Annons:
Fördjupning
AVAnn Dahlin0 kommentarerTyck till!

Nu håller Lisbeth Eklund i ordförandeklubban igen

l STs förra förbundsordförande Lisbeth Eklund gick i pension hösten 1999. Men nu är hon igång igen, som ordförande i SPRF, Sveriges pensionärers riksförbund.

Grattis till ordförandeposten! Har du saknat klubban?
– Tack! Ja, det får jag erkänna att jag har gjort, väldigt mycket. Jag tyckte att jag hade mer att ge, men det har tagit tid att bestämma vad det skulle bli.

Vad är SPRF?
– Det är en av Sveriges många pensionärsföreningar. Från början var den enbart för dem som varit statligt anställda, men sedan mitten av 90-talet är SPRF öppen för alla och våra 55 000 medlemmar kommer från alla branscher. Till skillnad från vissa andra pensionärsorganisationer har vi ingen partipolitisk koppling, vilket är mycket bra och viktigt. Men vi kan förstås agera politiskt, och det gör vi.

Fanns det någon tvekan från din sida att ta uppdraget?
– Egentligen inte. Jag fick frågan för tre år sedan, och då blev jag lite överrumplad. Jag tyckte inte att jag riktigt var pensionär då. Men de återkom, och då tänkte jag: ”men herregud, varför inte?”

Hur mycket arbete innebär det?
– Man kan jobba hur mycket som helst! Men lite annat vill man ju göra också, umgås med barn, barnbarn och maken, och vara i sommarstugan. Jag har svårt att begränsa mig, men min man försöker hålla i mig!

Har ST och SPRF något gemensamt?
– Ja, dels det att vi är opolitiska, dels är vi uppbyggda på samma sätt med avdelningar och distrikt. Och i likhet med ST har vi mycket kompetenta medlemmar, och vi får yttra oss, komma med remissvar, i frågor som rör våra medlemmar. Vi har en hel del politiska kontakter. Där är det en fördel att jag har med mig mitt stora kontaktnät. Jag behöver inte börja om från början.

Har det varit svårt att byta från ”fackglasögon” till ”pensionärsglasögon”?
– Ja, på ett sätt är ju det
här ett ganska smalt område. Men det är inget enfrågeförbund;
vi arbetar med frågor som
värdesäkring av pensionen, äldreomsorg, tandvård, trafiksäkerhet och våld mot gamla.

– Vi är 2,2 miljoner pensionärer, men vi är inte den påtryckargrupp vi skulle kunna vara. Politikerna ägnar sig för lite åt oss.

Vilka frågor är viktigast just nu?
– Värdesäkring av pensionen, som är en komplicerad fråga. Sorgesamt nog förlorade vi i Arbetsdomstolen i Ellen Wallblommålet (Ellen Wallblom hade med SPRFs stöd krävt kompensation för förändringar av basbeloppet, som pensionen grundas på). Det handlar om mycket pengar för den enskilde, kanske 150 000 kronor.

– Vår kongress har beslutat att föra den frågan vidare till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Det blev något av en rivstart för mig...

– Men vi har en vardagsverksamhet också, med allt från körsång och friskvård till samtal och resor. Vi har 80-åringar som går på IT-kurser. Jag träffar många gamla ST-kamrater, pigga och alerta. Ja, du hör att jag är  glad!

När ska du bli riktig pensionär och mata änderna?
– (Skratt) Jag vet inte. Jag är vald för en treårsperiod, sedan får man se. Jag har svårt att slå mig till ro, men jag hoppas att jag har vett att gå i tid.

Bli den första att tycka till!
ArbetsförmedlingenNyhetVänsterpartiets Jonas Sjöstedt står fast vid att partiet vill rikta en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsministern Eva Nordmark, S. Det beskedet gav han vid en frågestund i riksdagen i dag. En timme senare meddelade Moderaterna och Kristdemokraterna att de stöder en misstroendeförklaring om regeringen inte ändrar sig till på tisdag.
ArbetsförmedlingenNyhetMaria Mindhammar blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från tjänsten som överdirektör på myndigheten. "En viktig uppgift nu är att skapa arbetsro", säger hon.
ArbetsdomstolenNyhetST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.
På jobbet: introduktionPå jobbetIntroduktionen på en ny arbetsplats påverkar inte bara den nyanställdes första intryck. Den kan också bidra till ett effektivare samarbete på sikt.
SCBNyhetDe svenska nationalräkenskaperna håller tillräckligt hög kvalitet, men statistiken har brister som kan leda till att finanspolitiska beslut fattas på felaktig grund, enligt en granskning från Riksrevisionen.
KriminalvårdenNyhetEfter en inspektion av kvinnoanstalten i Ystad i september riktar nu chefs-JO Elisabeth Rynning hård kritik mot människosynen inom Kriminalvården.
RegeringskanslietNyhetDen ordningsvakt som suttit anhållen misstänkt för en vapenstöld på Regeringskansliet försattes på tisdagseftermiddagen på fri fot. Han är fortfarande misstänkt, men på den lägre misstankegraden, skriver Dagens Nyheter.
HögskolanNyhetEn forskarexamen ger liten utdelning i lönekuvertet på arbetsmarknaden. Den slutsatsen drar Universitetskanslersämbetet, UKÄ, efter en granskning. Doktorshatten betalar sig bäst inom medicin och hälsovetenskap.
SiSNyhetEn anställd vid ett av Statens institutionsstyrelses behandlingshem avskedas från sin tjänst på myndigheten efter att ha dömts för våldtäkt mot barn. Mannen har haft en sexuell förbindelse med en 13-årig flicka han träffat på sin fritid.
RegeringskanslietNyhetEn ordningsvakt vid Regeringskansliet i Rosenbad har anhållits av polisen, misstänkt för att ha stulit ett vapen på arbetsplatsen. Enligt medias uppgifter är mannen anställd av Securitas, som ansvarar för bevakningen av Rosenbad.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets omorganisation skapar oro bland personalen, och de operativa cheferna anser att motiven bakom vilken typ av neddragningar som myndigheten väljer att göra är svåra att förstå, enligt en ny rapport från Statskontoret. Samtidigt är myndighetens mål för digitalisering otydligt, i kombination med krånglande it-system, anser Statskontoret.
StatsförvaltningNyhetNästan alla som får anställning på en statlig myndighet erbjuds en introduktionsutbildning, enligt en enkät som Statskontoret har genomfört. De flesta myndigheter genomför utbildningen i egen regi.
SiSNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Statens institutionsstyrelses, SiS, ungdomshem Tysslinge, sedan en intagen ungdom lagts ned och hållits fast mot golvet av personalen.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetEtikprövningsmyndigheten spelade in möten via videolänk mot personalens vilja. Anställda ska också ha blivit ombedda att hitta sin ersättare vid ledighet och att bekosta terminalglasögon själv, hävdar medarbetare som Publikt har talat med. ”Mycket av det här är ny information för mig”, säger direktör Johan Modin till Publikt.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetFörsäkringskassans växande kö av ärenden som gäller individer med funktionsnedsättning har fått myndigheten att beordra övertid. Nu får Försäkringskassan kritik av Justitieombudsmannen på flera punkter när det gäller handläggningen av ärendena.
KriminalvårdenNyhetDet var tjänstefel när transportledaren beordrade Kriminalvårdens fångtransport att stanna för en kisspaus sommaren 2018, slår hovrätten fast. Under rasten vid vägkanten flydde en morddömd fånge som sedan inte har påträffats.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassans chef Nils Öberg är orolig över vad reformeringen av Arbetsförmedlingen kommer att leda till, säger han i en intervju med TT. Förändringarna kommer att påverka samarbetet mellan myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingens lokala närvaro ska stärkas och en del av de kontor som myndighetens ledning har aviserat ska stänga kommer att bli kvar, meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, på en presskonferens i dag. Hon lovade också att presentera en ny generaldirektör innan jul.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn kriminalvårdare som dömts till ett villkorligt fängelsestraff och samhällstjänst för misshandel av en sexbrottsdömd läkare på Kronobergshäktet i Stockholm överklagar sin dom. Det gör även den misshandlade läkaren, då han anser att våldet som han utsattes för var grövre än vad tingsrätten har kommit fram till.
Inspektionen för vård och omsorgNyhetInspektionen för vård och omsorg, IVO, lever inte upp till de förväntningar som fanns när myndigheten inrättades, enligt en granskning från Riksrevisionen. Delvis beror det på bristande styrning från regeringen, anser Riksrevisionen.
FinlandNyhetPoststrejken i Finland är över sedan den finländska Posten och facket kommit överens om att paketsorterarna ska fortsätta att omfattas av sitt tidigare kollektivavtal, trots att deras anställningar flyttats till ett dotterbolag.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetOmkring halva personalstyrkan har lämnat den nystartade Etikprövningsmyndigheten och flera medarbetare har varit sjukskrivna under året. Anställda beskriver en stressad arbetsmiljö och kritiserar ledarskapet inom myndigheten. ”Det finns säkert saker som vi som är ansvariga kan förbättra”, säger myndighetens direktör Johan Modin till Publikt.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeskedet om att parterna bakom januariavtalet förhandlar om att åtminstone delvis stoppa stängningarna av Arbetsförmedlingens lokalkontor tas emot med glädje av facket. ”Men med tanke på att man redan har börjat lägga ned kontor så måste man agera fort för att få någon effekt”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.