Annons:
En svensk polis med samiskt ursprung, spelad av Gustaf Hammarsten, och en fransk polis med algeriska rötter, spelad av Leïla Bekhti, utreder tillsammans ett bestialiskt mord i SVTs nya storsatsning »Midnattssol«.
TV-serie
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

Norrländsk dramatik i ny stor tv-serie

Gustaf Hammarsten spelar en av huvudrollerna i den nya svensk-franska tv-seriesatsningen Midnattssol. Serien vill bjuda på andlös spänning, enga­gerande drama och sam­tidigt berätta om dagens Europa, där fördomar och intolerans växer.

Vi slår oss ned på en bänk i Kronobergsparken i Stockholm, i sensommar­solen. Skådespelaren Gustaf Hammarsten bor precis runt hörnet. Barn leker intill, hundägare strosar förbi. Kont­rasten mot några av de otäcka scenerna i Midnattssol är slående. Thrillern, som är en samproduktion mellan bland andra SVT och Canal+, utspelar sig mestadels i Kirunatrakten, samt i Paris och i Nordafrika. Stad står mot vildmark och olika kulturer krockar i denna tv-serie, där den stora världen speglas i den lilla.

– Jag har aldrig varit med i en så mustig thriller tidigare, och med så intressanta roller. Det blir både drama och action, men serien har även en politisk botten, säger Gustaf Hammarsten.

Öppningsscenen är bestialisk i sin grymhet. En närbild på ett ansikte med irrande, stressad blick. Mannen som ligger fastspänd verkar livrädd. När kameran zoomar ut förstår man varför… Det blir det första av en rad symbol­laddade mord som öppnar upp för hat och konflikter i den norrländska gruvorten. Samtidigt kontrasteras de råa scenerna mot det vidsträckta, vidunderliga fjällandskapet som färg­lägger berättelsen.

Gustaf Hammarstens rollfigur, åklagaren Anders Harnesk, blir oväntat assistent till förundersökningsledaren för ett mord där offret visar sig vara fransman. Anders ses som en skrivbordsprodukt av sina nya medarbetare.

– Han har inte varit så ambitiös i sin karriär, utan har tidigare mest sysslat med fortkörningar och krogbråk. Så hamnar han i den här arbetsmiljön där det krävs skit under naglarna och lite muskler på överarmarna.

Nej, Anders har inget av macho över sig – i Hammarstens gestaltning framstår han snarare som en smått disträ men engagerad pappa. Med samiskt ursprung. Den franska polisen Kahina Zadi, spelad av Leïla Bekhti, som sänds till Kiruna för att medverka i utredningen, har i sin tur algeriska rötter. De två kollegerna konfronteras båda med sitt förflutna, som de mer eller mindre har förnekat.

– De delar samma problematik och bär på något inom sig som hindrar dem att bli sina sanna jag, berättar Måns Mårlind när jag ringer upp honom.

Han har skrivit manus och regisserar serien tillsammans med Björn Stein. Duon var bland annat med och skapade första säsongen av SVTs megasuccé »Bron«.

– Här ville vi berätta om ett allt brunare Europa, men det var lite svårgreppbart och stort. Så kom vi att tänka på en oförlöst konflikt i Norrland, mellan svenskar och samer.

Det är ingen slump att musikvinjetten är samisk jojk och att de samiska sångarna Sofia Jannok och Maxi­da Märak har fått ett par roller. För att historien ska kännas äkta var det väsent­ligt att de samiska rollerna spelas av samer och att skådespelarna talar norrländska.

– Vi är noga med detaljerna, för berättelsens skull. Den blir starkare om den känns verklig, säger Måns Mårlind.

Han hoppas att Midnattssol ska berätta något som många inte känner till om de trakter där serien utspelar sig:

– Handen på hjärtat, att belysa fördomar och den rasism som samerna har varit utsatta för, det var det som fick oss engagerade.

Inspelningsförhållandena var stundtals krävande, men en av de största utmaningarna under produktionen var ändå kulturkrocken mellan det svenska och det franska arbetssättet. Måns Mårlind konstaterar att fransmännen är vana vid en mer hierarkisk, toppstyrd struktur.

– När SVT väl har gjort sitt val får man som kreatör ett stort förtroende, de säger: kör. I Frankrike håller ledningen mer koll på arbetet.

Måns Mårlind kallar serien en high concept-thriller, en historia lite större än den gängse som är »fantastisk och närmast cinematisk«. Det förekommer också övernaturliga inslag, något som Gustaf Hammarsten tycker är spännande:

– Vi människor försöker hela tiden få verkligheten att hänga ihop, som ett kopplingsschema, men vad gör vi när instruktionsboken inte längre gäller, när reglerna sätts ur spel?

Måns Mårlind säger att tanken med de övernaturliga inslagen är att tittarna ska börja undra över vad det egentligen är som händer.

– Men ambitionen har inte varit att skriva en fräck thriller, utan att hitta en botten som berör och som folk kan engagera sig i.

Vann publikens pris på tv-festival
  • Midnattssol har premiär i SVT1 den 23 oktober och sänds i åtta avsnitt.
  • I april vann Midnattssol publikens pris på tv-festivalen Series Mania i Paris.
  • Peter Stormare har en roll i serien.
  • Gustaf Hammarsten har tidigare medverkat i tv-serier som Fröken Frimans krig, Våra vänners liv, adventskalendern Tjuvarnas jul, den amerikanska film­komedin Brüno, filmen Tillsammans och i deckare som Beck och Wallander.
Bli den första att tycka till!
KronofogdenNyhetMellan 25 000 och 30 000 ärenden i kö i väntan på att registreras. Upp mot 80 dagars handläggningstid. Medarbetarna på den enhet inom Kronofogden som jobbar med betalningsföreläggande har det tungt, konstaterar Malin Almkvist Klaesson, STs ordförande på myndigheten.
RiksgäldenNyhetDe senaste två åren har Riksgälden köpt ut medarbetare för minst sju miljoner kronor, uppger Dagens Industri. Relationerna mellan riksgäldsdirektör Hans Lindblad och personalen är ansträngda.
DomstolarnaNyhetAntalet beslagtagna föremål vid tingsrätterna har mer än tiodubblats de senaste sju åren, uppger SVT. Det främsta skälet är att fler tingsrätter har infört säkerhetskontroller, som tidigare inte funnits.
Fördjupning: DistansarbeteFördjupningMöjligheten att jobba hem­ifrån kan underlätta var­dagen för många anställda – men när alla inte är på plats påverkas också kommunikation och arbetsgemenskap. Flera statliga arbetsgivare framhåller vikten av att kolleger träffas i vardagen.
KlimatetNyhetTusentals tyskar klimatstrejkar på betald arbetstid i dag, skriver Dagens Nyheter. 3 200 tyska företag från olika branscher står bakom initiativet Entrepreneurs für future, och många av dem stänger för att låta sina anställda delta i protesterna.
STATENS SERVICECENTERNyhetDatainspektionen har fått in flera anmälningar om att den lönehantering som sköts av Statens servicecenter läcker personuppgifter till obehöriga. Nu inleder myndigheten en granskning av de påstådda incidenterna.
SocialförsäkringarNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Försäkringskassan sedan ett överklagande genom felaktig hantering hos myndigheten blivit liggande i nio månader utan att behandlas.
STATSBUDGETENNyhetArbetsförmedlingen får som tidigare aviserats extra tillskott i statsbudgeten för nästa år. Men det betyder inte nödvändigtvis att nedlagda lokalkontor återuppstår. ”Däremot har regeringen varit väldigt tydlig gentemot Arbetsförmedlingen om att det måste finnas möjligheter till god service i hela landet”, säger finansminister Magdalena Andersson, S, till Publikt.
STATSBUDGETENNyhetMigrationsverket, Polisen och Kriminalvården är några av de myndigheter som får ökat anslag i regeringens budgetproposition. "För att kunna beta av och snabba på handläggningen behöver Migrationsverket ytterligare resurser", säger finansminister Magdalena Andersson, S, till Publikt.
STATENS SERVICECENTERNyhetStatens servicecenter, SSC, hör till statsbudgetens vinnare med ett tillskott på närmare 140 miljoner kronor. I det ingår resurser för fyra nya servicekontor, men generaldirektören Thomas Pålsson räknar med att det blir fler.
TCONyhetTCO anser att regeringens arbetsmarknadspolitiska satsning i budgeten för 2020 är otillräcklig. TCO saknar bland annat besked om hur högskolor och universitet ska bidra till omställningen på arbetsmarknaden.
STATSFÖRVALTNINGNyhetKvinnorna har gått om männen på de högsta statliga posterna, visar regeringens redovisning i budgetpropositionen. Bland de 199 myndighetscheferna är 104 kvinnor och 95 män.
StatsbudgetenNyhetArbetsförmedlingen får ett tillskott på förvaltningsanslaget för de kommande åren för att ”upprätthålla takten i reformeringen” och ”undvika ytterligare neddragningar” utöver de som redan aviserats, skriver regeringen i ett pressmeddelande dagen innan budgetpropositionen presenteras. ST anser att det är positivt att det kommer ett tillskott – men att summan är för låg.
SocialförsäkringarNyhetDen snabba ökningen av privata välfärdslösningar hotar den svenska modellen, hävdar ekonomen John Lapidus vid Göteborgs universitet i en nyutkommen bok.
JÄMSTÄLLDHETNyhetMetoderna i Diskrimineringsombudsmannens tillsyn är naiva och ineffektiva, skriver den tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en debattartikel med anledning av Publikts avslöjande att många statliga myndigheter inte lever upp till lagens krav på årliga lönekartläggningar. Enligt Lena Svenaeus är den bristande tillsynen skälet till att lagen inte respekteras.
BiståndNyhetHöstbudgeten kommer att innehålla 175 miljoner kronor extra till Sidas förvaltningsbudget, enligt ett pressmeddelande. Syftet är att säkra ett effektivt bistånd genom bättre kontroll och utvärdering.
DomstolarnaNyhetAntalet kvinnliga domstolschefer har i det närmaste fördubblats de senaste tio åren, uppger Ekot, som tagit del av Domstolsverkets egen statistik.
STATSBUDGETENNyhetArbetsförmedlingen kommer få mer pengar till externa aktörer, ytterligare 193 miljoner kronor nästa år. Anslaget kommer sedan att växa undan för undan fram till 2022, uppger Dagens industri.
Brottsförebyggande rådetNyhetStatskontoret ska göra en djupgående granskning av verksamheten vid Brottsförebyggande rådet, Brå, för att analysera hur Brå har använt sina resurstillskott och hanterat förtydligandena av sina uppgifter.
KriminalvårdenNyhetEn anställd vid Kriminalvården hotas av åtal för grovt vapenbrott sedan han gripits av polis i Linköping med ett skarpladdat hagelgevär i bilen, rapporterar nyhetsbyrån Siren.
SocialförsäkringarNyhetBåde Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan brister i sin hantering av sanktioner, när personer i etableringsersättningen brutit mot reglerna. Det konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i en tillsynsrapport.
REGERINGENNyhetI måndags lämnade Eva Nordmark TCO för att bli ny arbetsmarknadsminister. I dag har hon besökt Arbetsförmedlingens kontor i Ljungby. Den närmaste tiden ska hon ägna sig åt att skapa sig en bild av läget på myndigheten. Hon vill också prioritera arbetsmiljöfrågorna. ”Vi behöver ha ett mycket starkt fokus på den psykiska ohälsan och pressen i arbetslivet”, säger hon till Publikt.
STATSBUDGETENNyhetFinansinspektionen, Skatteverket och tre länsstyrelser föreslås få ett ökat budgetanslag på totalt 42 miljoner kronor med början nästa år. Pengarna ska gå till att bekämpa pengatvätt på olika sätt, enligt ett pressmeddelande från regeringen.
HögskolanNyhetI en internationell jämförelse ger en akademisk utbildning i Sverige lite resultat i lönekuvertet. Det visar OECDs senaste lönerapport Education at a glance 2019, rapporterar Ekot.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetEfter rapporter om arbetsmiljöproblem kallades Myndigheten för arbetsmiljökunskaps generaldirektör Nader Ahmadi till departementet för att förklara sig. Nu ska konsulter hjälpa honom med ledarskapet, skriver tidningen Arbetarskydd.
A-kassaNyhetEnligt en dom från förvaltningsrätten ska semesterersättning räknas med i underlaget för a-kassa. Målet har drivits av LO-TCO Rättsskydd för en medlem i Unionen.
Inspektionen för socialförsäkringenNyhetFör ett par veckor sedan invigde Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, sitt nya huvudkontor i Göteborg. Efter beslutet i januari 2018 om omlokalisering har ISF nu i sin helhet flyttat från Stockholm till Göteborg. 12 av 55 anställda har följt med.
ArbetsrättNyhetFackförbundet Kommunal har anmält Arbetsmiljöverket till Justitieombudsmannen, JO, för att myndigheten har upphävt ett skyddsstopp utan att först kontakta skyddsombudet, skriver Arbetet.
DigitaliseringNyhetEtt gemensamt system för säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte skulle ge stora samhällsekonomiska effekter och nyttor, enligt en rapport som sju statliga myndigheter lämnat till regeringen.
REGERINGENNyhetTCOs ordförande Eva Nordmark lämnar sin post och tar över som ny arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson, S. Det meddelade statsminister Stefan Löfven, S, på dagens riksmöte.
STATSFÖRVALTNINGNyhetDet blir fyra nya servicekontor i Västerbotten, Dalarna och Värmland, meddelade statsminister Stefan Löfven, S, i sin regeringsförklaring. Kontoren placeras i Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele.
Tweet från Domstolsverket
RättsväsendetNyhetAnslagen till de rättsvårdande myndigheterna höjs med 700 miljoner kronor under 2020. Störst anslagshöjning går till Domstolsverket med 280 miljoner kronor.
ArbetsrättNyhetEn medarbetare vid Arbetsförmedlingen, som tidigare i år fick sex års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott, avskedas från sin anställning. Det har personalansvarsnämnden beslutat, skriver Arbetet.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetEtt ökat budgetanslag med 5 miljoner kronor ska hjälpa Arbetsmiljöverket att råda bot på fusk och brottslighet i arbetslivet. Pengarna ska gå till myndighetens inspektionsverksamhet, enligt ett pressmeddelande från regeringen.
TULLVERKETNyhetDet kommande budgetförslaget innehåller en permanent ökning av Tullverkets anslag med 110 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att förhindra att vapen kommer in i landet, uppger SVT.