Norskt fack protesterar mot flexkontor

NORGE2016-08-17

De nya kontorslokalerna för det norska regeringskansliet föreslås utformas som flexkontor, vilket innebär att alla måste städa skrivbordet varje dag. Norska fackförbund är kritiska.

Strax före sommaren kom ett utkast över de nya regeringskvarteren i Oslo, skriver norska Fri Fagbevegelse. Regeringens mål är att planen ska antas i inledningen av nästa år, med riksdagsbeslut 2019, och inflyttning från 2023 eller 2024. Regeringskvarteret i centrala Oslo skadades vid Anders Behring Breiviks attentat i juli 2011.

En del av förslaget är att kontorslokalerna utformas så att varje avdelning får sin egen bas, men utan bestämda platser för medarbetarna. Efter varje arbetsdag ska skrivbordet städas så att det är färdigt att tas i anspråk av någon annan medarbetare nästa dag.

”Den föreslagna zonindelningen underlättar moderna, effektiva och säkra kunskapsjobb”, sade kommunal- och moderniseringsminister Tore Sanner, Höyre, när förslaget presenterades.

De anställda är inte lika översvallande positiva. Företrädare för fackförbundet Norsk Tjenestemannslag, NTL, säger till Fri Fagbevegelse att förslaget knappast har tagit hänsyn till vilket arbete som pågår i regeringskansliet:

”Mitt intryck är att arbetsdagen för tjänstemän i ministerierna kännetecknas av skiftande uppgifter och plötsliga direktiv i all hast. Jag menar att arbetsplatsens utformning bör utgå från detta. Det verkar ineffektivt att gå runt och leta skrivbord”, säger Sølvi Helmersen Aalbu till tidningen.

Bjørn Halvorsen är förbundsstyrelseledamot i NTL. Han påpekar att förslaget riskerar leda till konkurrens om platserna varje morgon:

”Jag menar arbetsplatsens utformning måste grunda sig på de uppgifter människor i ministerierna utför och arbetsforskningen måste vara utgångspunkten, inte visioner av en inredningsarkitekt”, säger han till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA