Annons:
Har du alltid protesterat, Anna-Greta?
Fördjupning
AVMarianne Wiberg0 kommentarerTyck till!

Nu blir det fler bullar i Värmland

En värmländsk färgklick drar sig tillbaka. Det är Anna-Greta Johansson, STs andre vice ordförande, som går i pension. En fot ska hon ha kvar hos polisen så favorithobbyn bullbak blir på deltid.
Du är något av "facklig räv", hur länge har du haft fackliga uppdrag?

– Sedan 1965 när jag arbetade på polisen i Hagfors. Men mitt första jobb var som skrivbiträde i Munkfors nio år tidigare och då fick jag först gå på prov i 14 dagar – utan lön!

Vad har varit mest minnesvärt genom åren?

– Möten med människor och förtroendevalda, det är det som är glöden i den fackliga verksamheten. Men menar du en speciell händelse så är det Estoniakatastrofen 1994. 63 lokala företrädare för ST-Polisväsende, alla från Stockholmsområdet, följde med fartyget i djupet. Jag kände många personligen.

Hur gick det att hantera Estoniakatastrofen?

– Först var det kaos, men sedan svetsades vi samman starkt. Vi skapade nätverk och sökte stöd hos varandra. I Stockholm kände medlemmarna fackligt ansvar och bildade snabbt en styrelse. Men det tog tid att hämta sig…

Några andra viktiga händelser?

– När jag blev ordförande för ST-Polisväsende 1984 omorganiserades polisen och löneförhandlingarna var tuffa. I första lönebudet från dåvarande Avtalsverket fanns vi civilanställda inte ens nämnda. Vi har haft ett antal tuffa lönerörelser genom åren men uppsägningarna 1995/96 var nog de värsta plus all oordning i polisens ekonomi. Viktiga var också diskussionen om att ST och SIF skulle gå samman en gång och Trioprojektet med HTF, SKTF och FF. Det tvingade oss att se lite djupare på oss själva, på vår styrka och våra svagheter.

Vad vill du helst bli förknippad med som facklig företrädare?

– Jag vet att medlemmarna gillat att jag vågat säga ifrån när det behövts. Jag har nog varit ganska orädd. Min första insändare skrev jag när jag var tolv år till skoltidningen. Jag hade hört rykten att man ville lägga ner skolan hemma i byn. Redan då reagerade jag mot nedläggningar!

Facket har varit något av ditt liv, vad ska du göra nu?

– Förutom att umgås mer med min familj – make, två döttrar och sex barnbarn – ska jag fortsätta att jobba för polisen i Värmland med utvecklings- och organisationsfrågor. Kanske startar jag också en liten Afrikashop i Hagfors, där jag kan sälja afrikanska bijouterier och hantverk. Inspiration till det har jag fått genom att jag ansvarat för STs kvinnoprojekt i Afrika.

Vad har Afrikaprojektet betytt för dig?

– Mycket. Det förändrade min syn på livet. Jag följer fortfarande hur det går för kvinnorna där. Nyligen kom jag hem från Mali, Tchad, Niger och Burkina Faso. Det har hänt en hel del. Vid första besöket där satt kvinnorna vid ett särskilt bord och deltog inte i diskussionerna. Men vi drog med dem i samtalen och nu har männen insett att detta är viktigt.

Hur känns det inför din sista kongress som aktiv facklig företrädare?

– Vemodigt, framför allt kommer jag att sakna alla jag jobbat tillsammans med. Men bara för att jag slutar ett uppdrag behöver jag ju inte upphöra att skapa opinion för viktiga fackliga frågor! Samtidigt känns det skönt att kunna vidarebefordra frågor till dem som är aktiva. Jag tror att jag sått frön som fortsätter att gro. Och så är det skönt att klockan inte ringer varje måndagsmorgon 4.30. Jag har ju arbetat i Stockholm måndag–fredag de senaste åren.

Bli den första att tycka till!
SPÅRTRAFIKENNyhetNär en lokförare vid Green Cargo nyligen avled i en arbetsplatsolycka i Piteå var det den tredje dödsolyckan på två år inom bolaget. STs sektionsordförande Kenth Bergqvist kan inte uttala sig om orsaken till olyckan, men konstaterar att generellt sett är stress en riskfaktor som kan leda till olyckor: ”Man måste titta på vår schemaläggning och se över kollektivavtalet kring arbetstider”, säger han till Publikt.
DomstolarnaNyhetDet har blivit vanligare att människor försöker smuggla med sig knivar och andra vapen in i domstolarna. För ordningsvakterna innebär det en alltmer hotfull arbetsmiljö. ”Det är klart att det känns obehagligt ibland”, säger Jenny Fällström, ordningsvakt vid Södertörns tingsrätt.
SCBNyhetCivilminister Lena Micko, S, har kallat till sig Statistiska centralbyråns, SCBs, generaldirektör Joakim Stymne. Samtalet ska handla om det externa konsultföretaget Evrys felaktiga datainsamling, som orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, skriver Aftonbladet.
ArbetsmarknadNyhetRegeringen måste stoppa EUs planer på en europeisk minimilön. Det skriver Karl-Petter Thorwaldsson, LO, Martin Linder, PTK, och Mattias Dahl, Svenskt näringsliv, i en gemensam debattartikel.
ArbetslivNyhetEn del människor drivs av att lära sig nytt, medan andra mer vill prestera och vara bäst. I arbetslivet tycks de som fokuserar på att bemästra uppgifter klara sig bäst, enligt organisationsforskaren Christina Nerstad vid universitetet Oslomet.
ArbetsrättNyhetDet finns stora luckor i reglerna för offentliganställdas bisysslor. Det framgår av en studie som genomförts av Statskontoret. Dagens reglering är komplex och svårtolkad, enligt studien.
RegeringenNyhetRegeringen KU-anmäls nu av riksdagsledamoten Ali Esbati, V, för sin hantering av Arbetsförmedlingen. Han menar att regeringens agerande är oansvarigt och därför bör granskas av konstitutionsutskottet.
SCBNyhetEfter att det externa konsultföretaget Evry orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, avslutar nu Statistiska centralbyrån, SCB, samarbetet successivt. Exakt hur avvecklingen ska gå till förhandlar man om. ”Det här är en stor fråga för oss som jobbar på SCB”, säger Ulla Ekander Liew, STs vice ordförande inom SCB, till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetEn intern granskning visar stora brister i Arbetsförmedlingens hantering av arbetsgivare som söker personal för subventionerade anställningar. Sju av tio får ingen återkoppling inom fyra veckor, uppger SVT.
KRIMINALVÅRDENNyhetTvå kriminalvårdare dömdes för tjänstefel i Värmlands tingsrätt efter att en man avlidit i arresten. De hade missat en del av tillsynen, enligt domen. I rätten vittnade anställda om brister i rutiner och internutbildning. Det lokala facket efterlyser arbetsgivaransvaret. ”Det är synd att de här individerna drabbas när någon annan har ansvar för säkerheten”, säger STs klubbordförande Ofle Mohamed till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens kontroll av deltidsarbetslösas arbetslöshetsersättning är bristfällig. Det kommer Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, fram till efter en granskning.
BiståndNyhetStatskontoret och Ekonomistyrningsverket, ESV, får regeringens uppdrag att utreda biståndsmyndigheten Sidas effektivitet, ledning, styrning och uppföljning. Uppdraget ska vara klart om ett år.
BOLAGSVERKETNyhetEtt ökande antal aktiebolag och en överskattning av hur många företagare som skulle använda ett nytt digitalt system har gjort att Bolagsverkets handläggningstider för företags årsredovisningar har skjutit i höjden. ”Personalen har varit högt belastad under en längre tid nu”, säger STs avdelningsordförande Marica Hammarlund till Publikt.
MigrationsverketNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket sedan myndigheten i ett år och åtta månader underlåtit att underrätta en asylsökande om att hans ansökan om uppehållstillstånd avslagits.
STATENS INSTITUTIONSSTYRELSENyhetStatens institutionsstyrelse, SiS, har betalat ut fel ersättning för övertid på minst fyra ungdomshem. För vissa anställda kan det ha blivit fel under mer än två år tillbaka i tiden. ”Arbetsgivaren tittar nu på hur mycket pengar det handlar om”, säger Jenny Kingstedt, ledamot i STs avdelningsstyrelse, till Publikt.
DigitaliseringNyhetAllt fler offentliga aktörer erbjuder inloggning med hjälp av e-legitimation. Åtta av tio av de statliga myndigheter som har omfattande medborgarkontakt erbjuder inloggning, skriver Myndigheten för digital förvaltning i en ny rapport.
ArbetsförmedlingenNyhetFler möten med arbetsförmedlare ökar arbetssökandes möjligheter att hitta ett jobb. Det visar en ny forskarrapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
ArbetsmiljöNyhetMer än sju av tio har inte märkt av någon förändring på sin arbetsplats efter metoo-uppropen, enligt en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av TCO.
SKOLVERKETNyhetFler ansökningar än väntat gör att personalen som handlägger lärarlegitimationer på Skolverket är ombedda att jobba över. I första hand gäller övertid på helger under månaderna fram till årsskiftet. ”Det är klart man känner stress när vi har längre handläggningstider”, säger handläggaren Samira Said, förtroendevald inom ST, till Publikt.
LönerNyhetFem fackförbund i industrin kräver löneökningar på tre procent, eller minst 530 kronor mer i månaden. Arbetsgivarföreträdare beskriver kravet som orealistiskt.
ArbetsförmedlingenNyhetDet är dags att några vuxna i rummet kliver in och kräver ett omtag i processen kring Arbetsförmedlingens reformering, skriver Lars Calmfors i en debattartikel i Dagens Nyheter.
SPÅRTRAFIKENNyhetNär ett skyddsombud beskrev hur Arrivas personal i Skåne bland annat avstått dryck eller använt buskar vid stationen om det kniper, beslutade Arbetsmiljöverket att de har rätt till toalettpaus efter maximalt två och en halv timme. Det fick tågbolaget att överklaga beslutet till förvaltningsrätten.
RättsväsendetNyhetMindre än varannan svensk har förtroende för rättsväsendet som helhet, visar Brottsförebyggande rådets, Brå, senaste undersökning. Bara var tredje uppger att de har förtroende för Kriminalvården. Förändringen jämfört med föregående år är liten.
ArbetsförmedlingenNyhetAutomatiska funktioner och digital samverkan är centrala i den nya modell för Arbetsförmedlingens arbete som myndigheten skisserar i sitt förslag till regeringen. Bland annat vill myndigheten robotisera bedömningen av hur långt arbetssökande står från arbetsmarknaden. Systemet för ersättning till fristående aktörer föreslås få både en grundersättning och en resultatbaserad del.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens egna förslag om hur myndigheten ska arbeta i framtiden väcker skepsis från fackligt håll. ”Jag tror inte det går att genomföra det här inom den här tidsperioden”, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, till Publikt. Han hoppas att politikerna ska inse att de går för fort fram med reformeringen av myndigheten.
SkolverketNyhetMer än 1 500 nya lärare har fått vänta mer än de fyra månader som regeringen satt som maxgräns för att få ut sin lärarlegitimation, enligt Ekot. Skolverket förklarar väntetiden med att ansökningarna är fler än beräknat.