Ny lagstiftning kring mutbrott

MUTBROTT2012-03-21

Mutbrottslagstiftningen ska skärpas och lagstiftningen förenklas. Kretsen av personer som kan dömas för att ha tagit emot eller gett en muta ska utvidgas, enligt ett regeringsförslag.

I en proposition föreslår regeringen ändringar i mutbrottslagstiftningen. Det ska innebära tydligare reglering och ge förutsättningar för effektivare brottsbekämpning på området. Dessutom straffbeläggs ytterligare vissa korruptionshandlingar.

Den senaste större reformeringen av mutbrottslagstiftningen skedde år 1977, konstaterar regeringen i ett pressmeddelande. Förslaget är en reaktion på kritik för att lagstiftningen är otillgänglig och svår att tillämpa. Dessutom har internationella övervakningsorgan vid några tillfällen pekat på brister.

”För mig står det klart att kampen mot korruption i många fall kan drivas längre än vad som skedde för 35 år sedan. Insatserna behöver därför anpassas och skärpas”, skriver justitieminister Beatrice Ask, M, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Regeringens förslag innebär bland annat att kretsen av personer som kan dömas för att ha tagit emot eller gett en muta utvidgas och anges på ett enklare sätt i lagen. Straff ska kunna dömas ut när en muta tas emot av eller ges till arbetstagare och alla typer av uppdragstagare. I fråga om uppdragstagare har tidigare gällt en begränsning till bara vissa kategorier.

Förslaget innebär också att så kallad handel med inflytande blir straffbelagt, exempelvis när mutor tar omvägen över en närstående till beslutsfattaren.

Dessutom införs brottet vårdslös finansiering av mutbrott. Det innebär att en företagare som ger pengar till en anlitad företrädare men inte kontrollerar hur denne använder pengarna kan anses ha främjat mutbrott.

De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 juli i år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA