sig:

– Handen på hjärtat, att belysa fördomar och den rasism som samerna har varit utsatta för, det var det som fick oss engagerade.

Inspelningsförhållandena var stundtals krävande, men en av de största utmaningarna under produktionen var ändå kulturkrocken mellan det svenska och det franska arbetssättet. Måns Mårlind konstaterar att fransmännen är vana vid en mer hierarkisk, toppstyrd struktur.

– När SVT väl har gjort sitt val får man som kreatör ett stort förtroende, de säger: kör. I Frankrike håller ledningen mer koll på arbetet.

Måns Mårlind kallar serien en high concept-thriller, en historia lite större än den gängse som är »fantastisk och närmast cinematisk«. Det förekommer också övernaturliga inslag, något som Gustaf Hammarsten tycker är spännande:

– Vi människor försöker hela tiden få verkligheten att hänga ihop, som ett kopplingsschema, men vad gör vi när instruktionsboken inte längre gäller, när reglerna sätts ur spel?

Måns Mårlind säger att tanken med de övernaturliga inslagen är att tittarna ska börja undra över vad det egentligen är som händer.

– Men ambitionen har inte varit att skriva en fräck thriller, utan att hitta en botten som berör och som folk kan engagera sig i.

Vann publikens pris på tv-festival
  • Midnattssol har premiär i SVT1 den 23 oktober och sänds i åtta avsnitt.
  • I april vann Midnattssol publikens pris på tv-festivalen Series Mania i Paris.
  • Peter Stormare har en roll i serien.
  • Gustaf Hammarsten har tidigare medverkat i tv-serier som Fröken Frimans krig, Våra vänners liv, adventskalendern Tjuvarnas jul, den amerikanska film­komedin Brüno, filmen Tillsammans och i deckare som Beck och Wallander.
Bli den första att tycka till!
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen planerar att låta den informationsinriktade verksamheten kundtorg ingå i de 113 statliga servicekontor som drivs av Statens servicecenter. I höst genomförs ett pilotprojekt.
LÖNERNyhetLokal och individuell lönesättning har gynnat dem som bor i kommuner med god arbetsmarknad, jämfört med dem som har en sämre arbetsmarknad. Det visar en studie från IFAU om effekterna av förändrade löneavtal för lärare.
ARBETSMARKNADNyhetVuxna med adhd är i hög utsträckning sjukskrivna, arbetslösa eller har försörjningsstöd, visar siffror från Socialstyrelsen. Ett bättre och långsiktigt stöd skulle minska människors lidande och vara samhällsekonomiskt lönsamt, enligt rapporten.
Reportage: OmlokaliseringFördjupningBeskedet att arbetsplatsen skulle flytta kom som en chock. Liksom hundratals andra statsanställda valde Franco Castillo och Marika Widberg att stanna i Stockholm när deras myndigheter omlokaliserades till andra städer.
HÖGSKOLANNyhetFyra av nio medarbetare på Svensk nationell datatjänst vid Göteborgs universitet fick ett lönelyft på flera tusen kronor när deras tjänster lystes ut på nytt. Kollegerna med samma arbetsuppgifter ligger kvar på lägre lön. ”Det här är en soppa utan dess like”, säger STs sektionsordförande Peter Brandt.
PRIDENyhetST kommer inte att synas som förbund under årets Prideparad i Stockholm. Förbundet väljer bort det till förmån för ett antal andra orter.
STNyhetST samlar sina försäkringar när man nu byter försäkringsbolag. Lägre premier och högre ersättningsnivåer är de främsta anledningarna till bytet, enligt STs ekonomichef Minna Engberg.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetGeneraldirektören för Myndigheten för arbetsmiljökunskap utlovar skyndsamma insatser för arbetsmiljön på myndigheten, sedan skyddsombudet gjort en anmälan med allvarlig kritik om stress, otydligt uppdrag och brister i ledarskapet.
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighetschef? Publikt har hela listan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens interna personaltidning På Jobbet läggs ned i september. I ett meddelande på myndighetens intranät beskrivs att Arbetsförmedlingen vill växla från print till digital kommunikation.
A-kassanNyhetErsättningen från a-kassan bör trappas ned kraftigare och snabbare. Det framgår av ett tilläggsdirektiv som regeringen beslutat om till utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler.
POLISENNyhetPå vissa orter är det månadslång kö för att göra nytt pass. För personalen på en del expeditioner är arbetssituationen ansträngd med stress och små möjligheter till raster, enligt passhandläggare som Publikt har talat med.
ArbetsrättNyhetI går beslutade riksdagen att förändra reglerna om strejkrätt från 1 augusti i år. Lagändringen innebär att fredsplikten utökas på arbetsplatser där det finns kollektivavtal.
ArbetsrättNyhetAnställningsskyddet förlängs från 67 till 69 års ålder, beslutade riksdagen i går. De nya reglerna införs stegvis.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassan och Kriminalvården är de myndigheter som välkomnat flest nya tillsvidareanställda medarbetare hittills under 2019, drygt 1 000 anställda vardera. Enligt Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, handlar det främst om att täcka upp för dem som slutat.
LÖNERNyhetUnder 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
Statliga bolagNyhetFör första gången någonsin är mer än varannan styrelseordförande i de statliga bolagen en kvinna. Värdet av de statligt ägda bolagen ökade under förra året med 60 miljarder kronor, enligt regeringens årliga redogörelse.
SpårtrafikNyhetFrån och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.
EnergimyndighetenNyhetEnergimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler. Nu har myndigheten tillsatt en intern utredning.
StatsförvaltningNyhetRegeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket och Socialstyrelsen.
HögskolanNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Enligt skrivelsen skapar systemet stora arbetsmiljöproblem och risker för doktorandernas rättssäkerhet.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.