Nu ställer staten krav vid inhyrning

UPPHANDLING2012-09-26

Statliga myndigheter ska i fortsättningen kräva kollektiv­avtalsliknande villkor och tjänstepension när de hyr in personal. Det framgår av anbudsunderlaget till ett nytt statligt ramavtal.

Statens inköpscentral i Kammarkollegiet är i slutfasen av arbetet med ett nytt ramavtal för bemanningstjänster, och i det ställs tydliga krav på kollektivavtalsliknande villkor. De som lämnar in anbud ska bifoga intyg på att de uppfyller kravet.

Bemanningsföretagen måste också betala premier för tjänstepension motsvarande minst 2,5 procent av den uthyrda personalens lön. Det är dock mindre än de minst 4,5 procent som statliga myndigheter avsätter till den avgiftsbestämda tjänstepensionen för sina egna anställda.

Det är första gången staten ställer denna typ av krav på bemanningsbranschen. Det senaste ramavtalet löpte ut för flera år sedan och i det fanns inga klausuler om likvärdiga villkor för inhyrd personal.

Många myndigheter som under det avtalslösa tillståndet köpt bemanningstjänster på egen hand har också avstått från att ställa sådana krav, vilket Publikt uppmärksammat i flera artiklar. Motiveringen har varit att det skulle bryta mot EUs konkurrens­regler.

En uppfattning som inte delas av civilminister Stefan Attefall:

– Som lagen är utformad kan man inte kräva kollektivavtal per definition, men man kan kräva de villkor som finns i kollektivavtal eller är gängse på arbetsmarknaden, sade han till Publikt i januari i år.

Anbudstiden för det nya ramavtalet har just gått ut och Annika Bondesson, som ansvarar för upphandlingen, vill inte berätta hur man resonerat kring kraven innan avtal är tecknat med olika leverantörer.

– Men jag kan säga att kraven har genomgått en noggrann kvalitetsprövning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Anställd utan … (ej verifierad) tors, 10/18/2012 - 10:01
Jag hoppas verkligen att detta går igenom. Det bemanningsföretag jag är anställd på har varit i blåsväder många gånger på denna tidning. Inget kollektivavtal, låg lön trots vd:n "lovat" högre i ett uttalande och Definitivt ingen tjänstepension.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA