Ny brottsutredning om häktesmordet

KRIMINALVÅRDEN2011-10-06

Två parallella brottsutredningar har nu startats kring dödsmisshandeln av en 24-årig kvinnlig fångvårdare på häktet i Huddinge. ST-avdelningens Per Sunneborn säger att en händelse som denna ”helt enkelt inte får ske”.

I dag beslutade Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål att inleda en förundersökning om brott mot arbetsmiljölagen på häktet. Samtidigt har chefsåklagare Stefan Bergman inlett en förundersökning om tjänstefel.

– Utredningarna får bedrivas parallellt, säger åklagaren Aino Alhem på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Men de tangerar varandra och vi har många gemensamma frågor, så vi kommer att samarbeta kring förhör.

Hon tror att utredningstiden ”får räknas i månader”.

– Men det är självklart önskvärt att utreda så skyndsamt som möjligt. Det är väldigt viktigt med tanke på hur allvarlig misstanken är.

Under torsdagen satt häkteschefen Agneta Kempe i möte med Arbetsmiljöverket, som också ska utreda vad som skett. Dessutom har Kriminalvården satt igång en internutredning, som ska göras av säkerhetschefen Christer Isaksson och Mattias Johansson på Kriminalvårdens regionkontor.

Kriminalvården har i ett pressmeddelande medgett att ett fel begåtts. Den intagne hade följts av två vårdare till en hiss, där han ensam åkte upp till rastgården. Det var enligt rutinerna, men väl uppe skulle han ha mötts av två kriminalvårdare. Där fanns dock bara den 25-åriga kvinnan. När mannen attackerade henne rusade en kollega till från ett bevakningsrum, men mannen tog då kollegans batong och fortsatte sin dödsmisshandel.

En händelse av detta slag får helt enkelt inte ske, säger ST-avdelningens ordförande Per Sunneborn.

– En ung kvinna har blivit ihjälslagen på jobbet och det är fruktansvärt. Något sådant får inte hända.

Han anser att det vore mycket märkligt om det inte fanns ordentliga rutiner för säkerheten kring den intagne. Det fanns mycket fakta kring honom, påpekar han.

– Det är ju just detta som vi ska vara allra bäst på. Vi måste kunna handskas med alla olika slags personer som vi har hand om.

Det är oklart om den dödade unga kvinnan hade blivit informerad om säkerhetsriskerna. Häkteschefen Agneta Kempe har inte gått att nå för en kommentar, och internutredaren Mattias Johansson har ännu inte fakta på bordet.

– Men det är naturligtvis en fråga som vi ska titta på. Och även hur rutinerna generellt har sett ut och tillämpats. All viktig information om klienterna ska finnas tillgänglig för den personal som jobbar med dem.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA