Ny myndighet ska ge stöd åt andra

STATEN2006-01-17

En myndigheternas myndighet såg dagens ljus den 1 januari. Verva, Verket för förvaltningsutveckling, ska stödja statens myndigheter med såväl IT-utveckling som chefsutbildningar.

Verva ska den närmaste tiden besöka ett tiotal orter med statliga myndigheter för att informera om uppdraget och planerna.

– Framför allt små och medelstora myndigheter har visat ett stort intresse för gemensamma grundfunktioner på IT-området, säger Lena Jönsson, Vervas första generaldirektör. Det finns också ett intresse för ledarskapsutveckling och för verksamhetsutveckling generellt.

De »gemensamma grundfunktionerna« ska göra det möjligt för myndigheterna att kommunicera med varandra trots skillnader i teknisk plattform. Bristande kommunikation skapar i dag problem för den så kallade 24-timmarsmyndigheten, det vill säga medborgarnas möjlighet att utnyttja myndigheternas tjänster på nätet dygnet runt.

Hoppas kommuner vill delta

Lena Jönsson hoppas att även kommuner och landsting ska vara med i samverkan om gemensamma grundfunktioner.

Vervas uppdrag omfattar verksamhetsutveckling, kompetensstöd och IT-upphandlingar. Man ska också utgöra en kunskapsbas på förvaltningsområdet, och följa svensk och internationell forskning. Lena Jönssons bedömning är att svensk förvaltning ligger bra till, inte minst vad gäller e-tjänster, öppenhet och låg risk för korruption.

Vill ha en offentlig portal

Men det finns intressanta satsningar i andra länder, som Sverige kan lära av. Kanada har en stor offentlig portal för allmänheten, Danmark har reformerat sin länsindelning och har en avancerad e-förvaltning, Norge har ett moderniseringsdepartement och Finland en IT-general.

– Vi behöver titta på vad som kommer efter 24-timmarsmyndigheten, säger Lena Jönsson. Min önskedröm är en offentlig portal på nätet där medborgarna kan sköta alla sina myndighetsärenden.

Lena Jönsson, chef för nystartade Verket för förvaltningsutveckling, drömmer om en nätportal där allmänheten kan sköta alla sina myndighetsärenden.<BR>Foto: SÖREN FRÖBERG
Bild: Sören Fröberg
Lena Jönsson, chef för nystartade Verket för förvaltningsutveckling, drömmer om en nätportal där allmänheten kan sköta alla sina myndighetsärenden.<BR>Foto: SÖREN FRÖBERG

verva

n Verva har cirka 80 anställda och ligger på Drottninggatan 29 i Stockholm. Myndigheten tar över delar av Statskontorets verksamhet och hela verksamheten i KKR, Statens kvalitets- och kompetensråd. Av Vervas personal kommer ett sextiotal från Statskontoret och nio från KKR.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA