Annons:
Litteratur
Kultur
AVJenny Damberg0 kommentarerTyck till!

Nu är arbetarlitteraturen här igen

För hundra år sedan slog reportaget En piga bland pigor ned som en bomb. Skildringen av en kvinnlig låglöne­arbetares vardag blev en bästsäljare. Nu möter beskrivningarna av arbete – i poesi, journalistik och skönlitteratur – en ny renässans.
Jenny Wrangborg. Foto: Joakim Mathiasson.
Johan Jönson. Foto: Albert Bonniers förlag.
Susanna Alakoski. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Kristian Lundberg. Foto: Ordfront
Ester Blenda Nordström.Bild:Creative Commons
Moa Martinson.Bild:Creative Commons
Ivar Lo-Johansson.Bild:Creative Commons

I maj 1914 sökte den 23-åriga journalisten Ester Blenda Nordström, under falsk identitet, plats som piga på en gård i Sörmland. Efter en månad återvände hon till Stockholm och skrev om sina upplevelser i Svenska Dagbladet. Den journalistiska metoden var banbrytande. Så även ämnet: Ester Blenda Nordström skildrade ingående hur hennes vardag som kvinnlig låglöne­arbetare hade sett ut.

1910-talet markerar arbetarlitteraturens genombrott i Sverige. Det hängde ihop med arbetarrörelsens framväxt, säger Magnus Nilsson, professor i litteraturvetenskap vid Malmö högskola.

– Arbetarrörelsen fungerade som en plantskola för de författare som slog igenom i början av 1900-talet. Inom rörelsen fick de publiceringsmöjligheter och möjligheter att bilda sig. Samtidigt blev också realismen alltmer populär inom den borgerliga litteraturen, vilket innebar att arbetarlitteraturen, som var ganska realistiskt inriktad, passade in i de rådande smakidealen.

Sedan dess har arbetarlitteraturen många gånger blåst liv i debatten om klassfrågor och samhälleliga orättvisor. Wallraffande – att skildra vardagen genom att uppträda under falsk identitet – har blivit ett inarbetat begrepp, namngivet efter den tyske journalisten Günter Wallraff.

Den litte­rära strömning som i Sverige tydligast förknippats med arbete är 1920- och 1930-talets arbetarförfattare. Moa Martinson, Ivar Lo-Johansson och deras generationskamrater skrev med ett tydligt klassperspektiv, i avsikt att driva på sociala reformer.

På senare tid har den arbetarlitterära traditionen i Sverige fått ett nytt, stort uppsving.

– Dagens svenska arbetarlitteratur utgör ett slags klasspolitiskt avantgarde. Där formuleras en mycket mer intressant och radikal kritik av klass­orättvisor än vad som är fallet inom ­arbetarrörelsen och vänsterorganisationerna, säger Magnus Nilsson.

Många författare växlar i dag mellan skrivande och andra uppdrag. I vissa fall ligger påhuggen till grund för texter som ingående beskriver arbetets vardag. Poeten Johan Jönson har i tegel­stenar som Livdiktoch Efter arbetsschema skildrat sina inhopp på hamburgerrestauranger och boenden för utvecklingsstörda. Kristian Lundberg gjorde 2009 comeback på den litterära scenen med Yarden, där han detaljerat beskriver arbetet med att flytta runt bilar på en parkering i Malmö hamn.

Jenny Wrangborg debuterade 2010 med den storsäljande diktsamlingen Kallskänken, som till stor del bygger på författarens erfarenheter från restaurangbranschen.

– Jag vill använda skrivandet för att förändra, och då måste jag göra den verkligheten synlig. Det är en självpåtagen uppgift, men också ett fysiskt tvång. Jag pajade ryggen på jobbet. Fackligt arbete är ett sätt att förändra villkoren, att skriva ett annat, säger Jenny Wrangborg.

Hon är medlem i föreningen Arbetar­skrivare, som är öppen för alla som skriver om arbete – eller om från­varon av arbete.

– Modern arbetarlitteratur handlar mer och mer om osäkra anställningar och serviceyrken, det är en följd av hur arbetsmarknaden ser ut.

Ordfront förlag har plockat upp både Jenny Wrangborg och Kristian Lundberg och gett ut uppföljarna till deras framgångsrika arbetarskildringar, som kom på små förlag.

Förlagschefen Pelle Andersson säger att han ständigt är på jakt efter levande skildringar av arbetsplatser. Särskilt från de mest utsatta grupperna, vars röst inte hörs så ofta. Han tycker att det är ett problem att texter som utspelar sig i arbetarklassmiljö i första hand läses som politiska. Det gör att andra kvaliteter kommer i skymundan.

– Litteratur som skildrar arbetarklassyrken kallas politisk, tenden­tiös och förutsätts ha ett syfte. Det är en terminologi som andra klassiska­ ­romanformer, som den borgerliga familje­romanen eller kärleksromanen, inte belastas med.

Sett över de hundra år som har gått sedan Ester Blenda Nordström publicerade En piga bland pigor innebär nuet en av höjdpunkterna för den svenska arbetar­litteraturen, enligt Magnus Nilsson.

– Författare som Susanna Alakoski och Kristian Lundberg har ju nått enastående framgångar hos såväl läsarna som kritikerna, och mängden arbetar­litteratur som publiceras är imponerande. Dessutom präglas arbetar­litteraturen i dag av en enorm bredd och ­estetisk innovation. 

Lästips i arbetarlitteraturens värld
  • En piga bland pigor: Ester Blenda Nordströms ban­brytande reportagebok åter­utgavs härom året av förlaget Bakhåll.
  • Det arbetande folket: Antologi från föreningen Arbetarskrivare där bland andra Jenny Wrangborg medverkar.
  • Ofärdsland: Nyutgiven reportage- och analysbok om det aktuella läget för arbetsmarknaden och välfärds­systemen, av Kent Werne.
Bli den första att tycka till!
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsbelastningen är ohälsosam i flera av Arbetsförmedlingens regioner. Det kan bli aktuellt med en nationell anmälan. ”Vi har lämnat vår bedömning av läget till arbetsgivaren. Nu är det upp till dem att bemöta den”, säger nationella huvudskyddsombudet Mattias Gustafsson till Publikt.
POLISENNyhetPolisen i Fyrbodal, region väst, har haft ett vinlotteri för personal och chefer varje torsdag i lunchmatsalen, enligt en tillbudsanmälan. Nu sätter ledningen stopp för lotteriet. ”Det är inte särskilt lämpligt och då får vi sluta med det”, säger gruppchef Sten-Anders Jakobsson till Publikt.
UpphandlingNyhetAntalet anbudsgivare per offentlig upphandling ökar för första gången sedan 2012, och andelen överklagade upphandlingar minskar för fjärde året i rad. Det visar statistik från Upphandlingsmyndigheten.
På jobbet: lönerPå jobbetDet är lätt att känna sig illa behandlad om kolleger med samma arbetsuppgifter tjänar betydligt mer. Men det är svårt att slå fast vad som är rätt lön. Så förbered dig väl med goda argument.
ArbetsmarknadNyhetPolariseringen ökar på svensk arbetsmarknad. Antalet sysselsatta med höga löner och antalet med låga löner ökar, medan mellanskiktet minskar, visar en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
SOCIALFÖRSÄKRINGNyhetVarje år betalar det svenska välfärdssystemet ut runt 18 miljarder kronor på felaktiga grunder, enligt en rapport från en statlig delegation. Oftast beror det på att de uppgifter som utbetalningsbesluten grundas på inte stämmer, skriver delegationen.
DigitaliseringNyhetGenom att bygga upp en förvaltningsgemensam digital infrastruktur för informationsutbyte kan staten enligt regeringen spara miljarder. Myndigheten för digital förvaltning, Digg, har därför fått två nya uppdrag på området.
JämställdhetNyhetSkogsstyrelsen stoppar alla inköp från motorsågstillverkaren Stihl, skriver Dagens Nyheter. Anledningen är att företaget använder en kalender med lättklädda kvinnor i sin marknadsföring.
ArbetsmarknadNyhetSex av tio vill kunna vidareutbilda sig på distans och fyra av fem funderar på att byta yrke, visar en enkätundersökning bland yrkesaktiva över 35 år. En av tre av de tillfrågade vill jobba till 67 år eller längre.
SkatteverketNyhetSkatteverkets och Kronofogdens anställda får i år presentkort i julklapp av sina arbetsgivare. Nu skriver Expressen att företaget som levererat presentkorten har skatteskulder på 1,6 miljoner kronor och hotas av konkurs.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på en anstalt i mellersta Sverige menar att Kriminalvården har lämnat ut personuppgifter om hans besökare. När hans flickvän ringde för att boka besökstid fick hon till svar att tiden redan var bokad av en annan flickvän, enligt en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, som nu vill att Kriminalvården yttrar sig.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetDet finns inget stöd för att Försäkringskassans ärenden som gäller arbetsskadeförsäkringen skulle skötas olika beroende på vilket kön den sökande har, enligt en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen, Isf. Däremot finns det ett antal riskmoment som skulle kunna leda till ojämställd handläggning.
ArbetsrättNyhetPolisen Peter Springare har efter en förlikning fått 766 080 kronor av Polismyndigheten för att lämna sin anställning, uppger Expressen. Den omdebatterade polisen lämnade anställningen sista november.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingens region syd anmäls till Arbetsmiljöverket, med motiveringen att det inte är möjligt för de anställda att klara av uppdraget längre. ”Vi har blivit av med ofantligt mycket personal och de som är kvar har oförändrade arbetsuppgifter”, säger huvudskyddsombudet Dan Ribbenborg till Publikt.
IntegritetNyhetAnvändningen av hemliga tvångsmedel fortsätter att öka. Det redovisar regeringen i en skrivelse till riksdagen. Tvångsmedlen används främst vid brottstyperna narkotikabrott, narkotikasmuggling och våldsbrott.
ArbetsmarknadNyhetRedan från 40-årsåldern är åldersdiskriminering vanlig på den svenska arbetsmarknaden, enligt en rapport från Delegationen för senior arbetskraft. Samtidigt skriker arbetsmarknaden efter arbetskraft.
KorruptionNyhetRegeringen planerar att ta fram en nationell handlingsplan mot korruption. Planen ska ta ett mer samlat grepp om förekomsten av korruption med utgångspunkt i de problem och utmaningar som är specifika för Sverige.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetÄven om det borde ha skett för länge sedan är regeringens besked om att Arbetsförmedlingens omstöpning skjuts upp ett år goda nyheter, anser STs avdelningsordförande Fredrik Andersson. ”Man har gått för fort fram utan att ha en tydlig målbild”, säger han till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetOmstöpningen av Arbetsförmedlingen skjuts upp i ett år, meddelar regeringen i dag. Och reformen kommer inte, som januariavtalet fastslagit, att baseras på lagen om valfrihetsystem, LOV.
ArbetsförmedlingenNyhetRiksrevisionen ska djupgranska Arbetsförmedlingens arbete med äldre arbetslösa. Syftet är att klargöra om regeringens och Arbetsförmedlingens styrning är ändamålsenlig för ett längre arbetsliv.
spårtrafikNyhetNya uniformer har gett personalen på Pågatågen stora problem, eftersom de ger starka stötar. Efter en anmälan till Arbetsmiljöverket anser skyddsombudet Therese Nilsson att arbetsgivaren äntligen tar frågan på allvar.
DigitaliseringNyhetÖkad automatisering i förvaltningen och en mer kostnadseffektiv modell för digitalisering av förvaltningsgemensam infrastruktur ska utredas av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, Lantmäteriet och Ekonomistyrningsverket, ESV.
Hot och våldNyhetDet ska i fortsättningen finnas färre personliga uppgifter på offentliganställdas tjänstekort. Syftet är enligt regeringen att minska tjänstemännens utsatthet.
HögskolanNyhetEn statlig utredning avråder från att införa regler om att avslöjat fusk vid antagning till högskolan ska leda till att studenten förlorar sina betyg. Att återkalla betygen skulle vara en oproportionerligt ingripande åtgärd, anser utredningen.
ArbetsförmedlingenNyhetMaria Mindhammar blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från tjänsten som överdirektör på myndigheten. "En viktig uppgift nu är att skapa arbetsro", säger hon.
ArbetsdomstolenNyhetST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.