Ny myndighet för psykologiskt försvar

STATSFÖRVALTNING2018-08-17

Regeringen vill inrätta en ny myndighet för psykologiskt försvar och tillsätter en särskild utredare för att analysera och föreslå vilka uppgifter den nya myndigheten ska ansvara för.

Arbetet med ett psykologiskt försvar är av stor vikt och behöver förstärkas, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Därför tillsätts en särskild utredare för att analysera och lämna förslag om en ny myndighet som ska ha det övergripande ansvaret för att utveckla och samordna det psykologiska försvaret.

Det finns ett behov av att Sverige inom ramen för det civila försvaret utvecklar strategiska och moderna psykologiska försvarsförmågor, skriver regeringen i direktiven till utredaren. Det psykologiska försvaret handlar inte bara om förberedelser för krig. Det måste mot bakgrund av utvecklingen i omvärlden bedrivas aktivt också i fredstid.

”Det viktiga är att säkerställa befolkningens försvarsvilja i fred och motståndsvilja i krig, att säkerställa att saklig offentlig information snabbt och effektivt kan förmedlas även under störda förhållanden samt att identifiera, analysera och möta påverkanskampanjer. Psykologiskt försvar ska också, så långt det är möjligt under störda förhållanden, säkerställa ett öppet och demokratiskt samhälle med åsiktsfrihet och fria medier”, skriver regeringen.

Utredaren ska bland annat analysera och lämna förslag på

  • vilka uppgifter som den nya myndigheten ska ansvara för.
  • hur verksamheten ska vara utformad för att kunna utföras i fredstid, vid höjd beredskap och ytterst i krig.
  • hur myndigheten ska samverka med berörda myndigheter och andra aktörer som bedöms ha eller bör ha uppgifter inom det psykologiska försvaret.
  • myndighetens resursbehov.
  • ledningsform för myndigheten.
  • finansiering av myndigheten.
  • nödvändiga författningar och författningsändringar.

Uppdraget ska redovisas senast 15 augusti 2019.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA