Ny modell för samråd med civilsamhället

REGERINGEN2017-02-17

Regeringen har beslutat att sakråd ska bli en ny arbetsmetod i Regeringskansliet. Genom sakråd ska regeringen samråda med det civila samhället i specifika sakfrågor och stärka dialogen med civilsamhället.

Genom sakråd ska Regeringskansliet få en samordnad metod för att hämta in kunskap från det civila samhället, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Metoden ska underlätta och effektivisera kunskapsinhämtning, och har tagits fram i samarbete med det civila samhällets organisationer. Metoden har bland annat prövats i sakråd med det civila samhället under flyktingsituationen.

”Vi behöver fler mötesplatser mellan beslutsfattare och alla de frivilliga som bidrar till samhällsbygget. Genom sakråden har vi nu en metod som skapar förutsättningar för bättre beslut samtidigt som engagemanget i det fria, civila samhället blir ett tydligare sätt för människor att kunna påverka”, skriver kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, i pressmeddelandet.

Sakråd initieras av Regeringskansliet och ska vara ett komplement till andra former av samråd. Sakråd ersätter inte befintliga former för samråd med det civila samhället eller remissförfarandet i lagstiftningsprocessen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA